Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - Прудон

Анархизмот во Латинска Америка

Смртта на еден Палестинец - Полак

Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин

Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ

Анархизмот и насилството - Малатеста

Капиталистичкиот систем - Бакунин

Комунизам и анархија - Кропоткин

Анархизам и комунизам - Фабри

Анархизам - Савески

Што е анархија?

Што е анархизам?

Кои се анархистите?

Што е безвластие?

Вовед во анархокомунизам

Што е анархокомунизам? - Прајс

Кон анархизмот - Малатеста

ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.

Правото на глас на жените - Голдман

Писмо на Кропоткин до Ленин

АНАРХИЈА ПОЕМА

Југославија – Империјалистичка војна

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија

Анархизам - Беркман

Синдикализам и анархизам - Кропоткин

Што да се прави? - Малатеста

Што е капитализам?

Први Мај - Махно

Последното писмо на Кропоткин

Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин

Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин

Петар Манџуков - биографија од Хаџиев

Дискусија за анархија - Малатеста

Анархија и организација - Букчин

Site Meter

Атеистичката вера е најстарата вера на светот

Go down

Атеистичката вера е најстарата вера на светот Empty Атеистичката вера е најстарата вера на светот

Пишување by ateist on Вто Јан 14, 2014 2:34 am

Атеистичката вера е најстарата вера на светот

За атеизмот и атеистите се среќаваат неколку мислења .Штое атеизмот ?

Најчесто се вели дека атеизмот е помодарство и последица – контрареакција на теизмот .
Што нее вистина .
Атеизмот постои и постоел од почетокот на светот и без теизмот само што својата драстично видлива форма ја добива во судирот со теизмот .

Најчеста пропаганда на религиите и верите е дека атеистите го мразат бог односно атеизмот е измислен како би се искажала омраза – противење кон бог .
Што е тешка глупост . Атеизмот не дал дефиниција за бог а религиозната дефинција за бог е “ сегде и сешто и нигде и ништо “ . При една ваква дефинираност атеистите немаат што да мразат .Нели услов за омраза е да постои таргет –предмет- цел на таа омраза а во конкретниот случај со таква дефиниција нее можно да се насочи омразата кон некоја конкретна определена цел .Нема што да се мрази .

Друга заблуда за атеизмот и атеистите едека тие “веруваат дека неверуваат во бог” или другачје кажано “веруваат дека бог непостои” . Атеистите во склад со својата атеистичка вера за да се произнесат во врска со некоја – било која работа па и бог прво и елементарно мора да биде исполнет условот за дефинирање на објектот – предметот за кој треба да се произнесат . Атеизмот не дал своја дефиниција а имајќи ја предвид религиозната дефиниција за бог “ сегде и сешто и нигде и ништо “ не остава простор атеистите да се произнесат . Нема непостои конкретно дефиниран предмет - објект за кој би се изјасниле .

Уште една заблуда околу атеизмот е дека атеистите се луѓе кој веруваат во науките .
Атеистите НЕ веруваат во било кој и во било какви науки туку само оние науки кој не се косат со АТЕИСТИЧКАТА ВЕРА . Може некој да шлапне налепница со натпис “логија” како што е случај со “тео-логија” или “асто-логија” (хороскопџиите ) арно ама таквата “логика-логија” атеизмот НЕ ја признава . Па така и астолошки или теолошки “науки” атеистите ги ставаат во наводници оти не ги признаваат .
Атеистите признаваат и веруваат само во оние науки кој се во согласност со Атеистичката ВЕРА .

Религиозната пропаганда шири лаги за атеизмот дека тоа е помодарство својствено на современиот човек.Што е тешка лага .Атеизмот си постоел и пред религиите и пред државите Атеизмот е првата најстара и единствено вистинска човекова природна ВЕРА .
Тој постоел и пред антиката и во антиката и пред Православието Католизцимот Протестантизмот и Исламот .Атеизмот постоел и пред појавата на идеологиите .

Па така кога збориме за судир меѓу атеизмот и теизмот поимаме судар меѓу две директно спротивставени ВЕРИ .

Во што се состои атеистичката вера и која е разликата со теизмот и теистите и нивната вера ?

Разминувањето меѓу атеизмот и теизмот е уште во самиот старт од самата почетна точка .

А почетната точка е :
Библија :
Евреите11:1 А верата е тврда увереност

Вера = цврста - тврда увереност-убеденост во нештата

Е само оваа почетна точка ( ЗБОРОТ ВЕРА САМО КАКО ЗБОР КОЈ ЗА ТЕИСТИТЕ И АТЕИСТИТЕ ИМАТ СПРОТИВСТАВЕНО РАЗЛИЧНО ЗНАЧЕЊЕ) е заедничка на атеизмот и теизмот се друго понатаму се огромни непомирливи непремостливи разлики и конфронтации .

И сега да ги видиме основните принципи , правилата на атеизмот и нивна разлика со теизмот .

1 ) принцип на ДЕФИНИРАНОСТ

Евреите11:1 А верата е тврда увереност-убеденост

ДА !
НО ВО ШТО И ВО КОГО ? И НАЈБИТНО НА КОЈ НАЧИН СЕ ДОАЃА ДО ТАКВАТА УВЕРЕНОСТ- УБЕДЕНОСТ .?


За атеистите сериозно да земат нешто да разгледуваат мора тоа нешто да се констатира на некој начин . Или барем да постојат извесни индиции показатели кој барем на еден индиректен (ако не очигледен ) начин ќе укажат дека тоа нешто постои . Значи откако тоа нешто во почеток ЌЕ БИДЕ ДЕФИНИРАНО потоа се составуваат ДЕФИНИРААТ средства методи начини на кој ДЕФИНИРАНИОТ објект ќе биде испитуван и на крајот СЕ ДЕФИНИРА ШТО ЌЕ БИДЕ ДОКАЗОТ (ШТО ЌЕ СЕ СМЕТА ЗА ДОКАЗ ) за испитуваниот набљудуваниот ДЕФИНИРАН објект .

Кај религиите и верите овој АТЕИСТИЧКИ ПРИНЦИП го нема
Кај нив нема дефиниран објект туку секому се препушта на фантазијата да замисли некаков бог кој е “ се и сешто а нигде и ништо” .
Нема дефиниран објект за испитување
Нема дефинирани средства методи начини на испитување
Нема дефинирано што ќе се смета како доказ

Се се сведува на ПРЕТПОСТВКА .
.
Кај атеизмот е задолжителен принципот на ДЕФИНИРАНОСТ како би можело да се збори за КОНКРЕТНА РАБОТА . Задолжителен Е и принципот на ИСПИТЛИВОСТ .
Кај атеизмот е ЗАДОЛЖИТЕЛЕН принципот на ДОКАЖЛИВОСТ
Кај атеистите кога некој нешто тврди ТОЈ Е НАЈПОВИКАНИОТ- должниот да си ги докаже тврдењата .

Кај религии и вери е обратно .
Секој може да тврди сешто , да фантазира измислува колку си сака безброј апсурдни и нелогични работи оти знае дека нема обврска да го докажува тоашто го тврди . Дури безобразието оди дотаму што од атеистите се бара да им ги докажуваат нивните забегании или се кријат за смешни обрзложенија дека тоа што неможе да се докаже незначи и дека не постои иако имале речиси 2000 години да си ги докажат смешните твдења .

2)принцип на ВЕРА = ДОВЕРБА

Евреите11:1 А верата е тврда увереност-убеденост


Значи точно е дека верата е цврста убеденост-увереност но за се дојде до таа убеденост мора да има нешто што ќе ни ВЛЕЕ – ВЛЕВА ИЗВЕСНА (степен на ) СИГУРНОСТ , нешто со што ќе ја стекне-заслужи нашата ДОВЕРБА дека е навистина така и дека може да се потпреме на таа работа.(предмет , машина , личност, систем итн) . Тоа нешто мора во склад со знаењата што ги имаме за него да ни влева ДОВЕРБА дека може да сметаме на него , да се потпреме на него значи дека имаме ГАРАНЦИЈА - сигурност .

ДЕФИНИЦИЈА ЗА АТЕИСТИЧКА ВЕРОНАУКА :


Атеситичка веронаука е наука за стекнување доверба и заслужување на доверие

За атеистите ВЕРА = ДОВЕРБА

За религиите и верите ВЕРА = ПРЕТПОСТАВКА- НАГАЃАЊЕ

Точно е дека се вели "верата е цврста убеденост" меѓутоа може ли некој да биде убеден во нешто ако претходно не стекнал доверба во истото .Непостои таков човек колку и да се декларира и да лаже .
Најчесто употребувана фраза меѓу религиозни е " јас верувам " но во смисла "претпоставувам" или "припаѓам во одредена групација" а нее дека во нешто стварно СТЕКНАЛЕ ДОВЕРБА или некој заслужил нивно доверие та можат во секое време да се потпрат на него .

Ова е СУШТИНСКА РАЗЛИКА
Атеизам .....................ВЕРА = ДОВЕРБА
Религии и вери .........ВЕРА = ПРЕТПОСТАВКА -НАГАЃАЊЕ

.
.
3) Атеистите се ДУХОВНИ луѓе
Дух –Идеал – свесно планирано тежнение кон некоја цел-идеал = дух
ДЕФИНИЦИЈА
Способноста / можноста умно разумните битија да ( тежнеат да ) вршат свесно планирани активности се нарекува дух

ПРАВНО ЗАКОНСКА ПОСЛЕДИЦА
ДЕФИНИЦИЈА : СЕКОЈ ДУХ Е ПОДЛОЖЕН НА СУД
Примери безброј... архитект проектирал а проект му е подложен на ревизија ( суд )
....изграден објект се врши технички прием (суд ) .....критика , законски последици , ревизии , судови , рецензии , отценувања ..итн значи ја нема таа свесно планирана активност ( дух ) што нее подложна на своевиен суд
Под свесно планирана активност ќе подразбираме дека е користена мисловна апаратура ..ум кој имајќи предвид повеќе параметри разработил една или повеќе варјантни решенија за еден ист проблем ( зададена задача ) и разумот кој врз основ на веќе зададени параметри водел сметка какви се ПОСЛЕДИЦИ на тернот а поготово во однос на други луге ќе предизвика таквото избрано дејстување -активност

Религиозните НЕ СЕ ДУХОВНИ бидејќи тие сметаат дека ништо не зависи од човекот туку се е преодредено А бидејќи се е предодредено човекот нема потреба да планира да се надоградува , да се усовршува бидејќи работите што треба да се случат тие секако ќе се случат .
За разлика од атеистите кој се духовни-планирачки луѓе религиозните се раководат од некакви ДОГМИ кој се измислени “вистини “ арно ама никој никогаш не ги докажал а и нема што да се докажува за нелогични претпоставки .
.
.

4) Атестите признаваат ДУША дека човекот не е само биолошко суштество – животно туку има и свој чувства и емоции

ДЕФИНИЦИЈА
Душа е способност можност на умно разумните битија да креираат/ создадат сопствени Вредносно емоционални критериуми / системи што ќе ги радува , жалости итн .

Дури и законски се санкционира – казнува нанесување на душевна-емоционална болка – стрес . Но тоа го обезбедува атеистичкото законодавство

Религиите и верите не призаваат Душа . имаат некакви објсанувања но не ги поврзуваат со чувствата и емоциите на луѓето што и нее чудно оти според нив луѓето се животни и може и да се убиваат да водат војни па така навредите - понижувањата емоционалните стресови И БОЛКИ не се сметаат за нешто битно и значајно .
Атеситите признаваат и совест па дури е пропишана иказна за несовесност .
Религиите и верите не признаваатсовест туку самите се амнестираат со наводно накакви истични ритуали дека некое непознато битие им проштаало што и да направатт .

Атеистите признаваат човекова психа и затоа постојат соодветни медицински науки . Признаваат и меѓучовечки односи и затоа постои и етика и други дисциплини кој ги проучуваат со цел нивно подобрување .Религии и вери непризнаваат ништо од сето тоа туку ги делат луѓето на садисти и мазохисти .Мазохистите требада се научат да уживаат во болките и страдањат од садитите оти тоа го барало некакво само ним знаено битие – бог .

5 ) Атеизмот не е организација

Атеистите не глумат лажно единство Кај нив од сто работи кој некој атеист ќе ги каже една да нее добра другите атеисти ќе му ги признаат тие 99 добри а ќе му ја бројат и таа една лоша –погрешна .Атеизмот нема лидери – водачи . Атеизмот не е организација .
Има две работи поврзани со тоа дека атеизмот не е организација :

А) и пет лудаци да решат да состават организација тие ќе ги совладаат сите атеисти бидејќи атеизмот нее организација .А поготово ако зад некој непотребни организации од типот на религии и вери стои вооружена државна организација тогаш атеистите за брзо време биваат истребени .

Б) Затоа пак атеизмот не може да биде обвинет дека бил поразан било кога од било кој . Тој отсекогаш бил последната одбрана на човештвото од налетот на религиозно верското лудило .
Секогаш атеистите биле тие кој први гинеле за својот дух – идеал .Биле први во борбата со религиозната затуцанштија неписмењаштија .Реки крв течеле од атеистите додека го извеле човештвото од канџите на религиозните крлежи и нивните заблуди и глупости .
Атеистите се локомотивата која неуморно го влече човештвото секогаш напред во напредок - прогрес.

Атистите може во секое време да се спорат меѓу себе во докажувањето ( ама збориме за Докажување а не претпоставки ) . Така тие имаат право да демантираат друг атеист да се оградат од него па дури и да го отфрлат . Тоа е нивно неспорно право . Такви се правилата .Не е битно дали некому се допаѓаат или не .

6 ) АТЕИЗМОТ И НАУКИТЕ

Точно едека некој луѓе кој се импресионирани од науките се откажуваат од религиозноста .Но погрешно мислење е дека НАУКИТЕ создаваат АТЕИСТИ .
Тому спротивното .Науките се производ на АТЕИЗМОТ а не обратно .

Религиите и верите со силна пропаганда сакаат науките да си ги припишат себеси .
Не само што тие ја уништиле севкупната античка писменост , сета литература неброени дела на антички мислители , ги испоубиле сите луѓе што размислувале туку со тоа го вратиле човештвото во камено доба .Занимавање со науки било строго забрането и казниво (смртна казна ).
Но !
И да сакаат неможат да си ги припишат науките на себе
Зошто ?
Просто бидејќи темелот- основата и главна причина за постоење на науките е атеизмот кој се состои во тоа дека ВЕРАТА = ДОВЕРБАТА може и мора континуирано да се доусовршува, додефинира , допрецизира . Дека основата на науките не е религиозна туку атеистичка признаваат и самите религиозни кој се бунат дека наките и научните сознанија не се фиксни – статични туку често се додефинираат допрецизираат што е спротивно на РЕЛИГИОЗНИТЕ ДОГМИ кој се според нив вечни НЕПРОМЕНЛИВИ “ вистини “ .За разлика од религиозните догми науките кој се темелат на атеистичките принципи може СЕКОЈ да ги испитува ,ако успее да докаже може и да ги доусоврши допрецезира додефинира .Ако најде валидни докази може-има право дури и да побие –поништи одредени знаења за кој се сметало дека се докажани .Значи кај науките ги имаме истите принципи од атеизмот а тоа доаѓа оттаму што науките се производ на атеистичката вера и нејзините принципи . Атеизмот Е СОМНЕЖ , истражување , трудољубивост надградување ,подобрување Затоа атеизмот е тој што ги придвижува науките .

Па така основните начела на науките се атеистичките 1 ) дефинираност во сите три фази и почетната когасе дефинира објектот за проучување 2 ) принцип на ИСПИТЛИВОСТ 3 ) принцип на ДОКАЖЛИВОСТ

Ако овие атеистичи а со тоа и научни принципи се применат на религиите и верите И ТОА ПО НИВНО БАРАЊЕ НЕЛИ ВЕЛАТ ДЕКА НАУКИТЕ ТИЕ ГИ ИЗМИСЛИЛЕ ТОГАШ ИСТИТЕ ПРИНЦИПИ МОРА ДАСЕ ПРИМЕНАТ И ЗА НИВНОТО ГЛАВНО ТВРДЕЊЕ ЗА БОГ . Значи ќе мораат да го дефинираат , да дефинираат средства методи за ИСПИЛИВОСТ и според принципот на ДОКАЖЛИВОСТ ќе мора да си ги докажат тврдењата дека така ДЕФИНИРАНИОТ бог навистина постои .

Која наука се темели на некој религија и нејзини принципи .?Нема таква
Која наука е создадена од некоја религија .?Нема таква , непостои .
Сите се создадени од атеизмот и неговите принципи..

7) АТЕИЗМОТ И МЕЃУЧОВЕЧКИ ОДНОСИ ВО ОПШТЕСТВОТО

Атеистичката вера ја кажаме .
ВЕРА = ДОВЕБА и – или ДОВЕРЛИВОСТ КОЈА МОРА ДАСЕ ЗАСЛУЖИ .
Да се залужи а не да се добие без никаква заслуга па потоа и нема да има одговорност ако се изигра така поклонетата доверба оти таа и е добиена без заслуга .

Тој кој е цел на ДОВЕРЛИВОСТ мора тоа прв да го докаже дека заслужува а дури потоа од другите да бара ВЕРА – ДОВЕРБА која во меѓучевечки односи се нарекува и ЛОЈАЛНОСТ – ПРИВРЗАНОСТ –ВЕРНОСТ .

Атеизмот рековме дека не е организација .
Но атеистите може да формираат свој политички а со тоа идеолошки организации
Па така дел од атеистите формираат капиталистички политички партии наречени и десница и демократски . Овие атеистички партии – организации оранизираат капиталистички општеста кој се темелат на научни сознанија и научен атеистички прогрес . Но таквите општества се конфликтни оти се темелат на крволочни меѓучовечки односи бидекќи главен двигател е алчноста на луѓето . Поради нехуманоста на ваквите општества атеистите кој ги организираат на помош ги повикуваат религиите и верите како пропагандна машинерија која ќе шири простатилак омраза и раздор меѓу луѓето па во едни такви околкности на општа НЕДОВЕРБА – НЕДОВЕРИЕ и злоба меѓу луѓето самите организатори и алчните луѓе кој најмногу ќе приграбат од општествените богатства ќе можат спокојно да дејствуваат .

Друг дел од атеистите кој решиле да формираат свој политички а со тоа и идеолошки организации кој се залагаат за хумани меѓучовечки односи кој се познати и како комунисти и анархисти и- или левица .

Треба да се каже дека атеистите не се должни да се приклучат кон било која политичка опција . Па така сите атеисти во капитализмот не се капиталисти .Исто како што и во самоуправувањето -социјализмот не бевме сите комунисти .
Не ! . Комунистите си беа комунисти а другите си бевме атеисти .

Cool улогата на атеизмот во историјата на човештвото

Од сето погоре до-кажано јасно е дека науките и човечката цивилизација своето постоење му до должат на атеизмот на трудољубивоста и пожртвуваноста на атеистите .

Религиите и верите се обичен продукт на политички интерес па своето постоење го темелат благодарение на на политиката Но како би имале што да им понудат на политичарите вршат метафизичко затупување на луѓето .Бидејќи со нивните смешни твдења за богови одамна ќе исчезнеле така тие своето постоење го врзуваат со : државата , владетелите , политиката , националната припадност на луѓето , и сексуалноста кај луѓето . Религиите и верите отпосле се инсталирани вештачки во човечките општества- цивилизации . Во веќе постоечките општества .Најочигледен е примерот со Православ Католик Протестант и Ислам .
Атеизмот е вера дека сомнеж мора да постои . Позитивен сомнеж дека се мора да се преиспитува , дотерува , подобрува , усовршува . В о однос на другите луѓе атеистичкиот принцип е дека ДОВЕРБАТА се ЗАСЛУЖУВА многу тешко со многу труд но може многу лесно да се изгуби ако се изигра .
Религиите и верите незаслужено бараат доверба за нешто недокажливо иако дури и за тоа безброј пати ја злупотребиле со ништо заслужено добиената доверба . Кај атеистите малку фали да се изгуби довербата а за изгрувања како што ги правеле религиите одамна ќе ги снемало . Но тие постојат благодарение на политиката на капиталистичките атеисти .
.
9 ) ПРИНЦИП НА ФУНЦИОНАЛНОСТ

АТЕИСТИЧКАТА ВЕРА Е ЕДИНСТВЕНАТА ВИСТИНСКА ВЕРА
ЗОШТО ?

ПА ГЛАВНА НЕЈЗИНА ПРЕОКУПАЦИЈА СО КОЈА СЕ ЗАНИМАВА Е ВЕРАТА = ДОВЕРБАТА = ГАРАНЦИЈАТА = ДОВЕРЛИВОСТА = ЛОЈАЛНОСТА = СИГУРНОСТА .

Сите други религии вери , движења , асоцијации на луѓето им нудат забегување да фантазираат замислуваат некави ликови со кој ќе си муабетат .ТИЕ СЕ НЕКОНКРЕТНИ , НЕДЕФИНИРАНИ И СО ТОА НЕРЕАЛНИ .

Атеизмот е КОНКРЕТЕН И РЕАЛЕН .
СЕГА И ОВДЕ .
Атеизмот секогаш дава РЕЗУЛТАТ КОЈ Е ВИДЛИВ И ИСПИТЛИВ ОД-ЗА СИТЕ ЛУЃЕ .Тој е ПРАКТИЧЕ НИ ФУНКЦИОНАЛЕН .

Атеизмот е чесен не се затскрива ад некави тајни туку аконавистина такви постојат ги проучува апотоа демистифицира а ако се измислици како во случајот со религии и вери тогаш атеистите како чесни луѓе ги предупредуваат другите дека станува збор за ИЗМАМА .

Тврдењата на религиите и верите НЕ ФУНКЦИОНИРААТ .
Никакви богови невидовме никого да излечат од болест или спасат нечиј живот или предупредат за опасност или оживеат мртов човек .Нивните богови дефинитивно НЕФУНКЦИОНИРААТ ОТИ И НЕ ПОСТОЈАТ .АКО НИВНИТЕ БОГОВИ ПОСТОЕЈА тогаш требаше и да се докажат гаранциите затие богови кој се ЗАПИШАНИ- НАПИСМЕНО во книгите на кој и самите се повикуваат и гарантираат .А ете сведоцисме веќе 2000 год ништо од тоашто е запишано НЕ ФУНКЦИОНИРА .
Функционираат само нивните-РЕЛИГИОЗНО ВЕРСКИ нечесни интерси и пропаганда .

10)
да веруваш во бог значи да веруваш во НАДПРИРОДОТО

А ТОА ЗНАЧИ

под надприродно секој може да си поима што си сака
од Алф од Малмек до вонземски цивилизации па се до тројни богови слиени во едно а сепак разделени а споени но неслиени .

АКО Е НАД-ПРИРОДНО САМИОТ ЗБОР СИ КАЖУВА ДЕКА ТОА ЗНАЧИ ДЕКА НЕПОДЛЕЖИ НА ЗАКОНИТЕ -ЗАКОНИТОСТИТЕ ПРАВИЛАТА ШТО МУ СЕ ПОЗНАТИ НА ЧОВЕКОТ
значи не подлежи на логиката што м уе позната на човекот .
Очигледно дека е невозможно да да веруваш во НЕЛОГИЧНОСТ (НАДПРИРОДНО ) а да ВО ИСТО ВРЕМЕ - ОДЕДНАШ и да ВЕРУАВШ ВО науките КОЈ НЕ МОЖЕ ДА ПОСТОЈАТ БЕЗ ЛОГИКАТА

ЗНАЧИ :

ЗНАЧИ НЕМОЖЕ ДА ВЕРУВАШ ВО НЕЛОГИЧНОСТА И ВОЕДНО ДА ВЕРУВАШ ВО ЛОГИЧНОСТА ВО ИСТО ВРЕМЕ .
АПСУРДНО Е !

11)
Атеизмот си има свој правила , принципи кој сум ги објаснил во темата
атеизмот не зависи дали некој пред него нешто тврди .
Може некој верувал - претпоставувал дека во вселената има многу други галаксии па си правел обреди ритуали
религитеи верите за такво верување-претпоставка знаеме дека ги гореле луѓето на клада оти сметале-верувале-претпоставувале дека постои само нашиот сончев систем ПА ВЕРУВАЊЕТО ДЕКА ПОСТОЈАТ И ДРУГИ ГАЛАКСИИ ГО СМЕТАЛЕ ЗА НАДПРИРОДНО

Па ете бил измислен телескопот биле видени галаксиите СЕ ДОКАЖАЛО дека постојат и веќе немало што а се верува-претпоставува а најмалку религиозното верување дека постоењето на други галаксии би било НАДПРИРОДНО .


12 )
Атеизмот е добро објаснет И ВО БИБЛИЈАТА преку грчката филозофија ( основни се водата, воздухот, огнот и земјата )
дека се отфрла НАДПРИРОДНОТО а се бараат ИСТРАЖУВААТ возможни логични сватливи поимливи решенија .

Самото истражување барање на логични разумни решенија се коси со верување во надприродното.

Ако одиме по таа логика што ти ја кажуваш ТОГАШ ..........човекот НИКОГАШ немало да научи да запали ОГАН .

ЗОШТО ?

Па ако религиите постоеле пред атеистите тогаш тие ќе верувале-претпоставувале дека оган ќе има само тогаш кога надприридното битие ќе им прати оган дали преку удар на гром или на некој друг начин НО НИКОГАШ НЕМАЛО САМИ ДА НАУЧАТ ДА ЗАПАЛАТ ОГАН .
Немало ниту да пробаат на разни начини да експериментираат да истражуваат , да приметуваат сличности законитости закономерности итн
Очигледно самиот пример покажува дека атеизмот потои пред религиите .
Нема друго логично (ама збориме за логично ) објаснување .

13 )
тврдењата дека атеизмот се појавил како контрареакција - отпор кон религиите НЕЕ МОЖНО ДА БИДАТ ТОЧНИ

ЗОШТО ?
ЕВЕ ЗОШТО :

а)
Камено доба
Во старото камено време луѓето ја започнале најраната борба за искористување на [[природа]]та со употреба на готови или грубо обработени [[Камено орудие|камени орудија]].

Со усовршувањето на ОРУДИЈАТА, човекот полесно се снаоѓал во природата. Орудието во неговата рака можело полесно да го победи ѕверот или [[Животни|животното]]. А со стапот ја продолжил својата рака, со силен удар.

Долго време луѓето не ја познавале употребата на ОГНОТ. Дури подоцна научиле да го добиваат со удирање камен од камен или со триење на две суви дрвца, а освен за приготвување [[храна]], започнале да го употребуваат и за затоплување на отворен простор или во [[Пештера|пештерите]], ЗА ОСВЕТЛУВАЊЕ и гонење на животните во ловот.

Покрај огнот, значајна пресвртница во животот на луѓето во старото камено време претставувала и појавата на ГОВОРОТ. Тој се појавил како неопходност во меѓусебните контакти за соопштување или пренесување на мислите.

http://www.mkd-rss.com/article_камено_доба__75195.htm


б)
Homo erectus - 1,6 милиони години agolived од прибл. 2 милиони на околу 400.000 години. Нивниот мозок 50% зголемување на способноста на мозокот од Homo habilis.
Алатките на Homo erectus беа првите кои покажуваат свесен дизајн и стил.
Дрвени алатки и оружја беа исто така присутни. Homo erectus можеби е првиот вид да се користи и за КОНТРОЛА НА ОГАН . Тие поседуваат знаење на зградата и контролирање пожари, кои доведоа до миграција на нивните видови од екваторот и во постудени клими. Тие подоцна мигрирале на север до Европа и Азија, оставајќи Африка за новооткриената земјиште.
-Homo sapien Неандерталец-се човечки низок и набит видови окупаторската Азија Западна Европа и од 135.000 до 30.000 години.
Homo sapiens sapiens се пресели во Европа, Франција, Азија и другите околни области на земјиштето околу 35.000 години, најдоцна. Тие беа на дизајнерите на пештерски цртежи како Хал на Бикови датираат до 15.000 години. Тие можеа да бикови и други плен се надеваше да го фати, церемонии во вршење на ритуално се надева на зголемување на нивната среќа. Сликите се најдени стотина подземно нозете во места како Франција. Тие беа на донесување одлуки култури. Го закопаа своите мртви со keepsakes лов и алатки. Го закопаа ценети фаќа како тигар за заби или мечка канџите во чест на нивните мртви.

http://www.universityofkmt.com/forum/showthread.php?t=390&language=mk


значи ако во исто време бил измислен ( се појавиле ) говорот , огнот и првите орудија
никаква религија непостоела и неможела да постои ........нели се појавил говорот па треба да се формираат заедници со ист говор итн а нели па да се организира религија .

Очигледно мислењето дека религијата била причина со нејзини првокации да ги предизвика атеистите да и се докажуваат нејзе не е точно .Ваквото тврдење нема основа ниту логика . Во тоа време човекот живеел ден за ден од својот улов а нели па некого да части за некакви прикаски за надприродни сили .Нема шанса тоа да биде .

Човековата љубопитност , истражувачки дух но и потреба довела до тоа огнот ,орудијата , говорот да биде откриен со илјадници години пред појавата на било какви верувања и религии ..
Човекот си бара функционалност и практичност а не прикаски .

ОЧИГЛЕДНО АТЕИСТИЧКАТА ВЕРА Е НАЈСТАРАТА ВЕРА НА СВЕТОТ

14)
АТЕИСТИТЕ ВО СВОЈОТ РЕЧНИК исто така ги имаат истите зборови
вера , верување ,
е само што поимањето на тие зборови е различно
религиите и верите под вера поимат
ВЕРА = ПРЕТПОСТАВКА
додека атеистите
ВЕРА = ДОВЕРБА

пример :

јас не ти ВЕРУВАМ = немам ДОВЕРБА ВО ТЕБЕ

и во речникот на атеистите го има зборот "ВЕРУВАМ"
И КАЈ СЕКОЈ АТЕИСТ САМО ЗНАЧЕЊЕТО Е РАЗЛИЧНО СО ТОА ОД РЕЛИГИИТЕ И ВЕРИТЕ..

ОВА Е РЕЛИГИОЗНАТА ВЕРА
аксиом и аксиома
СТАВ што се усвојува БЕЗ ДОКАЗИ
или
хипотеза
НАГАЃАЊЕ , ПРЕТПОСТАВУВАЊЕ
вера= нагаѓање , претпоставување

КАЈ АТЕИСТИТЕ МОРА ДА СЕ ДОКАЖЕ НЕМА ПРОГЛЕДНИВАЊЕ НИЗ ПРСТИ
СУМ ЈА ОБЈАСНИЛ ПОСТАПКАТА ВО НАСЛОВНИОТ ТЕКСТ

15)
Кога религиозните велат "ЗНАМ дека бог постои"на прашањето од каде тоа го знаат најчесто одговараат дека го чуствувале во срцето , или бубрегот или некој друг орган . Значи постоењето на бог го врзуваат со чуства емоции некаква моментална душевна состојба .

Кога Атеист вели " ЗНАМ дека бог непостои " тоа ЗНАЕЊЕ не потекнува од некакви чуства туку затоа атеистите НЕВЕРУВААТ = НЕМААТ ДОВЕРБА во било која работа која не ги поминала трите фази на стекнување вера=доверба во таа работа а тие се 1 ) дефиниран објект (ДЕФИНИРАНОСТ ) на испитување и докажулање 2 ) дефинирани начини методи на испитување (ИСПИТЛИВОСТ) 3) дефиниран статус што ќе биде сметано како доказ (ДОКАЖЛИВОСТ)

пример :
атеист вели верувам во бог ајде и другите атеисти да верувате

а) ПРВА ФАЗА = ДЕФИНИРАНОСТ
го прашуваат кој е тој бог ?
Атеист вели автомобил му е ИМЕТО .
(ДЕФИНИРАЈ ГО ) . Опис : па има мотор , акумулатор . шасија , врати прозри , седишта , волан , менувач за брзини итн .
б) ВТОРА ФАЗА = ИСПИТЛИВОСТ
Може ли да се испита ?
Да може и тоа секој негов дел посебно има инструменти за испитуивање , а и самите инструменти се составени врз база на веќе заокружени научни логични знаења кој се ставени на јавна критика и се објасниви и сватливи .
Има инструменти за вршење мерења во електичната инсталација , за количество на гориво , на водата , на акумулатот , на масло итн
Значи комлетно се може да ИСПИТА .

в) ДОКАЖЛИВОСТ
И добро што ќе сметаме како ДОКАЗ ?
ПА ФУНЦИОНАЛНОСТА ќе биде доказот во случајов .
Ако бог = автомобилот е во пропишана исправна состојба на деловите , на одржувањето значи исправност на механика - механички делови , на електрика итн И ако има гориво ГАРАНЦИЈАТА Е ДЕКА ЌЕ ФУНКЦИОНИРА .
И тоа ако КОРИСНИКОТ СЕ ПРИДРЖУВА ДО ПРОПИШАНИТЕ ГАРАНЦИИ тогаш корисникот може безбедно да управува со бог= автомобилот и ДА СЕ ПРЕВЕЗУВА = ДА ПОМИНУВА ГОЛЕМИ РАСТОЈАНИЈА НА ЗЕМЈАТА многу побрзо отколку кога би одел пешки .

ЗНАЧИ НА ВАКА ДЕФИНИРАНАТА ГАРАНЦИАЈАШТО ШТО ЌЕ СЕ СМЕТА ЗА ДОКАЗ АКО ЕКСПЕРИМЕНТОТ СЕ ПОВТОРИ БЕЗБРОЈ ПАТИ И СЕКОГАШ ДАВА ИСТ ЕДНОЗНАЧЕН РЕЗУЛТАТ ТОГАШ ЌЕ СМЕТАМЕ ДЕКА Е ДОКАЖАНО .
Доказ : ВОЗЕЊЕТО НА БОГ=АВТОМОБИЛОТ НА РАЗНИ РЕЛАЦИИ ПОД РАЗЛИЧНИ УСЛОВИ НО СЕТО ТОА ВО РАМКИ НА ЗАДАДЕНИТЕ ГАРАНЦИИ.

ШТОМ ЌЕ ГИ ПОМИНЕ ТРИТЕ ФАЗИ ТОГАШ АТЕИСТОТ НА ТАКВИОТ БОГ=АВТОМОБИЛ МУ ВЕРУВА .

НА СЕ ОНА ШТО НЕМОЖЕ ДА ГИ ПОМИНЕ ТРИТЕ ФАЗИ АТЕИСТОТ НЕ МУ ВЕРУВА


ТОА ГЛАВНАТА РАЗЛИКА СО РЕЛИГИИТЕ И ВЕРИТЕ
кај нив ВЕРУВАМ = ПРЕТПОСТАВУВАМ
КАЈ атеистите ВЕРУВАМ = ЗНАМ А ТОА ЗНАЕЊЕ ДОАЃА ОТТАМУ ШТО НЕШТАТА ИЛИ ГИ ПОМИНАЛЕ ИЛИ НЕ ГИ ПОМИНАЛЕ ТРИТЕ ФАЗИ НА ДОКАЖЛИВОСТ

Значи нее точно дека атеистите се замараат со секакви измислици богови ( немаат друга работа ќе се заниваат со туѓи забегувања ) туку секој што може да си ги докаже дтврењата според наведените принципи на АТЕИСТИЧКАТА ВЕРА атеистите му признаваат .Ако не ги помине трите фази НЕ Е ДОКАЖАНО ПА АВТОМАТСКИ АТЕИСТЕ НЕ МУ ВЕРУВААТ = НЕМААТ ДОВЕРБА

г) не е точно дека за атеистите атеистите важи .."верувам дека неверувам "
оти тоа е религиозна дефиниција па кога би се заменило
верувам = претпоставувам
би испаднало
претпоставувам дека не претпставувам ШТО Е ТЕШКА ГЛУПОСТ

или религиозното ВЕРУВАМ = ЧУСТВУВАМ
со замена би испаднало
чуствувам дека не чуствувам .................бетер тешка глупост

се знае кај атеистите
ВЕРУВАМ = ИМАМ ДОВЕРБА .

д) еве ДОКАЗИ дека и библијата ја признава АТЕИСТИЧКАТА ДЕФИНИЦИЈА
ДЕКА ВЕРА = ДОВЕРБА - ДОВЕРЛИВОСТ
дека нее точно религиозното вера = претпоставка

Второзаконие: 7:9 Затоа знај дека Господ, Твојот Бог, е вистински Бог, ВЕРЕН Бог, Кој го пази Својот завет и ја искажува Својата милост до илјада поколенија на оние кои Го љубат и ги пазат Неговите заповеди.
32:4 „Тој е Стена, делото Му е совршено, зашто се прави сите Негови патишта. Тој е ВЕРЕН Бог и нема неправда, Тој е праведен и вистинит.

1 Коринтјани: 1:9 ВЕРЕН е Бог, преку Кого сте повикани во заедништво со Неговиот Син, Исус Христос, нашиот Господ.
10:13 Никакво искушение не ве постигна, освен човечкото. А Бог е ВЕРЕН и не ќе дозволи да бидете искушувани над вашите сили, туку заедно со искушението ќе ви даде и излез, за да можете да го издржите.

2 Коринтјани: 1:18 Бог е ВЕРЕН, дека: нашето слово кон вас не е „да” и „не.”.

ЕВЕ доказ дека се нуди испитливост а не ПРЕТПОСТАВКА

Малахија: 3:10 Донесете ги сите десетоци во ризницата, за да има храна во Мојот Дом. Тогаш ИСПИТАЈТЕ Ме - зборува Господ над Војските

тоа НЕЕ ИСТО што и искушувење - првокација

Матеј: 4:7 Исус му рече: „Напишано е повторно: ‘Не ИСКУШУВАЈ Го Господа,
твојот Бог’!”

ѓ )
ЗБОРОТ ВЕРА - ВЕРУВАМ ГО УПТРЕБУВААТ И АТЕИСТИТЕ никој нема авторски права врз зборот
и атеист знае да му рече на друг атеист ...НЕ ТИ ВЕРУВАМ - немам ДОВЕРБА ВО ТЕБЕ

само што тоа нема релиско значење .. би испаднало ..НЕ ТИ ПРЕТПОСТАВУВАМ (?? свашта )

16)

а еве дека и библија И ИСУС СЕ СОГЛАСУВА СО АТЕИСТИЧКОТО СВАЌАЊЕ
НА ВЕРАТА ДЕКА МОРА ДА СЕ ДОКАЖЕ :

Матеј: 10:8 Исцелувајте ги болните, воскреснувајте ги мртвите, очистете ги лепрозните, изгонувајте демони; бесплатно добивте, бесплатно давајте.

Матеј: 17:20 А Тој им рече: „Заради вашето НЕВЕРИЕ; зашто, вистина ви велам, ако имате вера колку синапово зрно, ќе и речете на оваа гора: ‘Премести се оттука таму!’, и ќе се премести, И НИШТО НЕМА ДА ВИ БИДЕ НЕВОЗМОЖНО.

Гаранцијата е дека сите што ќе формираат иста личност = исус Христ ќе ги прават истите работи . иста личност Исус Христ = Анрхо комунист

ЕВЕ :

Лука: 16:13 Ниеден слуга не може да им служи на два господара; зашто, или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе се приврзе кон едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да Му служите на Бога и на мамона!”

мамон =бог на парите


Дела Ап.: 2:44 А сите кои поверуваа беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.
34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.

35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно.

Галатјани: 4:19 деца мои, кои пак сум во породилни маки, додека Христос се ВООБЛИЧИ=ОТЕЛОТВОРИ=ОФОРМИ во вас.

Павле ги "раѓа" новите Исуси = новите Анархокомунисти

Дела Ап.: 4:9 Ако денес нè испитувате за доброто дело направено на еден болен, од што е тој исцелен,
13 Кога ја видоа Петровата и Јовановата смелост и забележија дека се некнижевни и неуки луѓе; се чудеа; ги препознаа дека беа со Исуса,

14 но го гледаа исцелениот човек, како стои со нив, па немаа што да им приговорат.

Дела Ап.: 28:8 И се случи Поплиевиот татко да лежи болен од треска и болки во желудникот. Павле влезе при него, се помоли, ги положи рацете на него и се исцели.

Дела Ап.: 19:11 А Бог правеше необични чуда преку Павловите раце

Дела Ап.: 5

15 така што изнесуваа болни на улиците и ги полагаа на постели и носилки, та барем Петровата сенка да падне на некого од нив.

Дела апостолски :
8 Во Листра седеше некој човек немоќен во нозете, хром од мајчината утроба, кој никогаш не одел.

9 Тој го слушаше Павла кога зборуваше, а кога Павле го погледна виде дека има вера за исцелување,

10 и му рече со силен глас: „Исправи се на своите нозе!” И тој скокна и прооде.

ЕТЕ КАКО ШТО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ИСТИТЕ АТЕИСТИЧКИ ПРИНЦИПИ ВАЖАТ И ВО БИБЛИЈА !

РЕЛИГИИТЕ И ВЕРИТЕ ЛАЖАТ ДЕКА НЕ МОРААТ ДА СИ ГИ ДОКАЖУВААТ ТВРДЕЊАТА

ЗНАЧИ НЕ СЕ САМО АТЕИСТИТЕ ДОЛЖНИ ДА ДОКАЖАТ ТОА ШТО ГО ГАРАНТИРААТ ТУКУ И РЕЛИГИИТЕ И ВЕРИТЕ АМА ИЛИ Е ДО НИВ = ЛАЖАТ ИЛИ СЕ Е ИЗМИСЛЕНО ВО КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА .
НЕМА ДРУГО ЛОГИЧКО ОБЈАСНУВАЊЕ .

17)
атеизмот нее религија туку се држи до реалноста

атеизмот неможе да биде радикален оти нее (ниикогаш и не бил организација ) организација

атеизмот си има како што ги објаснив свој принципи во кој ВЕРУВААТ атеистите

Евреите11:1 А верата е тврда увереност

Вера = цврста - тврда УВЕРЕНОСТ-УБЕДЕНОСТ во нештата

За атеистите да бидат УВЕРЕНИ во нешто тоа нешто мора да ги помине атеистичките филтри на ДЕФИНИРАНОСТ , ИСПИТЛИВОСТ , ДОКАЖЛИВОСТ И ФУНКЦИОНАЛНОСТ .

Сите познати науки во светот се темелат на овие атеистички принципи .

Дали компјутерот е радикален ? Не туку фунционален а пред да биде составен сите компоненти ги поминале трите филтри и плус нели теоретските научни поставки кој исто така се на удар на трите атеистички принципи .

Дали телевизорот или било кој апарат за домаќинство или фабричка постројка се радикални ? Не туку функционални .

Атеизмот е НЕУТРАЛЕН .

Атеизмот само ги објаснува двете страни на една иста медаља а тие две страни се капитализмот и анархокомунизмот кој се темелат на научниот прогрес а кој постои благодарение на атеизмот и неговите принципи .
Капитализмот и анархокомунизмот се две страни на една иста медаља а таа се вика АТЕИЗАМ .

Е сега за кого како .За некого светла страна е комунизмот а темна страна капитализмот за други обратно но како и да е двете страни како политички опции и идеологии за основ го имаат атеизмот .
Па така атеизмот сам по себе никогаш не бил политичка опција .
И ниту еден атеист нема обрска да се приклучи кон било која политичко-идеолошка струја иако тоа е негово лично право .

Нема ништо радикално во атеизмот ама поради злонамерната религиозна пропаганда која му е вечен непријател атеистите мора на луѓето да им објаснат и за атеизмот и за религиите .

18)
атеистот НЕМА ВЕРБА во било КОЈА И каква наука

Религиите имаат ВЕРО НАУКА па атеистите НЕ ПРИЗНАВААТ ТАКВА НАУКА .

Може некој да шлапне налепница со натпис “логија” како што е случај со “тео-логија” или “асто-логија” (хороскопџиите ) арно ама таквата “логика-логија” атеизмот НЕ ја признава . Па така и астолошки или теолошки “науки” атеистите ги ставаат во наводници оти не ги признаваат .
Атеистите признаваат и веруваат само во оние науки кој се во согласност со Атеистичката ВЕРА .

само онашто може да се ДЕФИНИРА
само она што може да се ИСПИТА- ИСТРАЖИ
само она што може да се ДОКАЖЕ .


avatar
ateist

Број на мислења : 96
Registration date : 2010-01-24

Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот