АНАРХИЈА
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - Прудон

Анархизмот во Латинска Америка

Смртта на еден Палестинец - Полак

Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин

Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ

Анархизмот и насилството - Малатеста

Капиталистичкиот систем - Бакунин

Комунизам и анархија - Кропоткин

Анархизам и комунизам - Фабри

Анархизам - Савески

Што е анархија?

Што е анархизам?

Кои се анархистите?

Што е безвластие?

Вовед во анархокомунизам

Што е анархокомунизам? - Прајс

Кон анархизмот - Малатеста

ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.

Правото на глас на жените - Голдман

Писмо на Кропоткин до Ленин

АНАРХИЈА ПОЕМА

Југославија – Империјалистичка војна

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија

Анархизам - Беркман

Синдикализам и анархизам - Кропоткин

Што да се прави? - Малатеста

Што е капитализам?

Први Мај - Махно

Последното писмо на Кропоткин

Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин

Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин

Петар Манџуков - биографија од Хаџиев

Дискусија за анархија - Малатеста

Анархија и организација - Букчин

Site Meter

Онака - Без Врска....

+6
Драге Земјотрес
чист воздух
Renegade
Anarchist
j_freedom
BaXAnt
10 posters

Go down

Онака - Без Врска.... Empty Онака - Без Врска....

Пишување by BaXAnt Сре Дек 31, 2008 3:56 am

BaXAnt
BaXAnt

Број на мислења : 119
Registration date : 2008-01-24

Вратете се на почетокот Go down

Онака - Без Врска.... Empty Re: Онака - Без Врска....

Пишување by j_freedom Сре Јан 28, 2009 2:44 am

neznaev kade da pisam pa ete ovde u ovaa tema.
nova sum na forumov i nemav dovolno vreme da go razgledam,ke bide Laughing
slucajno naletav na forumov barajki informacii za anarhizam
mi treba pomos od site vas i mislam deka ke sakate da mi pomognete.
se raboti za proektna zadaca koja ke ja branam na matura.odsekogas me iritiralo toa sto bas na moite omileni predmti filozofija i sociologija duri i samite profesori anarhijata ja preastavuvale kako haos ,bezredie.sea konecno ja iam moznosta da gi sredam i bas poradi toa ja zemav ovaa tema ANARHIZMOT a ne nsto bajato u stilu droga,moda itn
e sea proektnava e seriozna rabota ,ke ja branam pred 3 profesori polni so prerasud i znam deka ke me jadat so prasanja i ke napraat se za da padnam a voedno i da go preoblikuvaat anarhizmot spored nivnite zamisli. ok,lesno e da napisam 15 strani za tema koja mi e poznata no mi treba fakti,silni fakti,istorija itn
ja licno bi sakala da izgleda super,pred kopilinjata.zatoa ve molam nekoj od vas ako ima tekstovi,knigi,idea kako da izgleda seto toa,istorija i sl neka pise.
rabotava mi e pred se ubavo da go odbranam anarhizmot na objektiven nacin a ne sebesi Very Happy
j_freedom
j_freedom

Број на мислења : 5
Registration date : 2009-01-28

Пишување by Anarchist Сре Јан 28, 2009 4:48 pm

j_freedom напиша:neznaev kade da pisam pa ete ovde u ovaa tema.
nova sum na forumov i nemav dovolno vreme da go razgledam,ke bide Laughing
slucajno naletav na forumov barajki informacii za anarhizam
mi treba pomos od site vas i mislam deka ke sakate da mi pomognete.
se raboti za proektna zadaca koja ke ja branam na matura.odsekogas me iritiralo toa sto bas na moite omileni predmti filozofija i sociologija duri i samite profesori anarhijata ja preastavuvale kako haos ,bezredie.sea konecno ja iam moznosta da gi sredam i bas poradi toa ja zemav ovaa tema ANARHIZMOT a ne nsto bajato u stilu droga,moda itn
e sea proektnava e seriozna rabota ,ke ja branam pred 3 profesori polni so prerasud i znam deka ke me jadat so prasanja i ke napraat se za da padnam a voedno i da go preoblikuvaat anarhizmot spored nivnite zamisli. ok,lesno e da napisam 15 strani za tema koja mi e poznata no mi treba fakti,silni fakti,istorija itn
ja licno bi sakala da izgleda super,pred kopilinjata.zatoa ve molam nekoj od vas ako ima tekstovi,knigi,idea kako da izgleda seto toa,istorija i sl neka pise.
rabotava mi e pred se ubavo da go odbranam anarhizmot na objektiven nacin a ne sebesi Very Happy

Prvo dobredojde na forumov. Si nalsa interesna tema za proektna Smile
Pa spored mene. Logicno bi bilo da se objasni sto e anarhija zborot etimoloskoto znacenje i taka na kratko, za toa si imaswikipedia na angliski. Pretpostavuvam ok si so angliskiot jazik, ako ne togas nekoj drug sto go znaes. E ottamu nadovrzi se so anarhizmot, teoretskoto znacenje, i na kraj duri istorija i prakticnite raboti.
Na makedonski eve ti link do dosta tekstovi na makedonski

http://teror13.anarhija.org/txts.html

Kje najdes tamu vovedni raboti, no dokolku sakas seriozno da razglobuvas togas kje ti treba i knigata Anarchism From Theory to Practice od Daniel Guerin. Eve ti link do elektronskata verzija:

http://www.geocities.com/nestor_mcnab/guerin/contents.html

I mosne interesena kniga e anarchist FAQ. Eve ovde vidi:

http://www.infoshop.org/faq/index.html

Najdole na stranata imas i link za simnuvanje.

Se nadevam deka pomognav, ako ima uste nesto slobodno pisi ili prasaj. Smile

A da btw ubavo e da spomnes i za gemidziite deka bile anarhisti. Imame i knigi na bugarski pa kontaktiraj me ako sakas da ti pratime nekako.
Smile
Anarchist
Anarchist

Број на мислења : 603
Registration date : 2008-01-05

http://anarhija.tk

Пишување by j_freedom Сре Јан 28, 2009 7:02 pm

fala mn

sve top ali najtesko mi e so mora da bidam ''objektivna ''i da ne go branam anarhizmot,znaes da daam i negativnite strani na pr deka e tesko ostvarlivo utopisko prasanje i sl shitovi
a so e frkata so gemidziite?
Idea
j_freedom
j_freedom

Registration date : 2009-01-28

Пишување by Anarchist Вто Фед 03, 2009 2:02 pm

j_freedom напиша:fala mn

sve top ali najtesko mi e so mora da bidam ''objektivna ''i da ne go branam anarhizmot,znaes da daam i negativnite strani na pr deka e tesko ostvarlivo utopisko prasanje i sl shitovi
a so e frkata so gemidziite?
Idea

Ako navistina sakas da go odbranis anarhizmot togas bidi najobjektivna i najiskrena, anarhizmot ne e sovrsenstvo, sekako deka ima maani. Kritikuvaj toa e i poentata ne da se poklonuvame kako kon nova religija, kako sto golem del od marksistite pravat. Marks im e prorok, a marksizmot religija.

Vo anarhisticko opstestvo nema da se ucat decata deka anarhiznot is the right way, tuku kje se ucat kriticki da razmisluvaat. Ima takvi primeri vo Spanija 1936-39, osobeno e interesen delot za obrazovanieto.

Gemidziite bile anarhisti Smile
Anarchist
Anarchist

Број на мислења : 603

http://anarhija.tk

Пишување by Renegade Пет Окт 23, 2009 4:07 pm

aj da ne otvoram nova tema...bi sakal da mu go cestitam denesniot praznik na site posetiteli na forumot.Da zivee vmro,da zivee makedonija.....amin

bounce bounce bounce
Renegade
Renegade

Број на мислења : 62
Registration date : 2009-02-23

Пишување by чист воздух Нед Jул 04, 2010 8:07 pm

Вистина Ѓемиџиите биле прави анархисти....
Секојдневието им било такво,но морале така да живеат,такво било времето.
Они можеби и несакале,но правилата ги одредувале други,но затоа таму биле токму Ѓемиџиите за да ги рушат наметнатите правила...
И успеале.
чист воздух
чист воздух

Registration date : 2010-07-04

Пишување by Драге Земјотрес Вто Фед 01, 2011 9:08 pm

Бреее... да би бил јас од Гемиџии, јас би врљал молотови на све страни Very Happy По мое, најбољи век за живеење, ама да не си на Балкан! xD
Драге Земјотрес
Драге Земјотрес

Број на мислења : 31
Registration date : 2010-11-27

Пишување by ulaviot Нед Jул 10, 2011 6:42 pm

здраво на сите.......
пошто незнав и невидов тема за запознавање па еве одве да ви пишам
Very Happy Very Happy Very Happy
ulaviot
ulaviot

Број на мислења : 2
Registration date : 2011-07-10

Пишување by Секс Објект Сре Jул 13, 2011 9:38 pm

Здраво непознато другарче! Smile
Секс Објект
Секс Објект

Број на мислења : 210

Пишување by Rastapunk Саб Jул 30, 2011 8:16 pm

Поздрав и од мене Smile
Rastapunk
Rastapunk
Admin

Број на мислења : 236
Registration date : 2009-10-19

Пишување by р Вто Aвг 02, 2011 5:06 am

1 - Поздрав до сите нови членови.
2- Гемиџиите биле анархисти колку што Осама бин Ладен бил анархист. Ова е мој став од 1-2 книги што сум прочитал за Македонската историја од тој период. Проблемот е што немаме сериозни истражувања на нашата историја за тој период (барем не од Македонски автори). Воглавно целата историја ни е всушност митологија за ВМРО и комунистите - во реалност едните скоро да немале врска со комунизам (99% не биле способни, а и немале време да се запознаат сериозно со идеите на политичката филозофија/економија), а другите биле силни момци на кои им дошло преку таквото.
3- Баш би сакал да објави некој пост тука каде што ќе објасни и ПОТКРЕПИ со факти од ИЗДРАЖНИ извори дека Гемиџиите биле анархисти. Ако имаме анархисти како активен чинител во нашата историја зошто никој ништо не постира. Фрлање бомби на crowded places е сосема спротивно на анархизмот која е СКОРО пацифистичка теоријa. Така да, зарем треба да се кажува на форумов дека анархизмот не е = на фрлање бомби "за јавно добро и за слободата"!?
р
р

Број на мислења : 206
Registration date : 2010-10-21

Пишување by Rastapunk Саб Сеп 03, 2011 10:51 am

Има посебен дел од анархизмот (востаничкиот) кој стварно верува дека со нанесување на штета врз објекти кои се во припадност на елитата може да се стигне до подобро општество (само еден дел од нивната теорија).

Јас искрено не знам многу за Гемиџиите и не би можел да зборам за нив, ама како што знам не е ради тоа што фрлале бомби туку пошто функционирале во рамките на анархизмот (социјалниот).
Rastapunk
Rastapunk
Admin

Пишување by р Саб Сеп 03, 2011 8:55 pm

Не само што востаничкиот анархизам НЕ СМЕЕ да биде дел од една мирољубива, скоро пацифистичка теорија, туку и по дефиниција НЕ МОЖЕ да биде. Едното со другото се во целосна спротивност. Сепак, постојат одредени глупаци кои се обиделе да ги извршат теориите и да вметнат една страшно опасна идеја која нема ништо постигнато освен штета на анархизмот како една оригинална, храбра и благородна идеја. Од такви шупаци трпи и општествено-политичката мисла, а и воопшто анархизмот.
И воглавно во востаничкиот анархизам припаѓаат лабилни личности кои пателе од комплекс на нижа вредност! Инаку нема да има потреба да биде "востаник" за да ја продаде својата идеја - но, бидејќи немале идеја, туку биле шупаци кои злоупотребиле идеја за да можат да си ги оправдаат своите дејствија, не биле способни да продадат било што. Никој не ги сваќал сериозно, бидејќи немале што сериозно да кажат. И единственото нешто што им останало е насилство...Така да, тој муабет со нанесување штета на сопственост на елита е ...тапа.
р
р

Пишување by р Саб Сеп 03, 2011 8:58 pm

http://mises.org/daily/4760/Anarchism-and-Terrorism-in-the-1890s

Краток текст кој ги анализира насилните дејствија на дел од американските "анархисти" во минатиот век!
р
р

Пишување by Rastapunk Сре Сеп 07, 2011 9:28 pm

Голем дел од анархистите ја прифаќаат како можна класната војна, која во дадени моменти може да стане вистински проблем.

Бидејќи социјалистичката страна на анархизмот е со голема традиција и тешко може да биде отфрлена, оваа идеја е возможна бидејќи од многу голем дел од тие анархисти класната војна е прифатена како можна.

Па заради тоа, ако они биле социјални анарихсти во момент во кој класната војна зафатила едно повисоко ниво и било потребно да вршат терористички (ненасилни туку онакви што нанесуваат штета) акции тогаш има простор тие луѓе да се наречат анархисти.

П.С. Мислам дека секој пацифизам што предлага некоја радикална идеја на крај ќе си ги погази своите принципи за да дојде до своето остварување. На пример, сите се свесни дека најверојатно ќе биде потребно за да се достигне состојба на социјален анархизам да се направи револуција, бидејќи елитистите и капиталистите никогаш не би се откажале од своите добра (веќе многу пати дискутирана тема).
Rastapunk
Rastapunk
Admin

Пишување by Sponsored content

Sponsored content

Вратете се на почетокот