Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - ПрудонАнархизмот во Латинска Америка
Смртта на еден Палестинец - Полак
Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин
Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ
Анархизмот и насилството - Малатеста
Капиталистичкиот систем - Бакунин
Комунизам и анархија - Кропоткин
Анархизам и комунизам - Фабри
Анархизам - Савески
Што е анархија?
Што е анархизам?
Кои се анархистите?
Што е безвластие?
Вовед во анархокомунизам
Што е анархокомунизам? - Прајс
Кон анархизмот - Малатеста
ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.
Правото на глас на жените - Голдман
Писмо на Кропоткин до Ленин
АНАРХИЈА ПОЕМА
Југославија – Империјалистичка војна
Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија
Анархизам - Беркман
Синдикализам и анархизам - Кропоткин
Што да се прави? - Малатеста
Што е капитализам?
Први Мај - Махно
Последното писмо на Кропоткин
Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин
Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин
Петар Манџуков - биографија од Хаџиев
Дискусија за анархија - Малатеста
Анархија и организација - Букчин
SO DA SE PRAIS SO U4ENJETO?
+9
Anarchist
schizzo
negative_h
Fatty
Anarho
-off-
Che
Секс Објект
MARIO
13 posters
АНАРХИЈА :: Категорија :: Разно
Страна 1 of 2
Страна 1 of 2 • 1, 2
SO DA SE PRAIS SO U4ENJETO?
SO DA SE PRAIS SO U4ENJETO?SO TREBA DA NAPRAIS ZA DA NE TE TERAAT DOMA DA U4IS ILI SO DA KAZES ZA DA TE SVATAT?????
MARIO- Број на мислења : 9
Registration date : 2008-04-15
Re: SO DA SE PRAIS SO U4ENJETO?
ela dada janace da ti zeme
Секс Објект- Број на мислења : 210
Registration date : 2008-01-05
jas se izvninuvam bidejkji skopjani se glupi(lmao) i ne znaat sto e "janace" i Anarchist prizna za toa i me zamoli da objasnam,a jas kje go objasnam ovaka: STIPKANJE NA LICETO.Za onie koi ne znaat sto e "stipkanje"....zemanje del od kozata vo raka!...Normalno so isav, ako stipnes povekje,boli.
Nikoj ne moze da te natera da ucis! Toa zavisi samo od tebe dali sakas da imas znaenje ili ne! Spored mene, ucenjeto (znaenjeto) se koristi za polesno da gi osoznaes rabotite od koi ti zavisis i tie koi zavisat od tebe! Odnosno, da mozes polesno da rasuduvas za okolinata, sto e vistina a sto laga (sekako spored tebe)!
Che- Број на мислења : 18
Registration date : 2008-03-26
spored mene ucenjeto DA ti pomaga da gi osoznaes rabotite okolu tebe da znaes sto e problemot na ovoj svet i koj ne gusi, no prvo treba da izberes sto tocno sakas da ucis.
no na nekoj nacin ucenjeto vo vakvi drzavni sistemi ako ne si svesen dovolno e nisto drugo osven perenje mozok!
kako sto vika baba mi pozdrav do baba:uci bnucko ke ti treba! ama ne svakam za kade za da mu sluguvam na nekoj 8saata vo denot i kako sto vika drugarot ez(da me e*ava kapitalizmot)!?
no na nekoj nacin ucenjeto vo vakvi drzavni sistemi ako ne si svesen dovolno e nisto drugo osven perenje mozok!
kako sto vika baba mi pozdrav do baba:uci bnucko ke ti treba! ama ne svakam za kade za da mu sluguvam na nekoj 8saata vo denot i kako sto vika drugarot ez(da me e*ava kapitalizmot)!?
-off-- Број на мислења : 190
Registration date : 2008-03-03
Ne mislev na ucenje u skolo i takvi svari. Se znae deka toa ucenje e perenje mozok (za opstesvenite predmeti kako sto se biznis - ucis kako da gi eksploatiras rabotnicite, istorija - koja ja pisuva koj kur i da saka itn.).
Jas zborev za samostojno ucenje (na primer filozofija), pa da odlucis po koj pat ke odis vo zivotot!
Jas zborev za samostojno ucenje (na primer filozofija), pa da odlucis po koj pat ke odis vo zivotot!
AntiSocial_Bitch напиша:jas se izvninuvam bidejkji skopjani se glupi(lmao) i ne znaat sto e "janace" i Anarchist prizna za toa i me zamoli da objasnam,a jas kje go objasnam ovaka: STIPKANJE NA LICETO.Za onie koi ne znaat sto e "stipkanje"....zemanje del od kozata vo raka!...Normalno so isav, ako stipnes povekje,boli.
Ами дадо како скопјани го викаат јаначето?
Anarho- Број на мислења : 146
Registration date : 2008-01-30
GIMNAZIJA TI E PERENJE MOZOK!!! ja na primer, sea ucam predmeti sto voopsto nema da mi trebaat ponatamu za fakultet (poso znam kaj ke idam). Kako na primer hemija, fizika, matematika, LATINSKI... na dramski fakultet nema da me testiraat sinus i kosinus ili pak resavanje ravenki
Fatty напиша:GIMNAZIJA TI E PERENJE MOZOK!!! ja na primer, sea ucam predmeti sto voopsto nema da mi trebaat ponatamu za fakultet (poso znam kaj ke idam). Kako na primer hemija, fizika, matematika, LATINSKI... na dramski fakultet nema da me testiraat sinus i kosinus ili pak resavanje ravenki
Che убаво кажува.
„ Никој не те тера да учиш“
Тоа е за тие што сакаат.
tepev напиша:Fatty напиша:GIMNAZIJA TI E PERENJE MOZOK!!! ja na primer, sea ucam predmeti sto voopsto nema da mi trebaat ponatamu za fakultet (poso znam kaj ke idam). Kako na primer hemija, fizika, matematika, LATINSKI... na dramski fakultet nema da me testiraat sinus i kosinus ili pak resavanje ravenki
Che убаво кажува.
„ Никој не те тера да учиш“
Тоа е за тие што сакаат.
pa da tocno ama ako sakam da se zapisam i da produzam da ucam nesto sto mi e po kejf MORAM da go ucam i toa so mi go nudat...znaci jas nejkam, MORAM!!!
Fatty напиша:
pa da tocno ama ako sakam da se zapisam i da produzam da ucam nesto sto mi e po kejf MORAM da go ucam i toa so mi go nudat...znaci jas nejkam, MORAM!!!
МОРАШ да избереш или одиш понатаму или прекинуваш со учењето.
devojko, ako ti se uci, zemi knigi, eve imas i internet za naogjanje bezplatni knigi i nformacii i uci. Zasto mora da "prodolzis" nekade? sakas da ucis ili da imas diploma? ako sakas da ucis, mozes da ucis sto sakas. Ako sakas da imas diploma, togas "mora" da ucis se4 sto ke ti kazat da ucis
Pozdrav
Pozdrav
Учи, учи и само учи.
Рече Ленин и ја фрли книгата.
И почна да учи што сака.
Рече Ленин и ја фрли книгата.
И почна да учи што сака.
зашто никој не гледа на мааалку поразличен начин...?
тоа што учиш синус и косинус па и не ти е само за да ти се најде на факултет... зашто јас на факултет учам изводи и интеграли кога ми треба математика само до ниво на множење и делење во струката??
(да не збориме дека компјутерот сега завршува 90% од работата)
но... со оглед на фактот дека поголем дел од луѓето и не пипаат друга литература освен она што школото го задава...
(затоа што разбирливо е дека повеќе ќе сакаш да се прошеташ и да се подружиш после школо отколку да седнеш на некоја книга и да ја разглабаш)
...фино е во школо малку да почнеш критично да размислуваш на повеќе полиња. тоа не значи дека се што не учат во школо е точно и свето... зашто па да не се имаат сознанија кои ни одат во прилог, како контра-аргументи.... дали се што дознаваме ни одговара, и треба да го блокираме тоа што не ни е по ќеф?
треба да се биде селективен... значи, ако веќе си решил да одиш во школо за да учиш, пополека изградувај го ставот, имај интеракција со информациите, со луѓето што ти ги даваат информациите...
(освен ако не се работи за утописка ситуација, бидејќи слушам дека има многу СПЕШЛ едукатори во школиве...)
е проблемот е што оваа перспектива се зазема најчесто после завршување средно, затоа што премногу има замарање со просек, и трчање од стилот "аман нека помине школово", и познатото, "што ќе ми е овој предмет понатаму"
гледајте ја светлата страна: со самите обиди за решавање на проблеми (дали се математички или какви било) се развиваат нови неурални патеки или како и да се преведуваат... стануваме попаметни лол...
ништо не е на одмет ако го најдеш правилниот начин за да го искористиш.
понатаму, трагедјата е, што општеството (во помало издание, мама и тато или кого и да имате, а во поголемо капитализмот, мај френдс) не приморува да гуууурамееее со образованието, и многу од нас слепо гураат за да дојдат до лепче и пак, можност за преживување...
тие што се надарени и креативни, а верувам дека секој го има своето, може да си се снајде, и да му биде убаво и без она, официјалното образование, и тоа мноогу убаво, ако знае да цели кон тоа што ќе го направи среќен.
што е повеќе уметникот со академија од обичен талентиран цртач?
до сега, лично, ниту еден ме нема импресионирано.
think about it.
а за мама и тато, треба време да легне сознанието.
do research, think it over, and prove everybody wrong.
тоа што учиш синус и косинус па и не ти е само за да ти се најде на факултет... зашто јас на факултет учам изводи и интеграли кога ми треба математика само до ниво на множење и делење во струката??
но... со оглед на фактот дека поголем дел од луѓето и не пипаат друга литература освен она што школото го задава...
(затоа што разбирливо е дека повеќе ќе сакаш да се прошеташ и да се подружиш после школо отколку да седнеш на некоја книга и да ја разглабаш)
...фино е во школо малку да почнеш критично да размислуваш на повеќе полиња. тоа не значи дека се што не учат во школо е точно и свето... зашто па да не се имаат сознанија кои ни одат во прилог, како контра-аргументи.... дали се што дознаваме ни одговара, и треба да го блокираме тоа што не ни е по ќеф?
треба да се биде селективен... значи, ако веќе си решил да одиш во школо за да учиш, пополека изградувај го ставот, имај интеракција со информациите, со луѓето што ти ги даваат информациите...
(освен ако не се работи за утописка ситуација, бидејќи слушам дека има многу СПЕШЛ едукатори во школиве...)
е проблемот е што оваа перспектива се зазема најчесто после завршување средно, затоа што премногу има замарање со просек, и трчање од стилот "аман нека помине школово", и познатото, "што ќе ми е овој предмет понатаму"
гледајте ја светлата страна: со самите обиди за решавање на проблеми (дали се математички или какви било) се развиваат нови неурални патеки или како и да се преведуваат... стануваме попаметни лол...
понатаму, трагедјата е, што општеството (во помало издание, мама и тато или кого и да имате, а во поголемо капитализмот, мај френдс) не приморува да гуууурамееее со образованието, и многу од нас слепо гураат за да дојдат до лепче и пак, можност за преживување...
тие што се надарени и креативни, а верувам дека секој го има своето, може да си се снајде, и да му биде убаво и без она, официјалното образование, и тоа мноогу убаво, ако знае да цели кон тоа што ќе го направи среќен.
think about it.
schizzo напиша:зашто никој не гледа на мааалку поразличен начин...?
think about it.
Се што кажа е вистина, ама учењето е систем што некој ти го наметнува.
Како да се пребориш со системот? Во тоа е проблемот.
Затоа тие системи не го прифаќаат ни анархизмот.
А за мама и тато е лесно, ако успееш да ги убедиш дека ќе можеш да заработуваш и живееш по тој начин што ти си го избрала. Како да ги убедиш кога системот те отфрла и не ти дава да одиш понатаму, ако не му се потчиниш.
Не станува збор само за системот на школување, туку за целиот систем што ти го поставува власта демократски избрана од мнозинството ХА, ХА.
Колку и да си способна и надарена на некое поле не можеш да се докажеш ако не поминеш низ нивниот систем за школство кој толку ќе те осакати што не ќе можеш да се реализираш понатаму.
Нешто како, ако си добар сликар ти ја сечат раката и те тераат да учиш да црташ со нога
Значи тешко дека нешто може да се направи.
Поточно ако се решиш на подруг начин на живот со многу откажувања и навистина си талентирана ќе успееш да докажеш дека и без школо човек може да направи многу во животот, но сето тоа најверојатно ќе ти биде признато посмртно од некои следбеници на твојата идеја.
Мама и тато нема да се израдуваат на успехот на нивното девојче. Ќе си умрат разочарани.
Ќе се жртвуваш ли Шизо?
Se e ova ubavo sto go kazavte, samo tesko e da se najdat izvori za pravilna (kako za kogo) edukacija preku kingi itn. (bez internet) i da gi najdes vistinskite luge koi ke te poducuvaat! Primer: pred nekoja nedela bev vo biblioteka i sakav da ja zemam Dnevnikot na motorciklistot od Che Guevara i bibliotekarkata me napravi budala zatoa sto ne znaese koj e toj, a kamoli da znae za knigata ili pak da ja PROCITALA!!!
...btw... Kako planirate da vospostavite edukacija na lugeto vo anarhija???
Che напиша:
Интересно прашање.
Уште поинтересно.
Кој треба да одговори?
Од кого очекуваш одговор?
Од некој авторитетен ли?
Odgovor ocekuvam od site anarhisti! Pa anarhistite na forumov neka pise. Poradi ova, a i poradi mnogu drugi pricini mislam deka na moze da dojde direktno do anarhija, tuku (spored mene) treba da ima edna megufaza (socijalizam), vo koj lugeto ke naucat da se grizat edni za drugi! Nemojte da se lazete deka toa ke bide ona deja vu socijalizam bidejki se pominati 160 od objavuvanjeto na komunistickiot manifest! Taka da, jas bi napravil mnogu podobra (barem spored mene) varijanta na socijalizam samo mi trebaat luge za ostvaruvanje na mojot plan (koj uste e vo izrabotka, no se razviva popoleka). Koj saka neka prasa za planot...
Mene licno ne mi e jasno bas.. zosto lugjeto mislat deka ako nema vlast kje propadne ama bukvalno SE' ustvari jasno mi e, ama aj.
Vo anarhija bi gi izbegnale hierarhiskite strukturi vo organiziranjeto na bilo sto. Toa e pred se mnogu vazen problem bidejki vodi direktno kon birotkratija itn.
E sega kako bi se organiziralo konkretno obrazovanieto? Pa bi imalo razliki se razbira od denesnoto... bi nemalo ocenki i slicno sepak site bi ucestvuvale vo procesot na obrazovanieto i donesuvanjeto na odlukite, a pod site se podrazira onie koi se zasegnati so toa.
Vo vrska so socijalizmot... povtorno e vlast, i ako zeme deka lugjeto se sekakvi(dobri, losi i makedonci ) koga tie lugje kje se iskacat na vrvot znaci na vlasta(a poznato e toa deka mokjta i vlasta korumpiraat) jas ne gledam deka bi se slucilo nesto razlicno od onie poranesni kvazi-socijalisticki drzavi.
Primer so Chavez, zboruvame za socijalizam, no sepak toj e edna licnost bez razlika dobra ili losa, sepak toj se obide da vovede ednopartiski sistem so referendum no sepak bese obid za apsolutna vlast na Chavez. I ako se stavime vo negova koza.. toa bi bilo i logicno bidejki taka polesno bi se spravuval so borbata protiv neprijatelite denesni i svetski i site gi znaeme koi.
Za ova kje bide potrebna nova tema Socijalizam....
Inaku vo vrska so tvojot plan slobodno pisi bas me interesira... Otvori si i nova tema nema problem.
Inaku opsto vo vrska so ucenjeto.. koj/a kako kje si go razbere. Spored mene licno e vazno, bez razlika dali imate oficijalno obrazovanie ili neoficijalno... mislam deka e mnogu vazno voopsto, vo pogled na mnogu raboti... aj da ne tupam kje dopisam poise next time.
Vo anarhija bi gi izbegnale hierarhiskite strukturi vo organiziranjeto na bilo sto. Toa e pred se mnogu vazen problem bidejki vodi direktno kon birotkratija itn.
E sega kako bi se organiziralo konkretno obrazovanieto? Pa bi imalo razliki se razbira od denesnoto... bi nemalo ocenki i slicno sepak site bi ucestvuvale vo procesot na obrazovanieto i donesuvanjeto na odlukite, a pod site se podrazira onie koi se zasegnati so toa.
Vo vrska so socijalizmot... povtorno e vlast, i ako zeme deka lugjeto se sekakvi(dobri, losi i makedonci ) koga tie lugje kje se iskacat na vrvot znaci na vlasta(a poznato e toa deka mokjta i vlasta korumpiraat) jas ne gledam deka bi se slucilo nesto razlicno od onie poranesni kvazi-socijalisticki drzavi.
Primer so Chavez, zboruvame za socijalizam, no sepak toj e edna licnost bez razlika dobra ili losa, sepak toj se obide da vovede ednopartiski sistem so referendum no sepak bese obid za apsolutna vlast na Chavez. I ako se stavime vo negova koza.. toa bi bilo i logicno bidejki taka polesno bi se spravuval so borbata protiv neprijatelite denesni i svetski i site gi znaeme koi.
Za ova kje bide potrebna nova tema Socijalizam....
Inaku vo vrska so tvojot plan slobodno pisi bas me interesira... Otvori si i nova tema nema problem.
Inaku opsto vo vrska so ucenjeto.. koj/a kako kje si go razbere. Spored mene licno e vazno, bez razlika dali imate oficijalno obrazovanie ili neoficijalno... mislam deka e mnogu vazno voopsto, vo pogled na mnogu raboti... aj da ne tupam kje dopisam poise next time.
abe da ti ebam ucenjeto i da ti ebam maturata so ke ja polagam utre!
-off-- Број на мислења : 190
Registration date : 2008-03-03
haha poleka brat nervi se u prasanje-off- напиша:abe da ti ebam ucenjeto i da ti ebam maturata so ke ja polagam utre!
obraznovniot sistem e lajno,sto kaj nas smrdi najmnogu
zamislete skoro cel zivot go pominav vo ucenje za da zemam diploma.
oti bez diploma ni gjubredzija ne sum mozel da se vrabotam
epa zamislete sega otkako zavrsiv mi dadoja parce toalet papir sto nekoj go narekuvaat diploma.
i za so
ne mozam nikakva rabota da najdam
site fabriki niz bitolata gi pominav i segde ist odgovor
KE VI SE JAVIME
ama izgleda iskluceni im se telefonite
a eden moj drugar defektoid so tapija so nema zavrseno ni zabaviste(mislam ozbilno nema zavrseno)zaedno se prijavivme vo muzej bitola za da kopame vo heraklea
i denes mi kazuva deka go primile,a kaj mene telefonot prasina sobira.zamislete deteto kisni po partiskite shtabovi kaj ke stigni.
i sega so treba jas da napravam so mojata takanarecena diploma
jbg i aj posle ne stanuvaj kriminalec.
zamislete skoro cel zivot go pominav vo ucenje za da zemam diploma.
oti bez diploma ni gjubredzija ne sum mozel da se vrabotam
epa zamislete sega otkako zavrsiv mi dadoja parce toalet papir sto nekoj go narekuvaat diploma.
i za so
ne mozam nikakva rabota da najdam
site fabriki niz bitolata gi pominav i segde ist odgovor
KE VI SE JAVIME
ama izgleda iskluceni im se telefonite
a eden moj drugar defektoid so tapija so nema zavrseno ni zabaviste(mislam ozbilno nema zavrseno)zaedno se prijavivme vo muzej bitola za da kopame vo heraklea
i denes mi kazuva deka go primile,a kaj mene telefonot prasina sobira.zamislete deteto kisni po partiskite shtabovi kaj ke stigni.
i sega so treba jas da napravam so mojata takanarecena diploma
jbg i aj posle ne stanuvaj kriminalec.
punk_bt- Број на мислења : 69
Registration date : 2008-03-27
Друже, џабе ти е да си и во партија ако не познаваш некои од горните. Имам роднини кои трчаат, ама џабе. Има луѓе кои не се во партија, па пак ќе најдат работа. Кај нас е битно да имаш луѓе, во било кое поле од животов. Како и да е сакам да ти кажам, луѓе во фабрики се помалку има, кај нас веќе и не работат фабрики, се станува потрошувачка наместо производство. Се е супермаркети денес, наместо фабрики за храна и сл... А да дури и криминалец да станеш, ако немаш некој/а во полиција да тевади, ништо не правиш и со тоа. Не знам едино да ти дадам совет (колку и да сум неискусен, сепак ова е мое размислување) бегај надвор од оваа држава. Легално, нелегално, како мислиш така...
Поздрав.
Поздрав.
AntiSocial_Bitch напиша:jas se izvninuvam bidejkji skopjani se glupi(lmao) i ne znaat sto e "janace" i Anarchist prizna za toa i me zamoli da objasnam,a jas kje go objasnam ovaka: STIPKANJE NA LICETO.Za onie koi ne znaat sto e "stipkanje"....zemanje del od kozata vo raka!...Normalno so isav, ako stipnes povekje,boli.
Janak na turski znaci obraz.
M-1- Број на мислења : 351
Registration date : 2008-05-31
interesno.Tuka imam primeteno upotrebuvaat dosta turcizmi.
Страна 1 of 2 • 1, 2
АНАРХИЈА :: Категорија :: Разно
Страна 1 of 2