АНАРХИЈА
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - Прудон

Анархизмот во Латинска Америка

Смртта на еден Палестинец - Полак

Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин

Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ

Анархизмот и насилството - Малатеста

Капиталистичкиот систем - Бакунин

Комунизам и анархија - Кропоткин

Анархизам и комунизам - Фабри

Анархизам - Савески

Што е анархија?

Што е анархизам?

Кои се анархистите?

Што е безвластие?

Вовед во анархокомунизам

Што е анархокомунизам? - Прајс

Кон анархизмот - Малатеста

ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.

Правото на глас на жените - Голдман

Писмо на Кропоткин до Ленин

АНАРХИЈА ПОЕМА

Југославија – Империјалистичка војна

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија

Анархизам - Беркман

Синдикализам и анархизам - Кропоткин

Што да се прави? - Малатеста

Што е капитализам?

Први Мај - Махно

Последното писмо на Кропоткин

Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин

Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин

Петар Манџуков - биографија од Хаџиев

Дискусија за анархија - Малатеста

Анархија и организација - Букчин

Site Meter

Религија

+13
M-1
netocka
Banshee Paganica
Dr.Freakadelic
evolutionary
Anarho
Anarchist
schizzo
Ghost Dog
-off-
BaXAnt
negative_h
Секс Објект
17 posters

Страна 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Религија - Page 2 Empty Re: Религија

Пишување by M-1 Вто Сеп 23, 2008 5:43 pm

netocka напиша:Значи можда треба да се учат религиите како историски документи, не гледам дека од тоа би имало некоја штета туку напротив мислам дека ќе се намали заблудата и луѓето побрзо ќе осознаат дека нема потреба од тоа некоја религиозна книга да им кажува што е добро а што лошо. Мада не се сите религии страв-религии и антропоморфни...

Religijata treba da se izucuva kako granka na istorijata i filozofijata. A, sto se odnesuva do religiite koi vo sebe ne sodrzat elementi na zaplasuvanje, tie vo sekoj slucaj sluzat za kontrola na umot na individuata, a so toa i na masite. Site religii se dogmatski i ne ziveat zaedno so covekot, vo osnova ne dozvoluvajki nikakvi promeni, nitu pak prilagoduvanja kon sovremenite tecenija.

Според мојот агностицизам (значи мразам дефиници и етикиети), има нешто beyond нашите ограничени мозоци,како на пример тоа нешто може да биде бесконечно непериодичноста на бројот пи, зошто се работите такви какви што се, зошто не поинакви...не знам! не може науката да го објасни тоа, тоа е еден вид на метаметаметафизикаматематикаастрономијакосмоглоијаметаметамета... ете, тоа е за мене агностицизам.

Spored mojot ateizam, ne postoi potreba da cekam da se dokaze kako svetot nastanal t.e. za da stanam toa sto sum-ateist, bidejki sum ubeden deka toa ne e gospod. Ona sto go gledam okolu sebe i ona do sto na bilo koj nacin mozam da dopram e za mene prifatliva zdravorazumska vistina, ostanatoto e relativno vistinito i malku verojatno ili nevistinito.
Sto se odnesuva do rabotite koi coveckiot mozok ne moze da gi razbere, siguren sum deka tie se brojni, no religijata ne e del od niv.
Religijata e cvrsto povrzana so dominacija, a za toa dovolno govori faktot deka prvite bogovi vsusnost bile vladeateli.
Bog e gospodar na site svetovi, toj e praveden i milostiv itn...premnogu smrdi na drzavna propaganda.
Porano religijata ne samo sto bila konstruktor na individuite (sto delumno e denes), tuku bila i konstruktor na celoto opstestvo.
Sepak smiruvacki deluva faktot deka denes e samo eden, vo golem del razbran mehanizam na dominacija.
M-1
M-1

Број на мислења : 351
Registration date : 2008-05-31

Вратете се на почетокот Go down

Пишување by netocka Нед Окт 19, 2008 2:24 am

Denes razgovarav so edno chupe, mi veli jas ne gi sakam anarhistite i anarhijata.
ja prasuvam zosto. mi veli pa poradi toa sto se protiv religijata, zabranuvaat religija...taa e mislimanka i smeta deka muslimanskata religija i anarhizmot ne mozat da odat zaedno.
ama sepak, moze da se bide i religiozna i anarhistka, zar ne?
netocka

Број на мислења : 95
Registration date : 2008-09-18

Пишување by BaXAnt Нед Окт 19, 2008 3:07 am

netocka напиша:Denes razgovarav so edno chupe, mi veli jas ne gi sakam anarhistite i anarhijata.
ja prasuvam zosto. mi veli pa poradi toa sto se protiv religijata, zabranuvaat religija...taa e mislimanka i smeta deka muslimanskata religija i anarhizmot ne mozat da odat zaedno.
pa najverojatno moze-samo treba nekoj da proba Very Happy a inace jas ne ja sakam religijata-potocno institucionalno organiziranite religii poradi toa sto ja zabranuvaat slobodata i ja ogranicuvaat ljubovata na kotenje potomok Very Happy
BaXAnt
BaXAnt

Број на мислења : 119
Registration date : 2008-01-24

Пишување by M-1 Нед Окт 19, 2008 7:04 am

netocka напиша:Denes razgovarav so edno chupe, mi veli jas ne gi sakam anarhistite i anarhijata.
ja prasuvam zosto. mi veli pa poradi toa sto se protiv religijata, zabranuvaat religija...taa e muslimanka i smeta deka muslimanskata religija i anarhizmot ne mozat da odat zaedno.

Imam drugar koj e anarho-individualist, a musliman-veruva vo gospod ama go negira negoviot avtoritet. Toa e mnogu glupavo bidejki dokolku veruva deka gospod go sozdal svetot, kako moze da go negira negoviot avtoritet koga istiot moze da go unisti koga saka.
Sepak, kako sto rece Baxant, anarhizmot kako dvizenje nema nisto protiv intimnite ubeduvanja na poedincite megutoa e protiv sozdavanje na avtoritarni institucii vo koi spagjaat i religioznite.
M-1
M-1

Пишување by M-1 Пон Окт 27, 2008 5:33 am

M-1
M-1

Религија - Page 2 Empty Религија

Пишување by -off- Пон Окт 27, 2008 8:48 pm

a site znameme deka religiozni-avtoritarni ustanovi ima!a mislam deka vi intimata sekoj moze da si veruva vo sto saka ama da ne mu go nametnuva na nekoj drug!

*a imam drugar koj e ubeden deka gospod resil deka on treba da bide pravoslaven i deka samiot izbral da bide pravoslaven!zar kako mal koga go krstile go prasale sto saka da bide?mislam NE!ama kako i da e se izjasnuva deka i da bi se rodil so druga vera sepka bi ja smenil vo pravoslavna!GLUPOST! close minded!
-off-

Број на мислења : 190
Registration date : 2008-03-03

Пишување by j_freedom Сре Јан 28, 2009 7:16 pm

za mene licno ,religijata ti e zalazuvanje za slabite karakteri.ok svakam tradicija svakam umetnicka vrednost na gradbite ,ikonite AMA nikako ne mozam da gi svatam staromodnite zaostanati veruvanja a ponekogas duri i sektaski od tipot prekrsti se koa pominuvas pred crkva zaso ke te kazni gospod hahah
ubavo e da veruvas vo nesto da imas nadez ali..
dnesnite vernici ti se kao vernici od moda ili zatoa sto ''taka e pravilno''
zborev so eden tip golem vernik demek preeska i bas mi raskazuvase prikazni za isus majka mu i sl i u pricava jasno se glea deka tipkata bila drolja so ne znaela civ e sinot i lazela deka SVETIOT duh ja zacnal (bez navreda na vernicite) .i onaka go prasuem tipov kao moze da veruva znaejki deka sve se samo prikazni i takov neznaese da kaze zasto uopste i u kogo veruva bitno bil golem vernik i gord na toa haha.tipicna propaganda od roditelite
j_freedom
j_freedom

Број на мислења : 5
Registration date : 2009-01-28

Пишување by Kittentits Сре Фед 18, 2009 5:08 pm

Јас би ви препорачал Дискордијанство. Did you know that God is a Crazy Woman?

Да живее Хаосот! Hail Eris!
Kittentits
Kittentits

Број на мислења : 79
Registration date : 2008-03-19

Пишување by Секс Објект Сре Мај 06, 2009 6:01 pm

Mozda povekjeto go znaete ova, ama pak, kjeif mi bese Smile

Секс Објект
Секс Објект

Број на мислења : 210
Registration date : 2008-01-05

Пишување by M-1 Пет Мај 22, 2009 2:04 pm

Погледнете ја и реакцијата на неговата смрт од страна на измиен мозок исполнет со милост и божји мир:

https://www.youtube.com/watch?v=Jd0dtyr3ifw
M-1
M-1

Пишување by dArEsist Пон Јун 01, 2009 2:26 am

Човечкиот род е продукт на природата и е подреден на законите на природата.Факт! А не измислица! Па наместо суетно и залудно барање на надприродните
суштества надвор од светот да им донесат среќа која не можат да ја најдат на земјата луѓето треба да ја проучуваат природата повнимателно.да ги научат нејзините закони и да прифатат своето место во нејзината градина.Господ е бесмислен поим.Религијата настана од човековите примитивни ставови,кои свештениците потоа ги искористија за да ги потчинат .Религијата секогаш беше и сеуште е моќна направа користена од власта,за да стекне контрола врз широките маси.Уште еднаш факт! а не измислица.Со ова на ум,нели мислите дека е време на сите да почнат да се будат,да ги избистрат своите зависни умови и да ја видат црквата онаква каква и навистина е.Еден застарен бастион на омраза,предрасуди и манипулативни подучувања,замотан во историјата на убиства ,кражби и корупција.Без сомневање е најодвратниот пример на човечка деградација што светот го знае.Многу полош и од Хитлер или било кој тиран познат на човекот.И уште еднаш факт! а не измислица.Дури и ако се натерате себеси да ја игнорирате нејзината долга и одвратна историја на човечко малтретирање,имајте на ум дека најосновните концепти односно принципи според кој христијаните би требало да го живеат животот се Десетте Заповеди.Зошто тогаш црквата систематски ги има кршено сите овие заповеди?..... Уште една валкана лага зачувана од нив е дека Исус бил белец со златна коса и брада.Извинение што на некој ке им се разбиат илузиите ,но експертите се сложиле дека Исус доаѓа од област на светот која сеа е наречена Сумарија.Климата е многу топла и луѓето се со темна боја на кожата.Зошто црквата не лажела толку долго и сеуште не лаже? Можно ли е тие да се расисти? Да бидеме искрени овде.тие го ставија белиот англо саксонски човек на врвот на нивната еволутивна скала,а сите други видови под него.Да не се чудиме што модерната цивилизација има толкава зачудувачка ароганција и презир кон планетата и се што има на неа.Да бев јас црнец.ке бев сериозно изнервиран и гневен на западната цивилизација и нејзиното патетично постоење.Како белец можам само да се извинам од дното на моето срце .на сите националности кои немаат бела кожа.Моите предци и сограѓани се одговорни и виновни за уништувањето на вашата цивилизација и на вашите верувања.Без сомнение,црквата и нејзините учења се во самиот корен на ова уништување и може само да се надеваме дека ке го видиме комплетното истребување на нивните изобличени и деструктивни идеали.Ако има нешто што ќе предизвика уништување на човечкиот род.тоа ке бидат идеологиите на црквата кои беа систематски условени и ширени потсвесно низ општеството.Не само што овие идеологии се расистички тие се исто така и виновни за скоро сите предрасуди
.Предизвикувајќи омраза помеѓу различните раси,сексизам и презир кон планетата на која живееме.
Додека не се редуцираме,додека не ги исчистиме умовите од целата пропаганда лаги и срања кои ни се наметнувани и пренесувани од генерација на генерација,ке продолжиме да гледаме социјална/расна омраза и предрасуди.
dArEsist
dArEsist

Број на мислења : 12
Registration date : 2009-03-26

Пишување by Ravachol Пон Јун 01, 2009 3:47 am

Welcome to the forum.
Dobar, obmislen post.

Како белец можам само да се извинам од дното на моето срце .на сите националности кои немаат бела кожа.Моите предци и сограѓани се одговорни и виновни за уништувањето на вашата цивилизација и на вашите верувања

Dobro de, bas ti i ne mora da se izvinuvas, ovdesnite belci na balkanot bile robovi i kmetovi isto kako afrikancite. Isto Irska,Baskija,Baltikot,Korzika... belci a robovi na belci.
Ravachol

Број на мислења : 79
Registration date : 2009-04-12

Пишување by Sponsored content

Sponsored content

Страна 2 of 2 Previous  1, 2

Вратете се на почетокот