Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - Прудон

Анархизмот во Латинска Америка

Смртта на еден Палестинец - Полак

Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин

Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ

Анархизмот и насилството - Малатеста

Капиталистичкиот систем - Бакунин

Комунизам и анархија - Кропоткин

Анархизам и комунизам - Фабри

Анархизам - Савески

Што е анархија?

Што е анархизам?

Кои се анархистите?

Што е безвластие?

Вовед во анархокомунизам

Што е анархокомунизам? - Прајс

Кон анархизмот - Малатеста

ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.

Правото на глас на жените - Голдман

Писмо на Кропоткин до Ленин

АНАРХИЈА ПОЕМА

Југославија – Империјалистичка војна

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија

Анархизам - Беркман

Синдикализам и анархизам - Кропоткин

Што да се прави? - Малатеста

Што е капитализам?

Први Мај - Махно

Последното писмо на Кропоткин

Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин

Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин

Петар Манџуков - биографија од Хаџиев

Дискусија за анархија - Малатеста

Анархија и организација - Букчин

Site Meter

Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н

Go down

Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н Empty Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н

Пишување by ateist on Сре Мар 04, 2015 5:01 pm

Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување на капитализмот ,Демократијата и реставрација на Црковно Религиозниот Робовладетелски Ситем

Вакавите барања Православието веќе подолго време напсимено ги објавува .
И нее проблемот доколку би биле само барања .
Тогаш зоштое битна оваа тема ?
Оваа тема е битна бидејќи ваквите барања на Православието не се само декларативни туку веќе се спроведуваат во реалноста -практично .
Со оваа тема ќе ги разјасниме некој привидно нелогични случувања во последните 10 -тина годни , многу случувањакој денес се случуваат во бившите комунистички земји но лесно ќе ги предвидиме и идните случувања .

Комунизот како што знаеме пропадна .И тоа во трка со Капитализмот .
Кога збориме за „Студена Војна „ која беше ривалство меѓу Истокот и Западот тоа не беше само заради идеолошки разлики туку и многу конкретно трупање на воени арсенали .
Но :
Никогаш не треба да се заборави ЕДНА работа која секогаш ги поврзува Комунистичката и Капиталситичката Идеологијаа тое дека станува збор за ТРУДОВИ ИДОЛОГИИ .
Студената војна всушност беше ривалство помеѓу две различни но истородни -трудови идеологии .
Па гледаме дека денес Западот баш и нема некој проблем да соработува со комунистичка Кина .

Е сега на Исток во бившите комунистички држави после кратко закрепнување змијата си ги покажа ножињата .Православието кое верувањето го користи како параван за својте политичко профитерски интереси јавно бара и на тоа практично подмолно си работи :
Укинување на капитализмот и СИТЕ НЕГОВИ ПРИДОБИВКИ како што се
Укинвање на Плурализмот и демократијата
Укинување на Правната држава ( ова најмногу ги боли )
Укнување на секакви работнички права
укинување на средствата за јавно информирање или нивна целосна контрола – претварање во пропагандни гласила
Негирање на било какви човекови права и слободи
Неказнети пљачки , убиства . Терор.ѕверства ....создавање на анархо-криминално општество по урнек на Византија која уште додека постоела и векови откако престанала да постои била синоним за пропаст разврат и декаденција .

Накратко Православието ја реафирмира својата стара политичка програма каде би имало ДВОВЛАСТИЕ а Православието би било ќор-ортак на државата (држава во држава ) со што би било недопирливо за прогон за својте злосторства кој ги правело – прави и планира да ги прави .

За разлика од Капиталистичката и Комунистичката идеологија кој како основа ги земаат трудот способноста во креативноста -создавањето кај луѓето кај Православната тоталитарна ѕверска идеологија која е АНТИТРУДОВА како основа се зема способноста во криминалот измамите злосторствата уништувањето како резултат на што доаѓа до пропаст на државата но и помор масовно одумирање на народите на кој им е спопикана оваа ѕверска организација која ете со векови успешно се маскира затскрива како тобоже наводно „верска“ организација.

ПЛУРАЛИЗАМ
(лат. pluralis) 1. фил. идеалистичко учење според кое стварноста се состои од повеќе самостојни суштини, супстанции; спрот, монизам; 2. пол. повеќепартиски систем; 3. воопшто: мнозинство, присуство на множество, можност некоја појава да се манифестира во повеќе варијанти.
ДЕМОКРАТИЈА
(грч. demokratla) 1. облик на државно уредување во кој суверената власт му припаѓа на народот, систем на народно владеење; 2. почитување на еднаквоста и на слободното учество во општествено-политичкиот живот; 3. слобода воопшто, отсуство на принуда, стега, ограничување.

Но ајде да ги разгледаме ПОЛИТИЧКИТЕ БАРАЊА на Православието .
Со ред :


1)

ВЛАСТА Е СВЕШТЕНО И СТРАШНО ДЕЛО – митр. Јован Сничев
Ортодоксија и Ортопраксија

Мај 16, 2012

Митрополит Санкт-петербуршки и Ладошки Јован (Сничев)

Сега, кога народната душа по тешките децении на духовното ропство со напор се ослободува од разорните окови на вулгарниот материјализам и борбеното богомразење, како никогаш до сега ни е важно да се вратиме на некогашното сфаќање на здравите основи на ДРЖАВНОТО устројство, кое во овој час е изгубено. Заради тоа, неопходно е отворено да ги утврдиме неговите религиозно-морални потпори, и јавно, гласно да ја разобличиме погибелната ЛАГА НА СЕКУЛАРНОСТА бездуховната форма на устројство на руското општество, какви и да става „добронамерни“ и „ цивилизирани“ маски на лицето…

Духовни основи на државноста

Па добро, какви се духовните основи на христијанската ДРЖАВНОСТ ?

Само таму „каде што е свештениот закон на моралноста во срцата непоколебливо утврден преку воспитанието, верата, здравјето, неизопачената наука и почитуваните примери на претците, – вели владиката Филарет, – се чува верноста кон Татковината, и за неа СЕ ЖРТВУВА БЕЗ ЖЕЛБА ЗА НАГРАДА ИЛИ СЛАВА . Таму умираат за законите, бидејќи не се плашат да умрат од законот. Ако законот кој живее во срцата ја истера ЛАЖНАТА ПРОСВЕТА и невоздржливата сетилност – нема живот ниту во пишаните закони: заповедите не се ценат, никој нема доверба во извршувањето. Самоволието таму настапува заедно со потиснувањето, и тие заедно го приближуваат општеството кон пропаст“. Сегашната актуелност на тие зборови само ја потврдува исправноста и прозорливоста на мудриот старец.

Модерните речници државата ја дефинираат како орудие на политичката власт во општеството. Лишена од религиозни и морални потпори, таквата власт неизбежно се претвора во голо насилство: оттука марксистичкото (поточно речено: материјалистичко) сфаќање на државата како механизам на принуда и „диктатура“ на еден дел од народот врз друг.
Едноставно речено – материјалистичкото сфаќање на државата секогаш е сродно на тиранија. Дали тоа се остварува во полза на партиската номенклатура со помош на крвава репресија или интересите на транснационалната финансиска олигархија со помош на економското гушење на непожелните – тоа и не е така битно. Во двата случаја вредноста на моралните идеали се смета за неважечко, а тоталитарното чудовиште на неконтролирана власт добива значење на самозадоволност.
На принципиелно поинакви основи создадено е црковното учење за богоугодната форма на државно уредување.
ПРВО, тука државата се сфаќа како големо семејство. „Откаде ова мноштво на луѓе, соединети со јазикот и обичаите, кое се нарекува народ? Очигледно тоа е мноштво на народ од некој мали племиња, а произлегло од семејството. Затоа во семејството е никулецот на сето она што потоа се отворило и израснало во држава“, – објаснува митрополитот Филарет.

Затоа сфаќањето на општонародното единство, како духовно средство, како најголема драгоценост, е толку карактеристично за руската историја. Оттаму потекнува стремежот на рускиот човек, каде и да е може, бесчуствително-ПРАВНИТЕ НОРМИ ДА ГИ ЗАМЕНИ со морални вредности, топлина, срдечност во човечките односи. Оттука е и – односот кон руската државност како кон светост, бидејќи семејството – „мала црква“ – добива осветување во тајната на венчавањето на сопружниците, а државата – „големото семејство“ – во тајната на венчавањето (крунисување) на Царот на царството, на самодржавната власт „во слава Божја“ (но не во интерес на било која класа или сталешка групација).
ВТОРО, државната власт се смета за особена служба слична на црковната, манастирска послушност.
ТРЕТО, како идеал на црковно-државните односи се смета „Симфонијата на власта“. Во државата која е свесна и ги почитува своите духовни основи, – тие кои ги опишавме погоре – РЕЛИГИОЗНО-МОРАЛНИТЕ содржини во животот стануваат најважни носечки елементи на ЦЕЛА ДРЖАВНА СТРУКТУРА на општеството. Затоа и Црквата, како духовна ВЛАСТ , ПАРАЛЕЛНО СО световната ВЛАСТ служи како една од ГЛАВНИТЕ ПОТПОРИ на националната ДРЖАВНОСТ: меѓутоа со неа не се меша, ниту ì се потчинува. Историското искуство сведочи дека таквата ЗАЕМНА ПОДЕЛБА И ХАРМОНИЧЕН СПОЈ НА ВЛАСТА се задолжителна црта на богоугодното ДРЖАВНО уредување.

За изворот на власта
Христијанството признава само еден извор на власта
Според тоа изворот на власта е еден – Бог. Луѓето сами по себе НЕ СЕ ИЗВОР НА ВЛАСТА , колку и многу да се и во каква согласност да се. Народовластието „НАРОДНАТА ВЛАДА “, од христијанска гледна точка Е БЕСМИСЛЕНА . Народот на никого НЕ МОЖЕ ДА МУ ЈА ПРЕДАДЕ својата „власт“ бидејќи од таа власт од просто-попросто нема.

Резултатите од седум децении на советските богоборства тоа несомнено го потвруваат. Поради неутрализација на сатанистичката енергија, која на Руската земја се излеала низ уставот на структурата на власта, била непоходна целата сила на верата на рускиот народ, по зборовите Господови: „Биди верен до самата смрт и ќе ти го дадам венецот на животот“ (Откр. 2, 10). Тој сенароден подвиг на исповедништво станал можен благодарение на МИСТИЧНОТО СФАЌАЊЕ НА ВЛАСТА кое се вкоренувало со векови. Мнозинството од народот новата власт ја сфаќало како Божјо ДОПУШТАЊЕ, како сатанска соблазна, која со лага и сила од Русија изнудува јудино предавство на Христа, кон Кого што служењето народот низ вековите го сфаќал како смисла на своето постоење.

Големата ЛАГА НА ДЕМОКРАТИЈАТА

Во здравата душевна состојба руското општество на природен начин се стреми кон самоорганизирање врз принципите на одухотворена, силна државност. Тоа го сведочи целата наша ИЛЈАДАГОДИШНА ИСТОРИЈА, не исклучувајќи го ниту советскиот период. Бидејќи кога лошите рушители на зол начин успеале да ја срушат историски формираната Руската Држава без оглед на сè – и покрај жестоките напори на „револуционерите интернационалисти“, покрај репресијата и теророт, лудото богоборство и лошата русофобија – во земјата веднаш започнале лесно, болно, несистематично, но сепак незапирливо враќање на традиционалните принципи на руската државност.
Во текот на 75 години на советската власт, тоа очигледно ги плашело нашите странски непријатели. Поради тоа, за да ја спречат Русија на природниот пат за враќање и нејзиниот историски развој била организирана „перестројката“ чија вистинска цел е замена на интернационалистичко комунистичката доктрина, која ја испразнила својата разрушувачка сила, со нова интернационалистичко-ДЕМОКРАТСКА , која мора да го доврши растурањето на историска Русија, кое почнало уште од „мудрото“ раководство на Троцки и Каганович.
Неоснованоста на болшевичките теории сега со самиот живот е докажана. И практичните последици НА ДЕМОКРАТИЈАТА сега секој може да ги види. Па сепак на ист начин на кој некогаш настојувале да го излажат народот со лукави прикаски за тоа, дека сржта на неволјите во „изопаченоста“ на изворно исправната марксистичка идеја – настојуваат и сега да ја насамарат Русија, со цинична ЛАГА ЗА „вистинската“ ДЕМОКРАТИЈА која штом ќе ја оствариме, почнуваме да живееме „како бубрег во лој“.
Вистината е оваа: безбожниот комунизам ја мачел Русија ПАРАЗИТИРАЈЌИ на многувековните руски традиции на заедништво, на цврстата народна приврзаност кон колективот и заемна помош, на сеопштото силно руско тежнеење кон социјална правда. Безсовесната ДЕМОКРАТИЈА се подготвува да ја мачи ПАРАЗИТИРАЈЌИ на древните соборни обичаи на Русија, на исконската почит на рускиот човек кон заедничкиот став, заеднички усвоеното решение, на колективниот разум на Соборот.
Сите идеи на демократијата ЗАСНОВАНИ СЕ НА ЛАГИ.

Уште во дефиницијата – лага! Тој збор на руски јазик се преведува како „власт на народот“, или „народно управување“, но ниту во една земја која се смета за демократска, народот всушност не управува. Конечниот плод на државната власт секогаш е во рацете на тесен слој, на малубројна и затворена корпорација на луѓе, чиј занает е политика, а професија – сурова и беспоштедна борба за таа власт.
Дотолку повеќе што, човечката историја во цел свет не знае за ниту една држава која вистински го остварила принципот „власт на народот“. Древна Грција, древен Рим – земји кои се родоначалници на демократијата и нејзини класични претставници, во исто време биле класични робовласнички грабливци, кои самиот термин „народ“, „граѓани“ го применувале на мал круг избрани, кои сочинувале мал процент во однос на целокупниот народ во земјата…
Само на тој начин е можно да ги спречиме незадржливите злоупотреби, својствени на демократските службеници во трката по гласовите на гласачите. Опишувајќи го овој механизам, Победоносцев велел: секој глас сам по себе ништо не значи, но оној кој ќе успее да придобие најголем број на тие гласови станува господар на силата, господар на управување и вршител на својата волја…“ На тој начин „во демократскиот тип на владеење победници стануваат вештите собирачи на гласови, механичари кои вешто ракуваат со задкулисните конци, што ги движат марионетите во арената на демократските избори“.

Политичка основа на демократијата

општото непосредно избирачко право – е појава АМОРАЛНА И ДЕСТРУКТИВНА зашто развива политички цинизам до неверојатни размери, народот го прави предмет на нечесни манипулации, кои, со современиот развој на средствата за масовно информирање, добиваат навистина незадржлив замав. Зошто никому не му паѓа на памет, со помош на сеопшто гласање, да бира хирург, или истражен судуја, возач или авијатичар? А зарем управувањето со скалпер, автобус, авион е потешко, отколку да се управува со огромна држава оптоварена со најтешки проблеми?
Тоа не значи дека принципот на изборност мора сосема да се исклучи од политичкиот живот на земјата. И не само тоа, во некои ситуации тој е незаменлив, зашто станува инструмент на воспоставување на соборно заедништво на народот и државата. Но за да се избегнат злоупотребите мора јасно и прецизно да се дефинира областа на неговата примена, која безусловно ќе го исклучува јавниот избор таму каде што местото или должноста бараат високи професионални квалитети кои неупатениот човек едноставно – не ги знае. И, на крај, ако конечно биде признаена неопходноста за бирање на најголемите функционери на земјата, тоа не смее да се претвори во народен панаѓур. Одговорните избирачи во тој случај можат да бидат само авторитетни претставници на сите општествени класи, сталежи, професионални и етнички групи, пропорционално претставувајќи го нивното учество во нашето општество.

Идеолошката основа на демократијата

како светоглед се изразува со познатата парола на француската револуција: „Слобода, еднаквост и братство“. Потчинувајќи се на надворешната привлечност на таа парола, милиони луѓе со векови настојувале да ја остварат во животот. Многумина, дури и умни и образовани луѓе не го одгатнале општиот, апстрактен карактер на паролата, не ја забележале заемната противречност на повиците (навистина, како е можно да се спои слободата со еднаквоста?). Треба да погледнеме наоколу за да го разјасниме нивното лукавство: во природата нема еднаквост, таа е бескрајно разнолична и строго ерархиска; нема ниту апсолутна слобода, неограниченамеѓузависност и закономерен поредок на појавите; нема ни безсодржинско братство – бидејќи моралното чувство на човекот секогаш е да бира.

Јуридичко-правна основа на демократијата

теза за природни (вродени) права на човекот, кон чиешто остварување, со посредство на формалното законодавство, мора да биде насочена работа на државниот механизам. Таа основа е исто толку извештачена и лажна колку и претходните. По својата суштина тоа е само апсолутизирање на индивидуализмот, својствен на западно-европскиот „менталитет“ и историски длабоко туѓ на руската национална и религиска самосвест.

Економската основа на демократијата е

финансиски, спекулативен капитал. Тој ја конструирал современата бездуховна „технолошка“ цивилизација, во која човекот ги губи последните остатоци од совеста и душевното здравје, претворајќи се во полуживотно-полумеханизам, безличен шраф во гигантската машина, која има единствена сепроголтувачка цел: пари, пари, пари…
Преку слатка приспивна приказна за задоволување на „природните“ потреби таа „демократска“ цивилизација воспоставува култ на насилство и разврат, толеранција кон злото и изопаченоста на човечката природа. Гревовите и страстите на паднатиот човек растат до огромни размери, свесно се стимулираат и стануваат извор на бесовесно, бесчесно изживување. Паролите на таквата цивилизација се: „Сè е на продажба!“, „Збогатувајте се!“, „Само еднаш се живее“, и слични – тие го нагризуваат општествениот морал, во народот се случува распаѓање на националната самосвест, државата запаѓа во криминал, се фаќа во мрежите на секадеприсутните мафијашки врски и – неповратно се движи кон распаѓање.
И во Русија идниот државен распад е неизбежна последица на применувањето на ДЕМОКРАТСКИТЕ принципи ВО ПРАКСАТА на ДРЖАВНОТО УСТРОЈСТВО. Либерално-ДЕМОКРАТСКАТА идеа, во вистинска смисла, е поради тоа и создадена, за да ги ослабне темелите на силното, традиционално општествено уредување, да ги разруши неговите духовни, религиозни потпори, да ги растури националните држави и, постепено, незабележано, неопипливо за општеството насамарено од демократскиот хаос – ги предала уздите за управување над истите на тренснационалната „светска зад кулиса“, на оние лукави политички механичари, за кои нè предупредувал Победоносцев.

http://crkvaveles.wordpress.com/2012/05/16/za-vlasta-mitr-jovan-snichev/

2)

Западот го предаде христијанството, ама Русите ќе го спасат

мај 14, 2012

Под “Рускиот свет“ тој мисли на земјите кои имаат силна христијанска традиција како Украина, Белорусија, Грција, Романија и уште неколку.
“Нашата христијанска цивилизација можеби не е голема, но таа денеска игра значајна улога и може да изнајде начини за подобар живот за целиот свет, а посебно Европа“, изјавил Чаплин на денешната видеоконференција меѓу Москва, Киев и Минск.
“Западот ги предаде идеалите на христијанството кои императорите Константин и Јустинијан ги споија со римското право. Овие принципи на кои се темели Европа веќе не постојат“, вели Чаплин.
Тој посочува дека ИСТОЧНИТЕ христијани НЕ СМЕАТ ДА ГИ СЛЕДАТ ЧЕКОРИТЕ НА ЗАПАДОТ и да дозволот христијанството да слабее.
“Ние не треба да бидеме водени…ние мора да ги обединиме умот и волјата, традицијата и иновациите, верата и животот, духовното и световното… Наша должност е да го смениме светот за десет години… ние можеме и ќе го сториме тоа“, заклучил рускиот свештеник.

http://www.bezpardon.mk/zapadot-go-predade-hristijanstvoto-ama-rusite-k-e-go-spasat/


3)

Аутор: Владимир Димитријевић, Број 935

Православни монархизам: извори и смисао (први део)
Са вером у Бога, за Краља и Отаџбину

Монархизам цени пре свега верност човека. Та верност га одмах повезује с националним духом народа, с државном формом ВРХОВНОГ ЈЕДНОВЛАШћА, и с личношћу (а самим тим и родом, династијом) Господара.
Монархист је човек који је веран поданик. Могло би се рећи да он живи пре свега срцем, при чему је срце одевено у форму воље, руководи се начелом части (националне, царске и личне) и тражи путеве савести“, каже велики философ Белих, Иван Иљин, у својој књизи „О монархији и републици“
. И ове речи сваког православног Србина, који верује да су, по Светом Николају Жичком, три највеће вредности српског народа: Бог, Краљ и Дом, обавезују да буде на висини захтева који монархизам поставља.
За православне, монархија није обична форма - она је део историје Цркве.

Презирање монархије

Уплив нашег ЛЕВО-ЛИБЕРАЛНОГ времена умногоме се осетио и у животу Цркве, у којој је, ођедном, велики број учених људи почео да говори како савез Цркве и Царства није био успешан, како је све то, ипак, било РОПСТВО, како је за Цркву много боље да буде слободна од сваке државотворности, итд. Али, да ли је баш тако? Како каже уводничар за први број часописа „Регнум Аетернум“: „Да би се заиста оценио подвиг царева, довољно је рећи да је у тренутку зацарења Светог равноапостолног Константина, по најоптимистичнијим проценама, Хришћана било највише десетина целокупног становништва Римске империје, а да је крајем 4. века христијанизација била готово свеопшта.
Призвани смо да усвојимо Божји Промисао о Цркви: Она, Црква, од самог почетка била призвана да, у сверадосном приопштењу Христу, у надилажењу људске греховности и ограничености, спрегне све народе и времена, то јест, да буде - Црква ЦАРСКА!
Искрени родољуби и даље МАШТАЈУ О ОБНОВИ Српске МОНАРХИЈЕ и повратку предачке, јуначке и витешке Србије.
Итн

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/935/tekst/sa-verom-u-boga-za-kralja-i-otadzbinu/

4)
Демократите и либералите на отстрел

Борис Камчев
28.02.2015

Освен како политичко, никако поинаку не би можело да се окарактеризира убиството на Борис Немцов, ОПОЗИЦИОНЕР и истраен критичар на РЕЖИМОТ . И помалку важно е кој е непосредниот извршител, кога главниот виновник за неговата смрт е веќе познат. Тој седи во Кремљ и се вика Владимир Путин.

Со својата политика на национализам, ширење омраза против оние кои имаат поинакви ставови за војната во Украина и испуштање отров по државните телевизии, Путин не само што создаде услови за едно националистичко лудило, туку како трениран специјален агент на КГБ, тој исплете такви односи на моќ што во последно време во корумпираните безбедносни служби се инфилтрирани милитанти и шовинисти, кои на Кремљ најверојатно му бегаат од контрола.

Оваа ситуација е во најмала полза за самиот Путин, всушност, се верува дека убиството на Немцов е почеток на крајот на неговото владеење.

Русија е на работ од граѓанска војна и едно од сценаријата е власта да ја преземат поранешни или сегашни униформирани лица, команданти од боиштата во источна Украина. Како искусен политичар, истакнат демократ и голем ценител на праведноста, Немцов настапуваше против состојбите на милитаризација на земјата. Во својот последен настап за радиото Ехо на Москва, неколку часа пред да биде застрелан на Големиот камен мост, на чекор од Кремљ, Немцов посочи дека војната е причина за економскиот колапс на земјата.

Заедно со своите соборци, тој на 1 март требаше да предводи голем протестен марш наречен „антикризен“ - марш што ја најави руската пролет на опозициски собири и митинзи против налудничавата политика на Кремљ и требаше да се одржи на југот од Москва, наместо на Болотнаја или на Тверска, во центарот, како што беше побарано.

Во деведесеттите Немцов беше познат како „златното момче“ во администрацијата на Борис Елцин. Тој му беше советник на првиот руски претстедател и еден од реформаторите во неколку тогашни влади. Се верува дека Немцов бил еден од потенцијалните претседателски наследници и Елцин неколкупати го нарекувал „Борис Втори“. Но највисоката позиција што тој неволно ја прими во деведесеттите е вицепремиер, а хазардниот избор за наследник падна на малку извесниот бивш КГБ агент.

Петнаесет години подоцна, Немцов веќе го нема, а специјалниот агент во Кремљ од релативно демократската и вибрантна Русија на Елцин направи земја отпадничка, отсечена од глобалната сцена, во војна и непријателства против соседите, и во застој и стагнација поради санкциите. „Техничкиот и интелектуалниот развој на земјата трпи поради налудничавите политики на Путин“, рече Немцов во разговорот на Ехо на Москва.

Едно е сигурно, со своите најгласни критичари Кремљ отсекогаш се пресметувал подмолно, ефикасно и во најпригодниот момент. Новинарката Ана Политковскаја беше ликвидирана на 7 октомври, 2007, како роденденски подарок за Путин. Немцов е убиен ден пред големите опозициски протести. Останатите противници биле исто така ефикасно отстранувани. Сетете се на Александар Литвиненко и неговото труење со радиоактивен полониум. Или на бруталното претепување на новинарот Михаил Бекетов во 2008, кој потоа остана парализиран и почина во 2013.

Либералите, ДЕМОКРАТИТЕ , РЕФОРМАТОРИТЕ и борците за ПАЗАРНА ЕКОНОМИЈА и ФЕР ИЗБОРИ како Галина Ставроитскаја или Сергеј Јушенков овде отсекогаш биле на ОТСТРЕЛ.

Раката на наемниците и тајните служби е долга. Почивај во мир имењаку. Нека твојата смрт биде почеток на крајот на овој ВАЛКАН РЕЖИМ .

http://okno.mk/node/45022


итн
итн


avatar
ateist

Број на мислења : 96
Registration date : 2010-01-24

Вратете се на почетокот Go down

Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н Empty Re: Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н

Пишување by ateist on Саб Мар 28, 2015 2:35 am

СИМФОНИЈА меѓу државата и Православието

1)
Свечена академија за 70 години од Првиот црковно народен собор

Вторник, 03 Март 2015

Вељановски истакна дека на соборот пред 70 години е утврдена вековната желба на македонскиот народ за воспоставување македонска самостојна црква која нема да биде потчинета на ниту една национална црква. На овој собор, потсети, се носи историска одлука Македонската православна црква да има свои македонски епископи и свое македонско свештенство.

- Македонија ја нема својата смисла без Македонската црква, како што ниту Македонската црква не може да постои без македонската држава. Така било! Така е! Така и ќе биде! Македонија и Македонската православна црква можат и ќе успеат единствено како ДВА ДЕЛА ОД ЕДНО ЦЕЛО, како СИМФОНИЈА - грижејќи се и меѓусебно помагајќи си, рече претседателот на Парламентот

http://kurir.mk/makedonija/vesti/191693-Svecena-akademija-za-70-godini-od-Prviot-crkovno-naroden-sobor

http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=46237


2)
Интересен говр на Трајко Вељановски.
Еве од каде е превземен .Добро е да се види што точно поима таа СИМФОНИЈА помеѓу државата и православието .

Еве го текстот :

Православни дух и етика капитализма' Студија случаја на примеру Србије и Црне Горе и Српске Православне Цркве

епископ Иринеј ДобријевићМеђутим, у време Папе Јована Павла II, Римокатоличка Црква је променила своја ранија АНТИКАПИТАЛИСТИЧКА виђења и постала склонија капитализму, не само као економском питању, него и у смислу слагања са његовим моралним претпоставкама. У својој енциклици, Centesimus Annus 11, Папа је истакао да они који се труде да постану успешни пословни људи капитализма треба да стекну личне врлине. На тај начин је показао да су ненамерне последице капиталистичког самоинтереса у директној вези са циљаним проповедањем Цркве о: смањењу сиромаштва, стварању добробити, ослобађању људи и контролисању политичке моћи.

Веберовска теза и православно Хришћанство

Византијско царство је СТРОГО РЕГУЛИСАЛО своју привреду КОНТРОЛОМ производње и продаје роба путем успостављених еснафа. Особе које су се бавиле било каквом врстом трговине су морале бити чланови званичног еснафа, а заузврат сваки еснаф је имао ПОТПУН МОНОПОЛ над ПРОИЗВОДЊОМ И ПРОДАЈОМ својих производа. Регулисање ЦЕНА, пореза на увоз и извоз као и процената профита одбијених од пословања - све су то била питања које је регулисала влада.
Једина економска улога својствена Првославним Црквама у средњем веку је била у примању земљишних ДАРОВА ОД СВОЈИХ ВЛАДАРА, што им је омогућавало да уживају релативну стабилност, неке чак и БОГАТСТВО , које је углавном било пољопривредно. Међутим, оне су имале знатан ПОЛИТИЧКИ утицај НА СУД и важну реч У ОБРАЗОВАЊУ , које је углавном спровођено у манастирима

У Византији, упркос превладавајућој СИМФОНИЈИ по којој су ПАТРИЈАРХ и ЦАР ЗАЈЕДНО ВЛАДАЛИ унутар ЗЕЈЕДНИЧКОГ органа састављеног од Цркве и Државе, постојале су јасне и прецизне границе међу утицајима еклектичних сфера у друштву и империјалне државе. Држава је, обезбеђујући пуну економску и политичку подршку, дозвољавала источно-хришћанским монашким заједницама да се предају унутарњим откривањима духовног живота и оносветовним циљевима. Потпуно супротно томе, западно Хришћанство ј е почело да се све више усмерава ка СЕКУЛАРНОМ свету.

Западна пост-средњовековна интелектуална традиција је била одговорна за подстицање непријатељског и непопустљивог духа према религији, који се сада на Западу идентификује као друштвено назадан и склон реакционарној политици, а све то у покушајима да се замени науком као прихватљивом алтернативом. С обзиром на то да је источно Хришћанство било историјски увређено тим секуларизованим утицајима, оно је дозоволило гајење оносветовног - мистичког - приступа животу, који би, по Маркидесту, био „стање за које је Макс Вебер претпостављао да постоји само у азијатским друштвима"1 .

Српска Православна Црква, као најутицајнија институција и у историсјком и у садашњем српском друштву, институционално је опстала будући да превазилази владу и политику, и она бива поистовећивана са друштвено-економским условима свог народа. Црква није само склониште и чувар православног Хришћанства, она је и на јединствен начин постављена за покровитеља и заштитиника српског народа и његовог богатог културног и духовног наслеђа свјетског нивоа

Црква је јасан моралан глас народа јер је она ИЗНАД ПОЛИТИКЕ и БАВЉЕЊЕ ПОЛИТИКОМ. Својом постојаношћу и истинитошћу, Црква је коначно задобила утицајну улогу и у историјском као и у савременом српском друштву, од државотворца до промотера европских интеграција, прихватајући друштвене вредности од образовних до етичких, укључујући и увођење верског образовања у државне школе, све до моралне подршке онима који се предају Кривичном суду у Хагу.

Са енглеског превела Љерка Јефтић


http://www.eparhija-zahumskohercegovacka.com/images/vidoslov/br39_pravoslavni_duh_i_etika_kapitalizma.pdf

Коментар :
а)
Византија била ТОТАЛИТАРНО општество .Во секоја смисла и поглед. Никој неможел да произведува или продава (или купува ) без одобреие на Православието . Слободната конкуренција била забранета со што немало новитети , никаков развој .немало квалитет .Немало пазарна економија .Се било контролирано .Како последица на ова Виантија цело време заостанувала и била инфериорна на сите напаѓачи – освојувачи кој без некој проблеми освојувале делови од неа .Цело време се распаѓала .

б)
Симфонијата поимала ЗАЕДНИЧКО владеење споделување на власта иако Православието често се оградува од тоа поради огромните порази и пропаст на државата и народите иако сите историски документи јасно кажуваат дека имало Симфонија = ДВОВЛАСТИЕ кое ете веќе и самото Православие го признава .
в)
Имањето ингеренции во Судството и образованието прави оваа организација да биде политичка а не верска како што лажно се претставува .Небило само Судството и образованието туку ниту Цар неможел да се избере без одобрение на Праволсавието .Сегде мешало прсти.
г)
Православието неможе да прифати секуларност (одвоеност од државата ) туку бара специјални права за себе .(да биде ортак на државата )

3)

Владиката Иларион го благослови ВМРО-ДПМНЕ
ШТИП - Владиката Иларион за време на богослужбата во црквата „Пресвета Богородица“ во Ново Село по повод верскиот празник Мала Богородица, пред неколку стотици штипјани го благослови разгранокот на ВМРО-ДПМНЕ на чело со новиот претседател Трајче Димков. Во благословот упатен кон како што рече до „Трајче и соработниците“, Иларион му посака на лидерот на штипските вмровци успешно да го води народот, да ја почитува божјата волја, а Бог да му даде мудрост.
„По вековното ропство, нашата црква го ВОЗОБНОВУВА ЧИНОТ да ги благословува водачите на народот“, рече првиот човек на Брегалничката епархија, владиката Иларион.
Голем дел од присутните беа затечени од ова, бидејќи првпат се случува во христијански храм да се благословува водство НА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА . Но, штипскиот градоначалник, Зоран Алексов, кој присуствуваше на богослужбата, рече дека ВМРО-ДПМНЕ само ги потврдува своите ДЕМОХРИСТИЈАНСКИ принципи и вредности.
Вчера два часа по црковниот благослов за ОК на ВМРО-ДПМНЕ реагираше СДСМ. На прес-конференција посветена на најавеното поскапување на водата, од опозициската партија искоментираа дека овој настан не е добар, пред се', за црквата, која дозволила на христијански празник во присуство на многу луѓе да благослови политичка партија. (И.Б.)
UtrinskiVesnik 21.09.2010

4)
4 March 2015
Г.г. Стефан: Битката за автокефалност на МПЦ е битка за македонскиот ИДЕНТИТЕТ

Да ја немаме МПЦ, да дозволиме да ја изгубиме Охридската Архиепископоија, значи да дозволиме да бидеме изобличени, симилирани. Значи да бидеме унишени, порача синоќа Архиепископот Стефан.

Македонскиот поглавар предупредува на опасноста од ВНАТРЕШНИ и НАДВОРЕШНИ НЕПРИЈАТЕЛСТВА во процесот на зачувување на македонската и црковна и државна самобитност.

http://sitel.mk/gg-stefan-bitkata-za-avtokefalnost-na-mpc-e-bitka-za-makedonskiot-identitet-0


Барањето внатрешни и надворешни непријатели не било специјалитет само на ДПМНЕ .
Чудно а Вранишковски беше ослободен-помилуван од затвор токму на барање на МПЦ

Кога и како Православието зачувало идентитет ?

Срамота во Санкт Петербург

од НОВА објавено на: 26-03-2015

Русија активно се подготвува за одбележување на 70-годишнината од победата над нацистичката Германија. Сред активностите кои се временски усогласени со овој значаен датум, а поинаку тоа не може да се објасни, се одржа на 22 март во Санкт Петербург таканаречениот “Меѓународен руски конзервативен форум”, со учество на претставници на партии и организации од низа европски земји и Русија кои имаат сомнителна репутација, а исто така и на омразени политички дејци.

Организатори на тој собир беа претставниците на прокремаљската партија “Родина”, која е ултрадесничарско крило на ВЛАДЕАЧКАТА ПАРТИЈА “Единствена Русија”.

Претставникот на “Родина” Федор Бирјуков изјави за електронското издание на “Газета.Ру” за тоа дека во форумот не гледа ништо гнасно.

А кој ги претставуваше споменатите “здрави патриотски конзервативни сили?”

Златна зора (Грција), Национал-демократска партија (Германија), Атака (Бугарија), Лига на Ломбардија (Италија), Нова сила (Италија), Британска национална партија, Национална демократија (Шпанија), Партија на швеѓаните и т.н.

Златната зора и Атака немаат потреба од дополнителни карактеристики. НДП е една од најпознатите ултрадесничарски партии во Европа.

Два пати власта се обидуваше да ја забрани. Едно од клучните барања на оваа партија беше обновување на Германија во границите од 1937 година. Не е чудно, што НДП ја поздрави анексијата на Крим.

Еден од нејзините лидери, У. Фојгт, којшто настапуваше во Санкт Петербург, во декември 2007 год. даде интервју за иранската телевизија, во кое тврдеше дека жртви на Холокаустот беа не 6 милиони, туку 340 илјади, а во 2010 год. изјави дека неговата партија “се поклонува пред храбрите војници на вермахтот: копнените сили, луфтваффе и морнарицата и ваффен-сс, кои до последниот ден ја извршуваа својата обврска”.

За него пред три години пишуваше официјалната “Руска газета” “Неонацист осуден од берлинскиот суд. Удо Фојгт конечно го доби заслуженото”.

Нацистите не успеаја да влезат во опколениот Ленинград. По 70 години тоа го направи нивниот идеен потомок со љубезна поддршка на локалните власти.

Не помалку омразена е и “Национална демократија”, која во 2008 година поднесе тужба за уредникот на едно од шпанските изданија кој ги нарече нејзините членови “нацисти”. Судот го поддржа изданието.

“Партијата на швеѓаните” која порано се нарекуваше “национал-социјалистичка”, се наоѓа под контрола на тамошната полиција за безбедност како водач на идеи на национал-социјализмот.

Уште еден “вип-оратор” на конзервативниот форум беше постојаниот лидер и основач на ултрадесничарската италијанска “Нова сила” Р. Фиоре, кој се поствува себе си како “фашист”.

Претставник на КОНЗЕРВАТИВНИОТ првец во неофашизмот, тој е поддржувач на В. Путин.

Впрочем, други поддржувачи во Санкт Петербург и не можеше да има.

Според тоa, со цел на “промовирање на интересите на Русија и во обид за укинување на санкциите” организаторите на манифестацијата, кои фактички ги поддржaа Кремљ, не се згнасија да ги земат во редиците на своите “европски сојузници” ДЕСНИЧАРСКИТЕ национал-конзервативни сили со отворена нацистичка ориентација.

Нивното присуство на полиената со крв на вистинските патриоти, вклучувјќи ги и Украинците, земја на опколениот Ленинград – Санкт Петербург воочи одбележувањето на 70-годишнината од Победата над нацизмот, предизвика незадоволство на јавноста, некои политички партии и невладини организации на Русија; но сепак протестите во самиот град, коишто брзо ги разбрка полицијата, беа малубројни.

http://www.novatv.mk/index.php?navig=8&cat=6&vest=21194

Златна Зора е воено крило на (финансирано од ) Грчката Православна Црква

Најголемата -нејекстремна АнтиСловенска држава е Грција .
Составена од Словенски ИЗРОДИ ............грцизирани Словени .
Кој идентитет сочувало Православието ? Стварно нејасно .

Денес Македонија е еден многу убав пример :

а)
Од една страна имаме Симфонија меѓу МПЦ и ДПМНЕ како резултат на што имаме сеопшт тотален морален распад и општа криминализација на општеството при што државата е злоупотребена до крајни можни граници за приватни цели .Истото ова цело време се случувало во Византија .

б)
Кај Македонците како доминантно Православни се јавува феноменот на Помор нагло масовно одумирање и оставање празни територии ...исто како во времето на Византија откако им било спопикано Православието а таков проблем претходно немале .
Од друга страна ги имаме Албанците , Турците Ромите итн кој се доминантно муслимани кој немаат таков проблем (но и немаат симфонија не се музикални изгледа или е нешто друго во прашање )avatar
ateist

Број на мислења : 96
Registration date : 2010-01-24

Вратете се на почетокот Go down

Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н Empty Re: Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н

Пишување by ateist on Вто Мај 19, 2015 4:14 pm

Но каде е почетокот – на што се повикува Православието како Анти-трудова идеологија ?

Освен хиерархиски и формални разлики помеѓу Православието и Католицизмот никакви други разлики непостојат .

Француската буржоаска револуција била ИДЕОЛОШКА војна за прв пат после 15 векови религиозан застој .
Идеолошка – трудова идологија

Вака :

Francuska revolucija

Izvor: Wikipedia

Prvi Ustav i rat

Sredinom 1791. dolazi do ubrzanja u definiranju državnopravnog uređenja (donošenje ustava). Kraljev pokušaj bijega u inozemstvo (da dobije pomoć drugih vladara) rezultirao je time što je bio zatočen i izgubio autoritet. Oduzeto mu je sve i više nije imao nikakve ovlasti. To što je monarh tražio pomoć protiv vlastitih podanika kod stranaca mu je srušen autoritet. Pristaše da Francuska krene u rat su bili žirondinci. Smatrali su da će Francuska poraziti neprijatelja. Protiv rata su bili jakobinci, koji su se bojali poraza, te su smatrali da Francuska ne treba trošiti snagu vani, već raditi na rješavanju unutrašnjih problema i reformi. Od 1788. do 1791-92. u Europi se vodio rat Austrije protiv Turske i Rusije protiv Turske; zato se nije žurilo s objavom rata Francuskoj. U travnju 1792. je Francuska započela rat s Austrijom. Rat sa ostalim državama je trajao 20 godina. Završio je 1814. Bečkim kongresom. Na stranu Austrije došla je i Pruska. To je bio drugačiji rat. Do tada su se uglavnom vodili VJERSKI ratovi, a OVO JE BIO IDEOLOЅKI rat. U jesen 1792. je skupština donijela zakon: Francuski se narod obvezuje na pomoć onima koji se žele osloboditi monarha. Francuska je započela križarski RAT u ime "oslobođenja naroda. "Rusija i Pruska su to smatrali križarskim RATOM "poretka". Došlo se do pitanja: da li biti lojalan revolucionarnim vlastima ili vladaru? Pojam Francuske se povezivao sa revolucijom. Patriot je bio građanin Francuske koji je priznavao revolucionarnu vlast. Samo manji dio bio je lojalan kralju i emigraciji. Došlo je do podjele na pristaše i protivnike revolucije – revolucionarni zanos jačao je u ratu.

U ljeto 1792. sankiloti su proglasili novu vlast u Parizu. Nastala je nova pariška komuna. U kolovozu su sankiloti pobili stražare i zarobili kralja. Uslijedila su hapšenja svećenstva, koje nije zaprisegnulo. Raspisani su opći izbori za novo nacionalno tijelo – Nacionalni konvent. Izabrani su pristaše republike, a u parlament je došao veliki broj jakobinaca s novim nazivom; društvo prijatelja slobode i ravnopravnosti. Izabrana je privremena nova vlada Danton. Početkom rujna došlo je do masakra uhapšenih – 1500 ljudi je bilo ubijeno. U jesen, 22. rujna 1792. Francuska je postala republikom (kralj je izjednačen sa čudovištem). Istog dana započelo je i novo računanje vremena, prva godina nove ere. Monarhija je bila ukinuta, nasilje je djelomično splasnulo, zaustavljene su austrijska i pruska vojska na granicama.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Francuska_revolucijaFrancuska revolucija

Burzoazija je raspolagala najvecim djelom francuskog bogatstva ali nije imala politicku vlast koju je imalo privilegovano plemstvo i svestenstvo. Glavni protivnik rezima bila je burzoazija, ali i neki slojevi privilegovanih staleza (plemstvo i stanovnistvo). Kralj je bio apsolutni vladar, ali je njegov uticaj na vlast u zemlji bio ogranicen. I pored privrednog prosperiteta bile su potrebne korijenite reforme, prije svega OPOREZIVATI plemstvo i svestenstvo. Reforme se ne sprovode sto izaziva demonstracije, bune, nemire.


Francuska burzoaska revolucija - Znanje.org
Lekcije
Francuska pred revoluciju

Ekonomski i drustveni odnosi

Burzoazija na vlasti

http://www.znanje.org/i/i24/04iv06/04iv061222/lekcija.htm

Francuska revolucija

Izvor: Wikipedia

U vreme kada je Engleska doživljavala industrijsku revoluciju, Francuska je bila pretežno agrarna zemlja. Od oko 25 miliona stanovnika, 23 miliona su pripadala seljaštvu. Francuska je u drugoj polovnin 18. veka bila feudalno-apsolutistička država. Postojanje feudalnih prava na zemlju sputavalo je razvoj zemljoradnje i industrije. Društvo je bilo podeljeno u tri staleža:

-sveštenstvo,
-plemstvo,
-buržoazija, građanstvo, seljaštvo i ostali (treći stalež).

Sveštenstvo i plemstvo su bili PRIVILEGOVANI NERADNICI koji su činili 2 % od ukupnog broja stanovnika, dok je najbrojnije bilo francusko seljaštvo (90 %) i buržoazija i radništvo 8 %.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Francuska_revolucija

Православието (како и Католицизмот) како појдовна точка за својата анти0трудова идеологија се повикуват на што друго ако не на Библијата :

На ова се повикуваат :


1 Мојсеева 3

17 Па потоа му рече на Адама: "Бидејки ја послуша жената и вкуси од дрвото, од кое ти забранив и реков: - не јади од него - затоа ЗЕМЈАТА НЕКА БИДЕ ПРОКЛЕТА поради тебе; СО МАКА ке се храниш од неа се до крајот на својот живот;
18 трње и троскот ке ти раѓа; и ти ке јадеш трева полска.
19 Со ПОТ од лицето свое ЌЕ ЈАДЕШ ЛЕБ , се дури не се вратиш во земјата, од која си земен; зашто си земја, и во земја ке се вратиш!"
23 Тогаш Господ Бог го ИЗГОНИ од градината Едем, за да ја ОБРАБОТУВА земјата, од која беше земен.

На тоа се повикува Православието (и Католицизмот)

Иако тоа баш и нее вистина оти Адам и претходно морал да работи во Рајот

Еве :

1 Мојсеева 2

15 И, земајки го Господ Бог човекот, кого го создаде, го воведе во градината Едемска, за да ја ОБРАБОТУВА и да ја пази.

Арно ама на дембелите – мрзите така им чини па така и со презир гледале на луѓето кој со труд – способност си го ваделе лебот

Еве :

Hrvatski kraljevi ep. 2/7

https://www.youtube.com/watch?v=kyZXD5iQLIM

Види видео (час , минут , секунд)

Од 00 : 22 : 00 до 00 : 29 : 31

Цело време имало поделба

-Оние кој се молат
-Оние кој војуваат
-Оние кој работат

Црквата-оние дембели кој сe молат се Господари па дури барале да бидат и над тие што војуваат . Кон тие што работат гледале со презир потценување оти според овие дембели тие биле “од Бога казнети “ . Демек според ајваните од Православие и Католизицам ако си способен-а и работен-а ти си “од Бога казнет-а “ .Нели штом работиш значи го носиш Адамовиот грев арно ама ете дембелите ќе се молеле –ќе ургирале за тебе кај Бог па така некако ако се прошверцуваш во рајот .Ама без нив никако не бидуе работата .

Сепак со ширењето на Исламот и лесните освојувања на Византија на Западот му дошло памет па Католоцизмот не станал главен фактор иако цело време правел тешки пиздарии .Власта морал да ја дели не само со кралот/царот туку и со аристократијата која и била воен сталеж иако подоцна бил формиран и професионален воен сталеж кој сепак останале надвор од дофатот на Католицизмот

Западот сепак решил некој работи со религиите
После падот на Комунизмот во Источна Европа народите на кој им е спопикано Православието имаат тежок проблем бидејќи оваа организација бара поништување не само на придобивки од Социјализам туку и од Капитализам како трудово општество .

И тие не ја кријат својата анти-трудова анти-комунистичка но и анти-капиталистичка намера .
И тоа јавно си го кажуваат и така си прават .

Фокус 8 јан 2014,Испровоцирани од интервју, кое дедо Стефан го дал за весникот „Вечер“, каде што Вранишковски го прогласува за криминалец, од Канцеларијата на Архиепископијата охридска и Митрополија скопска, му возвратија и го обвинија за криминал и неморал.

ПОА го обвини дедо Стефан за криминал и за неморал!

Нема човек кој не знае за Изгрев, Говрлево, Аеродром – се наведува во соопштението на ПОА, испратено до медиумите.
Од ПОА додаваат дека речникот на поглаварот на МПЦ не му прилега на теолог, туку на ЅИДАР.

- Ако г. Стефан барем малку се разбира од теологија, ќе знае дека ги побркал лончињата во врска со митот и реалноста. Нема мит што во потполност е лишен од секаква реалност. Во некој мит има повеќе, а во некој помалку реалност. Така и во митот за МАЧЕНИШТВО на Архиепископот охридски г.г. Јован има толку порака, колку што секој, според стадиумот на духовноста во која се наоѓа

http://fokus.mk/fokus-express/poa-go-obvini-dedo-stefan-za-kriminal-i-za-nemoral/


Абе ЅИДАРИТЕ чесно со труд си го печлат лебот.
Нека ти падне цигла на нога па ќе те видам дали песни ќе пееш или ќе пцуеш.
Маченици – безделници –бадилаџии – трутови –дембели

Ништо не прават освен што крадат и бистрат политика
Вака :

Антимос со нова “едукативна“ литургија: „Слушнете соседи, Македонија е Грција“

„Слушнете соседи, Македонија е Грција, Македонија е грчка“ –митрополит Антимос, продолжува со “едукативните“ литургии во солунската црква, но овој пат, со поддршка од лидерот на Независни Грци. Панос Каменос кој со солунскиот митрополит се на иста линија во однос на нашето уставно име, вчера беше
гостин на литургијата на Антимос. „Сега, господине претседателе, господине Каменос, ќе се осврнеме на проблемите кои не засегаат.“ – рече Антимос, но
не мислеше на финансиските проблеми на Грција, не мислеше на критичните претседателски избори, ниту пак на можноста да се создаде политичка криза во земјата – мислеше на проблемот со името. Солунскиот митрополит и посвети цели 20 минути на Македонија, а Каменос внимателно го слушаше.

www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=56430

Ципрас “секуларистот “

Ципрас се заколна пред Уставот наместо пред Грчката православна црква

Ципрас се заколнал спротивно на грчката православна традиција: Ќе го почитувам грчкиот устав и ќе му служам на народот

јануари 26, 2015

Алексис Ципрас, лидерот на Сириза, ја положи заклетвата и стана најмладиот премиер на Грција во последните 150 години. 40-годишниот Ципрас, кој е АТЕИСТ , положи СЕКУЛАРНА заклетва дека „ќе го почитува Уставот“ и „секогаш ќе им служи на интересите на грчкиот народ“, со што уште на почеток ја прекрши традицијата според која новиот премиер се колне пред поглаварот на Грчката православна црква.

http://faktor.mk/2015/01/26/tsipras-se-zakolna-pred-ustavot-namesto-pred-grchkata-pravoslavna-tsrkva/

http://www.mkd.mk/svet/vesti/cipras-se-zakolnal-sprotivno-na-grchkata-pravoslavna-tradicija-kje-go-pochituvam-grchkiot

Да ама тоа нее доволно да се каже дека е навистина секуларист .Ципрас преговара со црквата за финансиска помош

17/04/2015

Левичарскиот премиер Алексис Ципрас изјави во четвртокот во Атина дека ќе покрене дијалог со моќната Грчка православна црка која и понуди на државата дел од своето богатство за финансирање на јавните потреби.

Премиерот, како што рече, од „срце“ му заблагодарил на поглаварот на Грчката православна црква, Архиепископот Јеронимос, кој минатата недела изјави дека црквените добра и ги става на располагање на државата да го отплати јавниот долг.

Православната црква е НАЈГОЛЕМ ПОДИНЕЧЕН земјопоседник и поседник на НЕДВИЖНОСТИ во Грција, па дури и ДРЖАВАТА ОД ЦРКВАТА ИЗНАЈМУВА згради во Атина за потреби на министерствата и за разни други служби.

http://m.tocka.com.mk/vesti/156736/cipras-pregovara-so-crkvata-za-finansiska-pomos

Монаси бетер од тајкуни!

25 ноември 2008

Весникот "То Вима" објави дека претставниците во парламентарната комисија биле шокирани од ароганција на двајцата монаси и од нивното непочитување на законодавниот дом како институција

Двајца монаси од манастирот Ватопед на Света Гора во грчкиот Парламент се појавија СО НАЈНОВИ МОДЕЛИ на џипот "Чероки", опкружени со повеќе телохранители и адвокати. Монасите беа повикани да дадат изјава пред Анкетната комисија поврзана со истрагата за скандалот за замена на имотите меѓу државата и манастирот Ватопед, објавија вчера грчките медиуми. Весникот "То Вима" објави дека претставниците во парламентарната комисија биле шокирани од ароганција на двајцата монаси и од нивното непочитување на законодавниот дом како институција.

Монасите во Парламентот ги доставија своите писмени изјави, но одбиле да одговараат на прашањата. Двата монаси се осомничени дека го злоупотребиле ВЛИЈАНИЕТО ВРЗ ПОЛИТИЧКИТЕ И ПРАВНИЧКИТЕ кругови во Грција за да добијат земјишта и општествени згради со голема вредност, а подоцна истите да ги продавале на правни лица. Таквите зделки ЈА ОШТЕТИЛЕ ДРЖАВАТА ЗА ГОЛЕМИ СУМИ , што е предмет на судска истрага. Скандалот предизвика оставки на грчкиот министер Теодорос Русопулос,како и на министерот за трговска флота, Јоргос Вулгаракис.

Судски претставник истакна дека манастирот Ватопед поднел жалба до државниот совет против решението на Владата за замрзнување на најважната од осомничените зделки. Грчките медиуми наведуваат дека во Света Гора имало цел систем на трговија со недвижни имоти и дека МОНАСИТЕ КУПУВАЛЕ ДРЖАВНИ ИМОТИ по ниски цени, а подоцна ги продавале за многу повисоки на оф-шор компании, регистрирани во Кипар.

Медиумите го наведуваат примерот за купување зграда во Олимпиското село во 2007 година, а подоцна истата била продадена за 42 милиони евра. Таа зграда била ветена од министерот за здравство Димитрис Аврамопулос на Здружението на луѓе во инвалидски колички за рехабилитациски центар. Како друга скандалозна зделка на монасите од Ватопед, медиумите ја наведуваат купупродажбата на езерото Вистонида. Брегот на езерото бил купуван на три дела, а подоцна водата од езерото на државата и била продавана за сума од 45 милиони евра.

http://vecer.mk/balkan/monasi-beter-od-tajkuni


Како и кај сите народи на кој им спопикана оваа мафијашка организација


весник Вест година 8 бр 2491 понеделник 10/6/2008 год

Сложни попови бесни коли возат


На црковно-народниот собор на МПЦ во Калишта завчера имаше своевидно автошоу на македонските владици, кои дојдоа со скапи џипови и со бесни автомобили.
Најмодерни автомобили возат постарите архиепископи, додека само двајца од новоименуваните млади владици се возат во поскромни возила.

Сите возила на највисоките свештени лица од МПЦ се стари најмногу четири-пет години и речиси сите чинат над 22.000 евра. Некои дури чинат и над 40.000 евра. Автомобилите и џиповите во кои се возат владиците вкупно чинат над половина милион евра.
Во црковната ергела има џипови "чироки", "ленд крузер", "ленд ровер", "фолксваген туарег", како и луксузни автомобили од моделите на "ауди", "крајслер", "мерцедес", "тојота", БМВ и"фолксваген". Има и поевтини коли како "ситроен берлинго" во кои се возат монахињите и "шкода октавија", а и "лада нива" во каква што се вози епископот хераклејски, владиката Климент.
Поглаварот на МПЦ Стефан се вози во "мерцедес" од висока класа, а Скопската епархија, за која е надлежен г.г. Стефан, има и џип "гранд чироки". Најевтиниот модел во салоните сега чини околу 40.000 евра. Најскапи и најубави џипови возат митрополитот повардарски Агатангел, митрополитот полошко-кумановски Кирил и поглаварот на Брегалничката епархија Иларион. Агатангел и Кирил се возат и во "тојота ленд крузер", чија цена е над 45.000 евра, а Иларион во "фолксваген туарег автоматик". Владиката Петар завчера дојде во Калишта со "ауди А4", кое чини околу 25.000 евра, а џипот го оставил во Битола. Брегалничкиот архијереј Наум дојде со "фолксваген пасат", а и тој го имаше оставено џипот во Струмица.

Владиката Пимен, кој раководи со Европската епархија, дојде во Калишта со американскиот автомобил "крајслер крузер", кој чини околу 21.000 евра. Владиката Методиј, архијереј на Американско-канадската епархија, во Калишта си го донесе евтиниот и стар американски џип.
Инаку, сите владици пред да се замонашат и кога се избираат за владици се заветуваат на скромност.
"Што би возеле владиците да не беа со даден завет на скромност?", се прашуваат верниците.

Црковни извори велат дека сите владици живеат во богато опремени резиденции, додека поголемиот дел манастири и цркви мака мачат да обезбедат пари за основните потреби.
Најскромни владици досега биле поранешните поглавари на МПЦ г.г. Гаврил и г.г. Михаил.

Али затоа се Богоугодни
Вака :

Српски монах бара помош од рускиот патријарх: Овде врие од педофили и од алкохоличари

31.12.2014

Српскиот монах Николај од манастирот „Куманица“ кај Бродарево испратил потресно писмо до партријархот на СПЦ Иринеј, претседателот на Србија Томислав Николиќ и до рускиот патријарх Кирил во кое ги известува за страховладеењето на владиката Филарет, кој според неговите зборови, од епархијата направил збиралиште на педофили и на алкохоличари.
Николај потврдил сѐ што напишал во писмото за српски „Ало“, а тврди дека и тој бил жртва на обид за сексуално злоупотребување од близок човек на владиката.

- Ми рече дека таа вечер ќе „падне жртва“, а јас му одговорив дека нема додека главата ми е на рамена. Земав вила и цела ноќ ја минав во својата соба со вилата во случај да ме нападне. Потоа го повикав полицаецот Данило Фемиќ, кој строго му се закани дека не смее да ме допира. Арсение таа ноќ побегна од манастирот - раскажува монахот.

http://republika.mk/?p=366710

И така додека некој лежат по затвори .............
Додека некој се осомничени .............

Додека некој се прогонуваат .................

Дека создале и припаѓаат на ЗЛОСТОНИЧКО ЗДРУЖЕНИЕ кое го оштетува државниот буџет ,затаиле данок , избегнале данок итн
Токму иста таква организација – ЗЛОСТОРНИЧКО ЗДРУЖЕНИЕ кое е Правослвието може да прави што си сака .

Вака :

нова македонија 6-8 декември 2008


МПЦ- духовен храм или акционерско друштво?

Македонската православна црква нема законски пречки да ТРГУВА НА БЕРЗАТА и да биде основач и содружник во ПРИВАТНИ ФИРМИ, но главен фактор во случајот со хотелот „Изгрев“ има моралниот аспект и начинот на кој се вршени трансакциите. Вака познавачите го толкуваат последниот чекор на Македонската православна црква, односно на скопската епархија, која вторпат со кредит од Тутунска банка го купи струшкиот хотел „Изгрев“, откако за истиот објект биле земени три кредити. Ова, според познавачите повеќе изгледа дека МПЦ е акционерско друштво оформено за правење пари и ширење бизниси отколку на здружение на граѓани, како што се води во регистарот на Управата за јавни приходи.

И вака :

31 мар 2014

ТАЕН БИЗНИС!?

- Ние сме јавна институција, но ние НЕ СМЕ ДАНОЧНИ ОБВРЗНИЦИ . Тоа се приходи од донации и нема потреба од транспарентност. Нема потреба таква обврска како транспарентност да постои. Според канонот, според црковната терминологија, архиепископот е венчан со црквата и сѐ што остварува за тоа време ѝ го остава на црквата. А извештај за нашите приходи ние си даваме пред органите на црквата, кои се надлежни за тоа – вели Бобан Митевски, шеф на кабинетот на архиепископот Стефан.

http://fokus.mk/da-ne-prashuvame-za-parite-na-tsrkvata-oti-grev-k-e-n-fati/

Мафијашка организација која цело врме шири АНАРХИЈА-БЕЗЗАКОНИЕ како би можела да си ја врши основната дејност а тоа е организираниот крминал .

ТМРО бара амнестија на сите затвореници

Објавено на 21/01/2015

Ако може за ОНА и за Вранишковски, тогаш одиме на општа аменстија за сите затвореници, реагираат од партијата на Ванчо Шехтански.

Оттаму додаваат дека „дизбалансот на моралните вредности во Македонија со амнестијата во 2011 на воените злосторници на ОНА од 2001, како и последниот ПОЛИТИЧКО-ЦРКОВЕН упад во независноста на судството, под надворешна руско-српска наредба и уцена што е недозволиво за една независна држава, а заврши со условниот отпуст на Јован Вранишковски осуден за финансиски криминал, несомнено ја наметнува потребата од донесување на општа амнестија на сите затвореници“.

„Во оваа амнестија не би биле опфатени педофилите, а сторителите на тешките крвни деликти со 20% намалување на казните. Собранието на Македонија да донесе закон за општа амнестија на 50% од затворската казна на затворениците во Македонија. Според Уставот на РМ сите нејзини државјани се исти пред законот и неговата примена која треба да е неселективна, што со наведените два случаи сериозно е нарушена“, велат од ТМРО.

http://bulevar.info/?p=12314

34 проценти од Грците живеат на прагот на сиромаштијa

24-07-2014

Грција е на четврто место меѓу 28-те членки на ЕУ, со највисок процент на своите граѓани кои се наоѓаат на прагот на сиромаштијата, пишува грчкиот печат, повикувајќи се на статистичкиот институт во земјата ЕЛСТАТ.

Податоците покажуваат дека 34,6 отсто од Грците или 3,79 милиони лица минатата година живееле на прагот на сиромаштијата.

Весникот „Етнос“ наведува дека полоши од Грција се Бугарија (49,3 отсто), Романија (41,7 отсто) и Летонија (36,2 отсто).

http://libertas.mk/34-проценти-од-грците-живеат-на-прагот-н/

.
Во Грција дури 40 проценти од децата живеат во сиромаштија

29.10.2014

Најголемо зголемување на процентот на деца кои станале сиромашни од 2008 година е забележано во Грција и Исланд, а по нив следуваат Летонија, Хрватска и Ирска

Повеќе од двојно е зголемен и процентот на домаќинства со деца кои не можат да си дозволат оброк со месо, пилешко, риба или зеленчук, соодветно, секој втор ден, и тоа во четири европски земји Естонија (10 отсто), Грција (18 отсто), Исланд (6 проценти) и Италија (16 проценти).

http://zdravstvo24.mk/2014/10/29/vo-grcija-duri-40-procenti-od-decata-ziveat-vo-siromastija/

За Македонија више и да не збориме

Таму каде е Мафио Злосторничкото здружение наречено Православие таму има и сиромаштија и Помор –нагло одумирање на народите на кој им е спопикана оваа организирана криминална организација .

Грција и покрај огромните попусти во текот на Студената војна кога беше милениче на Запдот никогаш неќ може да опорави .Западот цело време и го финансирал Развратот .Самото постоење на Правослвието е разврат а и самото Православие врши Разврат – пљачка на државниот буџет .

Еве ајдеда го видиме атеистот – комунистот Ципрас на дело

Еве му шанса :

Само „Господ“ може да го отплати грчкиот долг

четврток, 30 април 2015,

Што имаат заедничко Алексис Ципрас, Џорџ Сорос, Ноам Чомски, Јанис Варуфакис, Костас Симитис, Стандард енд Пурс и обичниот грчки народ? Сите се сложуваат дека Грција неможе да ги отплати долговите, пишува Грик рипортер.

Преговорите помеѓу Грција и кредиторите повторно се во стагнација. Кредиторите инсистираат на мерките за штедење со цел да се продолжи финансиската помош за земјата. Грчката влада повлече одредени црвени линии за прашањата како што се пензии, безбедносни фондови, работнички права и данокот на додадена вредност. Ниту една страна нема намера да се повлече.

Во моментов земјата е на работ на банкрот, само интервенцијата од „возвишена инстанца“ може да ја извлече Грција од финансиските турбуленции.

И затоа што Господ не се јавува во јавноста и не дава пари, неговите претставници може да дадат помош и да ја извлечат земјата од економскиот хаос.

Во случајот на Грција, претставник на Господ е Грчката Православна црква. Црквата која има долга историја на постојана соработка со грчката држава и која помогна да се изгради модерна Грција по ослободувањето од отоманската власт. Црквата и државата се неразделни во поновата историја и нивното разделување е табу тема низ годините.

Во петте години на тешка рецесија додека околу 3.000 Грци извршија самоубиство поради финансиски проблеми, илјадници луѓе станаа бездомници, а голем број интелектуалци ја напуштија државата, Црквата беше отсутна. Јавните кујни и малиот број засолништа се премногу малку за толку голема криза.

Архиепископот Атински и на цела Грција Јеронимос Втори изјави за грчката национална телевизија дека Црквата е подготвена да понуди дел од својот имоти и претпијатија на користење за да помогне да се исплати грчкиот долг. Ова беше првата официјална изјава која доаѓа од грчката Црква која вети дека ќе и помогне на земјата кога ќе има потреба за тоа. Прашан дали мисли на продажба на црковен имот, Јеронимус одговори дека мисли на користење на црковните средства со цел да се генерира профит кој ќе помогне да се отплати долгот на земјата.

Според министерот за финансии Јанис Варуфакис станува збор за мошне нејасна изјава, а премиерот Ципрас упати телеграма до архиепископот во која му се заблагодари и побара од него да отпочне соработката. Досега нема нови информации за оваа тема.

Постојат нејаснотии – најверојатно божествени – околу имотот на Црквата. Нема регистер на имотот на Црквата. Според неофицијалните информации цркватапоседува околу 8 трилиони евра (1 трилион има 1 милион милјарди), што е астрономска сума и претставува речиси една дваесетина од грчкиот долг. Сепак, богатството на црквата е скриено зад околу 10.000 јавни организации (цркви, манастири, фондации итн.). Засега никој, па ниту највисоката администрација, не знае точно колкаво е богатството на црквата.

Можеби навистина е време и „Господ“ (Грчката Православна црква) да и помогне на државата да го отплати својот долг.

фото: Greekreporter

http://netpress.com.mk/samo-gospod-mozhe-da-go-otplati-grchkiot-dolg/

Зошто Западот да и ги прости долговите на Грција кога оваа земја ИМА со што да плати .
avatar
ateist

Број на мислења : 96
Registration date : 2010-01-24

Вратете се на почетокот Go down

Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н Empty Re: Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н

Пишување by ateist on Чет Мај 21, 2015 9:42 pm

Ајде малку да ја видиме симфонијата во Грција ида ја споредиме со другите народи на кој им е спопикана ваквата симфонија

1) Кај Грците

Само „Господ“ може да го отплати грчкиот долг

четврток, 30 април 2015,

Во случајот на Грција, претставник на Господ е Грчката Православна црква. Црквата која има долга историја на постојана соработка со грчката држава и која помогна да се изгради модерна Грција по ослободувањето од отоманската власт. Црквата и државата СЕ НЕРАЗДЕЛНИ во поновата историја и нивното разделување е табу тема низ годините.

Во петте години на тешка рецесија додека околу 3.000 Грци извршија САМОУБИСТВО поради финансиски проблеми, илјадници луѓе станаа БЕЗДОМНИЦИ , а голем број ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ја НАПУШТИЈА државата, Црквата беше отсутна. Јавните кујни и малиот број засолништа се премногу малку за толку голема криза.

Архиепископот Атински и на цела Грција Јеронимос Втори изјави за грчката национална телевизија дека Црквата е подготвена да понуди ДЕЛ од својот ИМОТ И ПРЕТПРИЈАТИЈА на користење за да помогне да се исплати грчкиот долг. Ова беше првата официјална изјава која доаѓа од грчката Црква која вети дека ќе и помогне на земјата кога ќе има потреба за тоа. Прашан дали мисли на продажба на црковен имот, Јеронимус одговори дека мисли на користење на црковните средства со цел да се генерира профит кој ќе помогне да се отплати долгот на земјата.

Според неофицијалните информации црквата поседува околу 8 трилиони евра (1 трилион има 1 МИЛИЈОН МИЛИЈАРДИ ), што е астрономска сума и претставува речиси една дваесетина од грчкиот долг.

http://netpress.com.mk/samo-gospod-mozhe-da-go-otplati-grchkiot-dolg/

Грчката црква од тоа што се знае иако не се знае целиот имот ниту во Грција а камоли во странство има 8 МИЛИЈОНИ МИЛИЈАРДИ ЕВРА капитал.

Ете нека се и 8000 милијарди евра со таков капитал Грчката црква е најбогатата бизнис корпорација во Грција .

Имајќи предвид дека е симфонија испаѓа дека Грчката црква има 50 проценти од вкупното општествено богатство на Грција а другите 50 проценти ги делат сите други Грци кој се околу 8 милјони .

Ако земеш дека Грците живееле нереално од 1945 година па си имаа висок стандард па си делеле 13 плата па велигденска плата па бенефициран стаж безмалку за сите Грци а сега е банкротиран баш тој вториот дел од ете некој 8000 милојарди евра испаѓа дека се 16 000 милијарди евра .
Плус тука да додадеме огромната воена помош што ја добиваше Грција од Западот плус сите субвенции плаќани од ЕУ за се и сешто значи плус ете некој 8000 милијарди евра .Вкупно од 1945 до денес Западот ја помогнал Грција околу 24 000 милијарди евра .Ајде да заокружиме ( итака кажуваме грубо приближни бројки ) нека се 20 000 милијарди ДОЛАРИ (доларот беше 40 денари еврото 60 )

И повторно дужен као Грчка !
Логичен Заклучок е дека Западот цело време го финансирал Развратот на Грците и Грчката православна црква .Буре без дно.

И сега има 3000 самоубиства на Грчки бизнисмени
Добро а клку самоубиства има од другиот дел на симфонијата .Или другиот дел секако не плаќа даноци па нема потреба од самоубиства ...нели “бизнисмени (ортаци )на државниот буџет .”
Имаме бегање на интелектуалната елита но има бегање и на Способните –бизнисмените

Вака :

Од Грција извлечени 115 милијарди евра

9 декември 2014 - 14:06
Обемот на капитал што „побегнал" од грчки банки од крајот на 2009 година до јуни 2012 година изнесува околу 115 милијарди евра, се вели во податоци од истражување на Националната банка на Грција.

http://vecer.mk/ekonomija/od-grcija-izvlecheni-115-milijardi-evra

Но бидејќи трудот не се исплати бега и целото работоспособно население .

Вака :

Да не се аргатите НА ДИВО, родот во Грција ќе скапе по нивите и овоштарниците

Објавено: 07.06.2014

Сопствениците на овоштарници од северна Грција се плашат дека овошјето, кое конечно после неколку сезони не стана жртва на лошо време, ќе скапе по гранките ако ги почитуваат законите – оти нема доволно заинтересирани Грци за работа, а легално ангажираните странски аргати за берба станаа прескапи, пишува весникот „Етнос“.Како што велат сопствениците на плантажи, Грците НЕ САКААТ да работат по нивите, а странските работници и покрај нивната желба да работат, чинат многу скапо ако се легално ангажирани, поради последните законски измени за влегувањето, престојот и работата во Грција.Иако просечната ДНЕВНА НАДНИЦА е 25 евра плус храна и сместување, реколтата ја собираат голем број „туристи“, односно странци влезени со туристичка виза во Грција, кои работат на диво, поради недостигот на законска работна рака. Но тоа може скапо да ги чини сопствениците на овоштарниците. За акциите против работниците на црно кои ги презема полицијата во реонот на Лариса зборува производителот на цреши, Јоргос Зеикос.

http://www.plusinfo.mk/vest/139711/Da-ne-se-argatite-na-divo-rodot-vo-Grcija-kje-skape-po-nivite-i-ovoshtarnicite

Е 25 евра за членка на ЕУ бидејќи нее сатница туку дневница (земјоделие нема работно време се работи од утро до мрак ) е навистина малку.

Ако земеш предвид дека :

34 проценти од Грците живеат на прагот на сиромаштија
http://libertas.mk/34-проценти-од-грците-живеат-на-прагот-н/


Во Грција дури 40 проценти од децата живеат во сиромаштија
http://zdravstvo24.mk/2014/10/29/vo-grcija-duri-40-procenti-od-decata-ziveat-vo-siromastija/

значи како и кај сите бивши комунистички земји –народи за некој 5 – 10 најмногу 15 години ќе јави ПОМОР нагло одумирање .Во Грција ќе остане Црква , мафијата , Златна Зора –паравоена формација финансирана од Грчката Црква ,и тие што неможе да избегаат .

2) Кај Бугарите

Бугарија имаме ПОМОР на население .
Бугарите практично се преполовен народ .Останаа мафијашите ,Бугарска Црква и тие што ептен нема каде да избегаат .И брливи идеолози како Кракачанов (ваквите најмногу се котат пред да настапи пропаста)

3) Кај Романците

Иста песна што ќе рече преполовен народ , останата мафијата ,Цркавата и тие што ептен нема каде да бегаат .Имаме ПОМОР на население

Вака :

Дури 40 отсто од Романците на прагот на сиромаштијата

http://plusinfo.mk/vest/18510/duri-40-otsto-od-romancite-na-pragot-na-siromashtijata

И вака :

ЕУ ЗАПРЕ финансирање на романски проекти

Објавеново 07 мај 2015

Романскиот премиер Виктор Понта изјави дека Европската унија запрела финансирање во висина од 1 милијарда евра за романски проекти поради тврдења за КОРУПЦИЈА И НЕРЕГУЛАРНОСТИ.

Понта изјави дека има „голем проблем“ со жалбите, кои се истражуваат автоматски од ПЛАФ, служба, која ги разгледува ИЗМАМИТЕ СО БУЏЕТОТ на ЕУ.

Романскиот премиер посочи дека ако постои сомнение за конкретен случај, тој се запира и ние не можеме да бараме пари од ЕУ.

Понта истакна дека ако нема решение за тие случаи до 31 декември, проектите ќе бидат финансирани од буџетот, додавајќи дека станува збор за проекти во областа на човечки ресурси, водоснабдување и проект за метро во вредност од 400 милиони евра.

http://www.plusinfo.mk/


4) Кај Србите и Србите во БИХ

Имеме ПОМОР на население .Преку 2 милијони млади работоспособни си заминале .Си замнале инженери , лекари се што е способно .Останала Црква ,мафија итие што нема кaде да бегаат
Вака :

31 децембар 2014,
Највећи проблем будућности - НЕСТАЈЕМО са ових простора

Званични подаци наталитета су поражавајући. Наталитет у Републици Српској се смањио од 2000. до 2013. године за 30 одсто. У том периоду у Републици Српској је на свет сваке године долазило 355 новорођенчади мање. Дакле, ако се ускоро нешто не промени, у наредних неколико деценија, тврде демографи, постаћемо друштво старих.

У 2000. години рођено је 14.250 деце, а у 2013, последњој за коју се располаже званичним подацима свега 9.510, док је морталитет у порасту, па је у Српској у 2013. години умрло 13.978 људи, што значи да је 4468 умрло више него што је рођено за 2013. годину.

На ову тему смо разговарали са уредником информативног програма телевизије "АТВ", Игором Пожгајем, који је покренуо пројекат под називом "Хероји", а кроз који се указује пажња јавности на проблем наталитета и проблема живота вишечланих породица.

Игоре, Ви сте покренули пројекат на Алтернативној телевизији у вези подстицања природног прираштаја Републике Српске и читаве БиХ. Која је идеја и који су Ваши мотиви, те која порука се кроз емисију шаље и ко поруку из ове емисије треба да чује?

Статистика је неумољива, како у Републици Српској, тако и у целој БиХ, па и у земљама бивше Југославије које су у кораку са свим западноевропским земљама по негативној статистици, да се више умире него што се рађа. Тренутно је у Србији НАЈГОРА СИТУАЦИЈА по том питању. Годишње умре 35 хиљада људи више него што се роди. У Републици Српској по последњим подацима годишње умре 4 хиљаде људи више него што се роди.

Оно што је мене подстакло да покренем пројекат који се зове "Хероји", то је подршка вишечланим породицама, првенствено у Републици Српској. Чињеница је да је наталитетна политика Републике Српске врло лоша. Додаци за децу су веома мали, односно на друго, треће и четврто дете родитељи имају право на додатак који их изађе око 135 КМ (63 Е). Оно што је поражавајуће, је да уколико у породици неко има просечна месечна примања, породица губи право на ту накнаду. Поједине општине у Републици Српској су на неки начин изашле у сусрет вишечланим породицама, на тај начин што најбољи ученици добијају бесплатне уџбенике, а негде им се плаћа вртић.

Међутим, уколико хоћемо озбиљно да се позабавимо најозбиљнијим проблемом који нас чека у будућности, а то је да нестајемо са ових простора, треба много више пажње, времена и новца уложити, те направити једну политику


http://serbian.ruvr.ru/2014_12_31/Najveci-problem-buducnosti-nestajemo-sa-ovih-prostora-5226/

и вака

БиХ останува БЕЗ ЛЕКАРИ за 10 години ќе нема кој да ги преземе здравствените системи

Објавено: 07/05/2015

Индекс – Загреб

Се поголем број на лекари и медицински сестри ја напуштаат Босна и Херцеговина барајќи подобро платена работа, а нивна најчеста дестинација се државите членки на Европската унија, како Германија, но и Хрватска и Словенија, предупредија од Лекарската комора на Федерацијата БиХ, истакнувајќи дека поради тоа се заканува колапс на здравствениот систем во цела држава.

Претседателот на комората Харун Дрљевиќ утврди дека во изминатите две години БиХ во потрага за подобро платени работни места ја напуштиле најмалку 250 до 300 лекари, пренесе сараевскиот весник Дневни аваз.

На забрзаното заминување на лекарите од БиХ во Германија посебно погодува фактор дека таа земја ги укина нострификациите на испитите па сега, со соодветна диплома, доволно е да се научи германскиот јазик и веднаш потоа да се добие работа, вели Дрљевиќ.

Укинувањето на нострификациите на испитите е резултат на фактот дека лекарите од Германија одат во скандинавските земји, бидејќи и сами бараат поголеми плати.

Проценката е дека поради тоа на Германија до 2020 година ќе и бидат потребни најмалку 20.000 странски медицински работници, лекари, анестезиолози, патолози.

- Со оглед на тоа дека Германија сака млади луѓе, способни, добро образовани, го укинаа нострификацискиот испит со кој се штитеа од доаѓање на работна сила. Поради овие олеснувања ќе останеме без највиталниот дел на лекарскиот кадар – рече Дрљевиќ.

Дрљевиќ: За 10 години ќе нема кој да ги преземе здравствените системи

http://a1on.mk/wordpress/archives/487131


5)Кај Русите

Иста песна .Се што вреди си заминало и заминува остава Црква ,мафија и тие што ептен неможат да заминат.Има ПОМОР на население


„Бела чума“ во Русија, се затвораат 700 училишта


Во Русија во оваа училишна година ќе бидат затворени повеќе од 700 училишта поради намалениот број на деца
Стапката на наталитет во Русија драстично е намалена од деведесеттите години од минатиот век, а од тогаш морталитетот Е ПОВИСОК од наталитетот.
Рускиот претседател Владими Путин лани ги повика Русите да имаат најмалку три деца.

- Годинава планираме да затвориме 733 училишта. Причината е: нема доволно деца, истакнале, од министерството за образование.
Во русија со 143, 3 милиони жители, моментално има повеќе од 44.000 училишта. Во 2012 биле родени 1,90 милиони бебиња, што е повеќе од претходната година кога биле родени 1,79, но бројот на умрените во двете последни години Е ПОВИСОК од новородените.

http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=22685

Немате работа, Русија има потреба од инженери
Објавеново 11 ноември 2014

На Русија и недостигаат два милиона квалификувани кадри и тоа е главна пречка за стопанскиот развој, изјави неодамна рускиот вицепремиер Олга Голодец.

Најголем е дефицитот за висококвалификувани ИНЖИНЕРИпо електроника и машинство, професија за која имаат потреба во индустриски ориентираните региони на Русија.

Проблемот не е нов и датира од 90-те години кога овие професии станаа НЕАТРАКТИВНИ И СЛАБО ПЛАТЕНИ Русија веќе со години се обидува да го реши дефицитот на овие струки со поголеми плати, станови но и клубови и детски градинки.

http://www.plusinfo.mk/vest/3597/nemate-rabota-rusija-ima-potreba-od-inzeneri


6)Кај Македонците

Имаме ПОМОР нагло одумирање на нсаселение Сите Способни , работоспосони , технички персонал , лекаро озбагало и бега а останува Црква Мафија и оние кој немаат каде да избегаат.

ИСТРАЖУВАЊЕ НА ЕКОНОМСКИОТ ИНСТИТУТ
Повеќе од 15.000 македонски стручњаци трајно се иселени од земјава

Повеќе од 15.000 лица со завршено високо образование денеска живеат надвор од земјава, што претставува 15 проценти од луѓето што завршуваат високо образование. Во периодот 1990-1998 година земјава ја напуштиле 25.000 лица, од нив 526 со вишо, 1.225 со високо и 256 магистранти, покажаа резултатите од проектот "Миграција на високообразовани и стручни кадри од Република Македонија", кој вчера беше презентиран на прес-конференција на Економскиот институт во Скопје. Автор на проектот е доцент д-р Верица Јанеска, од Економскиот институт, а проектот е реализиран во периодот 2000/2002 година.

Најголем дел од интелектуалната миграција земјава ја напушта трајно, а најмногу поради бесперспективност и долготрајната економска и безбедносна криза во земјава, покажуваат резултатите од истражувањето. Некои од стручњаците заминуваат и заради стручно усовршување и подобри услови за работа.

- Поалармантно е тоа што се намалува и работоспособноста на населението и се повеќе се соочуваме со неквалификувана работна сила. Во 2001 година, 45 отсто од вработените и 57 отсто од невработените се со незавршено основно, со основно и со недовршено средно образование - изјави Јанеска.

Дека Македонија се соочува со голем проблем на одлив на високообразовен кадар зборуваат и податоците на Советот на Европа, според кои во 2000 година во Германија живееле 49.000 македонски државјани, во Швајцарија 54.000, а во Италија повеќе од 17.000. (Д.J.)

http://star.dnevnik.com.mk/default.aspx?pbroj=2197&stID=20426

а има и Разврат и општа пљачка во цела Македонија


СДСМ: Трајановски ги задолжи скопјани за раскош и луксуз, а ги остави без канализација

- Многу доцни Коце Трајановски. До сега требаше да биде поставена атмосферска канализација: на булеварот Киро Глигоров, на булеварот Србија, на клучката кај Континентал, кај подвозникот кон Пржино, во Кисела Вода.

Трајановски ги задолжи скопјани за раскош и луксуз, за Панорамски тркала, барокни фасади, споменици.

Коце Трајановски ги остави скопјани без атмосферски канализации, без пречистителна станица, училишта, подземна сообраќајница, трамвај, без есенцијалните потреби на граѓаните.

http://libertas.mk/сдсм-трајановски-ги-задолжи-скопјани/

СДСМ: За десет месеци 115 лекари ќе заминат за странство, а за три години заминале 606 лекари

Според нив, клиниките се окупирани од партиски кадри, без соодветен работен стаж, а некои од нив без соодветна едукација,

Фокус 27 сеп 2014, 14:15
Дури 115 лекари за неполни десет месеци побарале од Лекарската комора потврда за заминување во странство, додека за последните три ипол вкупно 606 искусни лекари, информираат од опозицискиот СДСМ.

- Станува алармантна состојбата со недостиг на стручни и искусни лекари во земјава. Очигледна е паниката на власта којашто повеќе не е во можност да ја покрива реалноста. Дека им се случува лекарски егзодус, поради мизерните плати што им ги даваат на лекарите, поради потценувачкиот однос кон луѓето кои се грижат за најсветото нешто, здравјето на граѓаните. Тодоров распиша оглас за вработување лекари специјалисти од Србија. За да ги убеди, министерот за здравство, покрај плата, на српските лекари им најави дека државава ќе им го покрива и сместувањето во Македонија – истакна Ален Георгијев, пратеник од Штип.

http://fokus.mk/sdsm-za-deset-mesetsi-115-lekari-k-e-zaminat-za-stranstvo-a-za-tri-godini-zaminale-606-lekari/

Имаме и Разврат -пљачка на државнот буџет

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ потроши 17,5 милијарди евра народни пари и предизвика колапс
Објавено: 23.11.2013
ВМРО-ДПМНЕ во своето владеење потроши 17,5 милијарди евра пари на граѓаните и единствено што успеа е да ја доведе македонската економија ВО КОЛАПС , порача СДСМ, одговарајќи на реакцијата на владејачката партија на денешното презентирање на трите мерки од програмата на СДСМ.

http://www.sdsm.org.mk/default.aspx?mId=55&agId=&articleId=9182


Секое петто македонско бебе се раѓа во странство: За една година во странство се родени 4.300 македонски дечиња.

За една година во странство се родени 4.300 македонски дечиња.

Секое петто македонско бебе се раѓа во странство, објави денеска
штипската телевизија Тв Стар. Во изминатите пет години, бројот на
деца родени од македонски државјани, но надвор од границите на
Македонија е зголемен речиси тројно. На државно ниво само за една
година во странство се родени 4.300 македонски дечиња.
Податоците покажуваат дека најголем број од децата родени во
странство, а се регистрирани во матичните книги кај нас има во Италија
1.400, во Швајцарија 1.395, во Германија а Австрија околу 300, по што
следуваат Словенија, белгија, Данска и Хрватска. На ниво на регион ,
пресметките говорат дека околу 400 дечиња наместо во општините од
Истокот се родени во градовите од западна Европа.

Меѓу нив, најголем е бројот на дечиња од Кочанско – Виничкиот крај каде
речиси и да нема куќа без некој во странство. Речиси идентична
состојбата е и со Пијанечко – Малешевскиот крај, каде во иселувањето
предничат македонска Каменица и Делчево.
Според граѓаните причина за ова е лошата економска состојба, која
наместо дома младите ги праќа, деца раѓаат во странство.
Логиката на граѓаните, ја потврдуваат и демографите. Според нив
главната причина за иселувањето на младите лежи во проблемите со
невработеноста, социјалната и економска состојба во државата.
Инаку, според Еуростат од 1998 до 2011 година од Македонија се
иселиле 230.000 граѓани со регулиран престој во странство, односно 10
% од вкупното население. Сепак, бројката веројатно е многу поголема,
зашто покрај регистрирани те има и многу кои заминале на црно.

http://brif.mk/?p=140342

Источна Македонија богата со пензионери, деца се поретко

Објавеново 09 декември 2014

Во Источна Македонија живеат 18.500 млади од 6 до 18 години, додека бројот на пензионери е 24.700. Математички кажано, според анализите на Државниот завод за статистика, во овој дел од земјава живеат 6.500 повеќе пензионери од млади.

Во Штип има 6.534 ученици наспроти 9.200 пензионери, во Пробиштип има 1.545 ученици и 2.700 пензионери. Во Берово, пак, има 1.492 ученици 2.100 пензионери, а во Македонска Каменица 805 ученици и 1.272 пензионери

http://www.plusinfo.mk/vest/7215/istocna-makedonija-bogata-so-penzioneri-deca-se-poretko

50 отсто од живородените биле Македонци

Датум: 12.06.2014,
ПРВПАТ ОТKАKО СЕ ВОДИ СТАТИСТИKА

Минатата година, првпат откако постои Македонија, бројот на живородени етнички Македонци е под 50 отсто од вкупниот број родени деца во државава, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Експертите
велат дека, согледувајќи ги состојбите според етнички карактеристики на живородени деца, во подолг временски период бројот на живородени деца кај македонската, српската и кај влашката популација се намалува, а кај
албанската, ромската и кај турската се зголемува.

Официјалните податоци, пак, велат дека расте негативниот природен прираст кај Македонците последниве десетина години, односно секоја година се раѓаат помалку отколку што умираат.

Македонките раѓаат помалку
Експертите потврдуваат дека бројот на живородени деца во изминат подолг временски период со децении се намалува на ниво на држава. Поранешниот директор на Заводот за статистика, Дончо Герасимовски, вели дека
во анализиран период од десет години или во периодот од 2004 до 2013 година бројот на живородени деца се намалува од година на година.
- Во 2004 година тој изнесувал 23.361, а во 2013 година според првите резултати е 23.227 или за 134 живородени деца помалку. За разлика од бројот на живородени деца во наведениот период, бројот на умрените лица или морталитетот бележи зголемување. Така бројот на умрени лица е зголемен од 17.944 во 2004 година на 19.193 во 2013 година или починати се 1.249 лица повеќе. Ако сето тоа се види од аспект колку изнесува разликата меѓу бројот на живородени и умрени лица или каков е наталитетот, а каков морталитетот, може да се констатира дека
според овие показатели, природниот прираст на населението е намален за 1.383 лица - вели Герасимовски.
Според него, согледувајќи ги состојбите според етничките карактеристики, показателите се доста интересни.
- Во подолг временски период бројот на живородени деца кај македонската, српската и кај влашката популација
се намалува, а се зголемува кај албанската, ромската и кај турската. Од друга страна, во однос на умрените лица,
бројот се зголемува кај македонското население. Бројката, пак, на починати лица кај другите етнички заедници е помал. Kако резултат на тоа природниот прираст на населението по етнички карактеристики во серија на година
кај македонското население е негативно, а кај албанското население е со позитивен прираст - вели Герасимовски.

ПОЛОВИНА ОД ОПШТИНИТЕ СО НЕГАТИВЕН ПРИРАСТ

Според професорот по статистика Славе Ристески, податокот дека изминатиов период се родени 27.000 деца од другите етнички заедници надвор од границите на државава е алармантен.
- Општо познато е дека Македонија последниве неколку децении има негативен природен прираст. Во одредени региони во земјава негативниот прираст е константен. Посебно во пелагонискиот и во вардарскиот. Многу повеќе
лица умираат, а за сметка на тоа многу малку се раѓаат. Во овој момент може да каже дека во 42 општини или над 50 отсто од нив имаат негативен природен прираст. За разлика од нив, во скопскиот и во полошкиот регион
состојбите се позитивни и тука е најголемиот прираст на населението - вели Ристески.

http://www.dnevnik.mk/?ItemID=EF3DED82EDC3C145B8E141AE84D618F4

И сега кога имаш доктори од типот дрЛатаској се котоат со геометриска прогресија тогаш вистинските доктори си заминуват.Ако др Латас има 4000 евра а Ивона 1500 евра месечна плата а министер 1000 евра и се изживуваат со доктори и лајат по нив нели што вика Латас ...што сакаат повеќе од тие 40 000 денари месечна плата .
Епа Латасовци нека ве лечат тогаш .Така си одат тие работи прирдно и нормално

15.02.2014
ЛЕКАРИТЕ СИ ЗАМИНУВААТ ОД ЗЕМЈАВА
Лекар повеќе се бара во земјава, откако многумина од фелата ЗАМИНАА ВО СТРАНСТВО , тврдат од здружението на приватни лекари на Македонија. Велат дека во последно време се судираат со...


Лекар повеќе се бара во земјава, откако многумина од фелата заминаа во странство, тврдат од здружението на приватни лекари на Македонија. Велат дека во последно време се судираат со голем проблем бидејќи има побарувачка за приватни лекари, а во агенцијата за вработување не останал ниту еден. Се почести се огласите за вработување, но никој не се пријавува.
Како најголема причина за ова сметаат дека се ниските плати, државната здравствена политика и големиот трошок кој го имаат за да почнат со работа како приватни лекари. Субвенциите од 40 илјади денари за отворање и одржување на амбуланта се добредојдени, но малку помагаат па според лекарите државата мора да најде решение, за да не се влоши состојбата .

Заминувањето на лекари од балканот е тренд и во другите земји од регионот, но според македонската фела тука е најинтензивно во последната година и пол. Во овој период земјава ја напуштиле речиси 300 доктори и тоа најчесто заминуваат во Германија какоедна од земјите кои нудат поволни услови за работа и во кои има дефицит на стручен кадар.

http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=&rub=6&item=34954


Па дури и Замјоделкиот труд (оние кој проиведуваат храна) не се исплати.


ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ОД СТРУМИЧКО ГИ НАПУШТААТ СЕЛАТА

15.02.2014

Баница, едно од најземјоделските села во Струмичко, се празни. Наместо земјоделците да работат во нивите и пластениците, низ селото е мирно. Напуштените и необработени пластеници и импровизираните табли за
продажба се сегашната слика...

Баница, едно од најземјоделските села во Струмичко, се празни. Наместо земјоделците да работат во нивите и пластениците, низ селото е мирно. Напуштените и необработени пластеници и импровизираните табли за
продажба се сегашната слика на ова село на далеку познато по аграрот. Поголем дел од жителите својата егзистенција решиле да ја побараат во странство. Ја продаваат опремата и механизацијата за да соберат пари за пат. Велат дека овој процес трае неколку години, а се интензивира во последно време.

Младите најлесно се одлучуваат да го напуштат татковото огниште. Таков е случајот и со младиот Даниел Коцев, кој не ја гледа својата иднина во земјоделството.

-Одат за странство, натаму-наваму работат, оти тука нема живеачка. Нема што да прави со опремата, ја продава. Има бугарски пасош и бега за Германија. Ќе заработи пет десет, подруго е. Таму повеќе се цени работата. Тука џабе што работиме. Да имам документи и средства задолжително ќе избегам. Никако не останувам тука, вели Даниел Коцев,жител на селото Баница.

Земјоделците велат дека со заработката од раноградинарското
производство повеќе не можат да опстанат. Покрај тоа што земјоделската механизација ја продаваат заради заминување во странство, се почесто се принудени на тој начин да ги отплаќаат и долговите.

-Продаваме што ќе најдеме-шипки,најлон, камионите, во отпад даваме за да дојдеме до пари. Должни сме за враќање на кредитите, но немаме од каде да плаќаме. Треба и нас да не прифатат. Само казни ни доаѓаат. Нема кој да на заштити, вели Бранко Димитриев, жител на селото.

Според земјоделските здруженија една од причините за масовното заминување и откажувањето од земјоделството е неможноста производителите да инвестираат во ново производство.

-Луѓето не можат да дојдат до репроматеријали, не можат да сменат тоа што треба за земјоделството, да подноват, да купат, да вложат, бидејќи земјоделството е таква гранка каде што треба прво да вложиш, а потоа да земеш. Но, покрај тоа и производството не оди. Не можат да дојдат до пари и луѓето пропаѓаат, вели Ѓорѓи Ѓоргиев од ЗЗ „Агро Баница“ од с. Баница.

Инаку, во селото Баница според последниот попис од 2002 година живееле околу илјада и триста жители. Мештаните велат дека овој број сега е преполовен. Современиот македонски егзодус покрај ова, неповратно празни и други села во Струмичкиот регион.

http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=8&item=34950


Имаме иста состојба од пред доаѓањето на Османлиските Ослободители од симфонијата .

Ајдеееее
Спремајте цвеќињата букетите за ослободителите .
Османлиско ропство ..како да не .А пред да дојдат Османлиите имало и бетер помор од сегашниот .Ако причекале 20 години ќе дошле на празна територија ќе немало кој да ги обвинува за “ропство”


avatar
ateist

Број на мислења : 96
Registration date : 2010-01-24

Вратете се на почетокот Go down

Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н Empty Re: Православието ги изнесе своте ПОЛИТИЧКИ барања : Укинување н

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот