Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - Прудон

Анархизмот во Латинска Америка

Смртта на еден Палестинец - Полак

Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин

Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ

Анархизмот и насилството - Малатеста

Капиталистичкиот систем - Бакунин

Комунизам и анархија - Кропоткин

Анархизам и комунизам - Фабри

Анархизам - Савески

Што е анархија?

Што е анархизам?

Кои се анархистите?

Што е безвластие?

Вовед во анархокомунизам

Што е анархокомунизам? - Прајс

Кон анархизмот - Малатеста

ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.

Правото на глас на жените - Голдман

Писмо на Кропоткин до Ленин

АНАРХИЈА ПОЕМА

Југославија – Империјалистичка војна

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија

Анархизам - Беркман

Синдикализам и анархизам - Кропоткин

Што да се прави? - Малатеста

Што е капитализам?

Први Мај - Махно

Последното писмо на Кропоткин

Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин

Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин

Петар Манџуков - биографија од Хаџиев

Дискусија за анархија - Малатеста

Анархија и организација - Букчин

Site Meter

Православниот СИНДРОМ на САМОУНИШТУВАЊЕ

Go down

Православниот СИНДРОМ  на САМОУНИШТУВАЊЕ Empty Православниот СИНДРОМ на САМОУНИШТУВАЊЕ

Пишување by ateist on Пет Јун 19, 2015 3:53 am

Православниот СИНДРОМ на САМОУНИШТУВАЊЕ

синдром
1.
(грч. syndrom) 1. заедничко дејство, содејство на повеќе фактори; 2. мед. збир на симптоми на повеќе болести што се здружени во некое заболување.

Во последно време Православието задно со пропагандата против Капитализмот и Социјализмот како трудови општества кој се противни на учењата на православието “лежи лебу да те јадам” се појавуват и навидум нејасни барања од типот :
Да сме се врателе на корените ...... .кој разбира се би биле Православието

Да сме се врателе на традицијата ........која разбира се би била Православието

Во бившите социјалистички земји Православието е повторно во Симфонија со Државата каде врши пљачка на државниот буџет и материјални приграбувања .

Симфонија која си била и порано пред доаѓањето на Османлиите кој ги спасиле овие народи од целосната пропаст како резултат на Симфонијата .


Prvi period Pećke patrijaršije (1346-1463)

Kada je kralj Dušan iskoristio nemire u Vizantiji, osvojio neke teritorije i PROGLASIO SE za cara 1346. godine, arhiepiskopija je proglašena patrijaršijom, MIMO VOLJE Carigrada. Dušan je SVOJEGA DVORJANINA PROGLASIO PATRIJARHOM , DA BI MU ON STAVIO CARSKU KRUNU NA GLAVU. Dušanovim UKAZOM njegov logotet Joanikije postaje prvi pećki patrijarh. Crkveni velikodostojnici srpske crkve su pružali podršku proglašenju Carstva od strane Stefana Uroša IV Dušana Nemanjića a jedan od razloga podrške je njihovo očekivanje da im pripadnu PRIHODI iz onih parohija koje su do tada bile potčinjene carigrdskom patrijarhu.U sastav nove patrijaršije su ušle i mitropolije u osvojenim grčkim oblastima, kao i Sveta gora, do tada pod nadležnošću vaseljenske patrijaršije. Tada vaseljenski patrijarh Kalist baca anatemu na Dušana, Joanikija i srpsko sveštenstvo. Glas o prokletstvu učinio je u narodu i u nižem sveštenstvu mučan i bolan utisak. Narod je ovo prokletstvo dovodio u vezu s onim nesrećama, koje posle smrti patrijarhove (1354) i Dušanove (1355) počeše da snalaze srpski narod.

Crkva je imala niz povlastica i kao verska institucija i kao najveći FEUDALAC u Srbiji. Država je štitila crkvu u svakom pogledu, a crkva je svojim uticajem na vernike osiguravala poslušnost državnoj vlasti, kojoj je pripisivala božansko poreklo. Odnosi crkve i države u srednjevekovnoj Srbiji su sledili vizantijski model podređenosti crkve državi, koji se u crkvenim krugovima naziva SIMFONIJA , a u nauci CEZAROPAPIZAM

http://sh.wikipedia.org/wiki/Istorija_Srpske_pravoslavne_crkve


Православието веќе Е ќор ортак на државата неплаќа даноци краде и бара 50 проценти од вкупното материјано ОПШТЕСТВЕНО БОГАТСТВО да биде сопственост на криминалците кој се кријат под мантиите и на наивните им продаваат “духовност” .Притоа тврдат дека не се од овој свет туку дека се ванземаљци а дека ние луѓето сме како не нарекуваат ОВОСВЕТОВНИ .
Чудно ама ова ванземаљциве некако им се допаѓаат истите работи кој ги сакаме и ние овосветовните со тоа што тие се една шака луѓе чија алчност е до небесата и бараат 50 проценти за СЕБЕ а другите 50 проценти од вкупното општествено богатство да сме го делеле сите други ....овосветовни како што ДЕНЕС е случајот со Грција која го има истиот проблем како и Византија која накрајот пропаднала поради долгови и покрај огромните богатства кој ги имала но која исто како и денешна Грција имала Симфонија .

Сметаат дека постои голема оправданост за тоа и дека имаат право да ги уценуваат народите и државите на кој оваа криминална организација позната како Православие им е спопикана .

Вака :

Без Македонската Црква нема опстој на народот и на државата (14.04.2007)

МИТРОПОЛИТ КИРИЛ:

Без народ нема држава. Без држава нема опстој на народ. Без народ и држава нема опстој на автокефална црква. Без црква нема опстој на народ и на држава, од причини што не може да се доживее полнотата на слободата, државотворна, национална, културно-просветна и духовна.

Македонскиот богољубов народ и држава го претставуваат нашиот македонски организам, нашето тело. Македонската црква е нашата македонска душа.


преземено од неделникот „Македонско Сонце“, 6.04.2007 год.

http://www.makedonskosonce.com/broevis/2007/sonce666_667.pdf/08_13_intervju.pdf

http://www.mpc.org.mk/vest.asp?id=1944


Како главни аргументи за оправданоста од ваквите БОЛНИ АМБИЦИИ и безгранична АЛЧНОСТ на Православието ги наведува овие :

1)
Дека Православието е главниот носител на општонародна писменост на НАРОДИТЕ кој ете го имаат Православието .Дека народите воошто ќе немале писменост а камоли општонародна писменост ако небило Православието

2)

Дека денешниот пробелм со наталитетот не постоел порано која православието како Симфонија не само што имало огромна финансиска моќ туку и Судска –овосветовна –земска власт.
Како пример се навдува времето на Омансликото 5 вековно владеење со Балканските народи .
Затоа се бара православието да го реши овој проблем од причина што кај Православието Семејството а поготово повеќедетните Семејства биле нормална работа .Дека всушност ние денес имаме пробем со наталитетот поради тоа што не сме го слушале и почитувале Православието како проверено сигурна работа како Традиција .

3)

Дека ако Православието нее дел од нашата традиција уствари ние ќе сме биле безлични – непрепознатливи како луѓе како народ па затоа православието мора да биде дел од нашиот Идентитет

4)

Дека без Правсоалвието народите неможат да создадат држава а ида создадат таа нема да трае- ќе нема континуитет

5)

Дека племињата никогаш нема да се сојузат и да создадат НАРОД (а со тоа воедно и држава ) ако нее Православието

6)

Дека токму Православието е носител на високи морални вредности во општеството па ако нее Правславието народите ќе бидат без морал – аморални.


7)

Дека дури и да бидат завладеани од други држави и народи сепак народите кој го прифатиле Православието имаат среќа оти Православието ги штити од АСИМИЛАЦИЈА – претопување . Ова дури се зема и како еден од најголемите аргументи на Правсолавието . Како пример секако се зема 5 вековното Османлиско владеење на Балканот при што се тврди дека токму православието е најзаслужно оти овие народи не се ПОТУРЧИЛЕ не ја смениле националната припадност .

Овие 7 точки се најбитните тврдења на Православието поради кој и бара такви огромни привелегии .

И сега ќе речеме вака :

Е добро
Ако навистина сите тие твдења се резултат на :
А) Православната доктрина – некаков збир од учења , сваќања , верувања ,практики итн
Б ) Несебичното пожртвувано дејствување на Православните свештеници од секаков ранг

Е во таков случај ако сите тие 7 точки на кој се повикува Православието се навистина ЗАСЛУГА на самото Православие тогаш нема инаетење нема пењавење нема лигавење ТУКУ ќе му ги признаеме заслугите на Правсолавието ќе му признаеме дека неговата ЦЕНА од 50 проценти од националното богатство е реална цена , ќе му се извиниме ќе му се поклониме и ќе му искажеме послушност а со тоа ќе се прифатиме како велат .....да сме се врателе на корените на традицијата која е Православието .

Ама АКО е така .

Ама затоа прво ќе приложиме конкретни ДОКАЗИ дали е тоа навистина така или е шарена лага ........купишта на лаги .кој Православието ги шири на сите 4 страни на светот веќе се векови .
Ако се покаже дека нее така тогаш другачје ќе збориме со вие јуруци.

Ајт пауза па продолжуваме ...
avatar
ateist

Број на мислења : 96
Registration date : 2010-01-24

Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот