Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - Прудон

Анархизмот во Латинска Америка

Смртта на еден Палестинец - Полак

Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин

Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ

Анархизмот и насилството - Малатеста

Капиталистичкиот систем - Бакунин

Комунизам и анархија - Кропоткин

Анархизам и комунизам - Фабри

Анархизам - Савески

Што е анархија?

Што е анархизам?

Кои се анархистите?

Што е безвластие?

Вовед во анархокомунизам

Што е анархокомунизам? - Прајс

Кон анархизмот - Малатеста

ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.

Правото на глас на жените - Голдман

Писмо на Кропоткин до Ленин

АНАРХИЈА ПОЕМА

Југославија – Империјалистичка војна

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија

Анархизам - Беркман

Синдикализам и анархизам - Кропоткин

Што да се прави? - Малатеста

Што е капитализам?

Први Мај - Махно

Последното писмо на Кропоткин

Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин

Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин

Петар Манџуков - биографија од Хаџиев

Дискусија за анархија - Малатеста

Анархија и организација - Букчин

Site Meter

Демагогија на Демохристијанството - Десницата

Go down

Демагогија на Демохристијанството - Десницата

Пишување by Lustrator on Пон Јан 23, 2012 11:52 am

Демагогија на Демохристијанството - Десницата

Демагогија на ДемоХристијанските партии уште познати и како Нардони , Конзервативни а во некој случаи и како Татковински , Патриотски , Монархистички партии или накратко познати како Десница .
Заедничко на сите овие (партии од Десницата ) е што се повикуват на Библијата и нејзини морални вредности како и од традицијата и “славното” Христијанско минато кој ете тие ги вметнуваат во својте програмски партиски определби .

Од друга страна и Црквата како институција ја пропагира својата вечност .
Но на што се должи ваквата Цркова самоувереност ?
Тоа пред се должи на нејзиниот политички ангажман .
И нее точно дека Црквата нее врзана за одреден политички систем кој ете преку својте политички испостави го пропагира и бара негово враќање- реставрација .

А кој е тој општествено политички систем за кој Црквата тагува и бара негово враќање и насилно наметнување на луѓето ?.

Овој :

1) Аутор: Владимир Димитријевић, Број 935
Православни монархизам: извори и смисао (први део)
Са вером у Бога, за Краља и Отаџбину
Монархизам цени пре свега верност човека. Та верност га одмах повезује с националним духом народа, с државном формом врховног једновлашћа, и с личношћу (а самим тим и родом, династијом) Господара.
Монархист је човек који је веран поданик. Могло би се рећи да он живи пре свега срцем, при чему је срце одевено у форму воље, руководи се начелом части (националне, царске и личне) и тражи путеве савести“, каже велики философ Белих, Иван Иљин, у својој књизи „О монархији и републици“
. И ове речи сваког православног Србина, који верује да су, по Светом Николају Жичком, три највеће вредности српског народа: Бог, Краљ и Дом, обавезују да буде на висини захтева који монархизам поставља.
За православне, монархија није обична форма - она је део историје Цркве.
Без благоверних царева и царица, не би било ни хришћанства као слободне вере и темеља Римске империје (цареви Константин и Теодосије), ни наласка Часног крста у Јерусалиму (царица Јелена, Константинова мајка, која је саградила храм у Витлејему и храм на Голготи), ни базилике, царске форме првих храмова....
Итн Презирање монархије
Уплив нашег лево-либералног времена умногоме се осетио и у животу Цркве, у којој је, ођедном, велики број учених људи почео да говори како савез Цркве и Царства није био успешан, како је све то, ипак, било ропство, како је за Цркву много боље да буде слободна од сваке државотворности, итд. Али, да ли је баш тако? Како каже уводничар за први број часописа „Регнум Аетернум“: „Да би се заиста оценио подвиг царева, довољно је рећи да је у тренутку зацарења Светог равноапостолног Константина, по најоптимистичнијим проценама, Хришћана било највише десетина целокупног становништва Римске империје, а да је крајем 4. века христијанизација била готово свеопшта. Очите су многе предности нове „константиновске“ епохе црквене историје, која је постала и њена најдужа епоха, од 4. века до 1917: догматско учење, Васеленски Сабори, Литургија, целокупно велелепно здање хришћанске културе. Упркос жељама неких „протестантвујућих“ душа, после свега тога не можемо се вратити „простоти апостолског века“. (...)
Призвани смо да усвојимо Божји Промисао о Цркви: треба ли да Црква буде кружок интелектуалаца, нихилистички слободних од оне прошлости коју је изаткао Божји Промисао, слободних од љубави према Светима који су у тој прошлости заблистали, али слободних и од љубави према човеку који се неизбежно мучи и јауче у савременом безбожном свету, ван граница те малене и комфорне „секте“ у коју постконстаниновски свет неизбежно угони Цркву, или је Она, Црква, од самог почетка била призвана да, у сверадосном приопштењу Христу, у надилажењу људске греховности и ограничености, спрегне све народе и времена, то јест, да буде - Црква царска!
Искрени родољуби и даље маштају о обнови Српске монархије и повратку предачке, јуначке и витешке Србије. При том заборављају да обнова мора почети изнутра, из срца. Многи Срби данас лажу, краду, убијају, пљачкају, блудниче, а српске мајке побачајима убијају двоструко више деце но што роде. Каква је ту обнова могућа? Још је у Старом Завету Бог рекао: „Даћу вам пастире по срцу вашем (Јеремија 3, 1)“.
Итн
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/935/tekst/sa-verom-u-boga-za-kralja-i-otadzbinu/
целиот текст е добро да се прочита
2 )
За краља и отаџбину, слобода или смрт!

http://www.myspace.com/zvezda4eva/photos/4090596#{%22ImageId%22%3A4090596}

ЧЕТНИЦИ - с вером у Бога,за краља и отаџбину,СЛОБОДА или СМРТ

http://www.facebook.com/group.php?gid=44795638421&v=wall
3)
За целото време на феудализмот во Европа, христијанската црква била идеолошки столб и бранител на феудализмот, бидејќи како и крупниот феудалец, и кметовите биле заинтересирани за одржувањето на феудалниот општествен поредок, кој црквата го претставувала на своите верници како божја волја и секоја побуна против него го обележувала како најтежок грев (од делата на црковните писатели Кметството е божји дар, Работејќи за владетелот и слушајќи ја службата божја, ние го љубиме Бог). Црквата редовно ги анатемисувала сите антифеудални движења (селски востанија, еретички движења, борбата на граѓаните против феудалците, граѓанската или буржоаска култура и сл.), помагајќи им така на световните феудалци во задушувањето на антифеудалните движења. Најостар вид на класна борба во времето на феудализмот претставувале селските востанија. Нив ги имало многу во сите земји, но поради неорганизираноста на селаните никогаш не успевале.
http://mk.wikipedia.org/wiki/Феудализам

ЦРКОВНИТЕ ЕПАРХИИ ЌЕ СТАНАТ НАЈГОЛЕМИ ФЕУДАЛЦИ
МПЦ тежи од недвижнини
Наталија Томовска
Македонската православна црква до следната година ќе стане сопственик на повеќе од ОСУМ ОТСТО од ВКУПНАТА ТЕРИТОРИЈА на Македонија. Со повеќе од 20.000 хектари земјоделско земјиште, пасишта и шуми, кои треба да и бидат вратени со постапката за денационализација, епархиите на МПЦ ќе станат најголеми земјосопственици во Македонија. Освен тоа, седумте епархии на МПЦ, кои се самостојни правни субјекти, ќе добијат голем број дуќани и градежни парцели кои пред 1946 година биле во нивна сопственост, а им биле одземени со тогашниот закон за денационализација. Со тој закон на црквите им биле одземани по 90 отсто од имотите, а само десет отсто им биле оставени на користење. За оние делови од земјиштата каде меѓувреме се изградени деловни или станбени објекти, Црквата ќе добие обесштетување во државни обврзници.
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=4&tabid=1&EditionID=1564&ArticleID=103157

4) ДЕФИНИЦИИ :
ПЛУРАЛИЗАМ
(лат. pluralis) 1. фил. идеалистичко учење според кое стварноста се состои од повеќе самостојни суштини, супстанции; спрот, монизам; 2. пол. повеќепартиски систем; 3. воопшто: мнозинство, присуство на множество, можност некоја појава да се манифестира во повеќе варијанти.
ДЕМОКРАТИЈА
(грч. demokratla) 1. облик на државно уредување во кој суверената власт му припаѓа на народот, систем на народно владеење; 2. почитување на еднаквоста и на слободното учество во општествено-политичкиот живот; 3. слобода воопшто, отсуство на принуда, стега, ограничување.
ДЕМАГОГИЈА
(грч. demos народ, agein води) заведување на народните маси; систем и метод со кои се служи демагогот за да дојде до својата цел, т. е. до власта.
ДЕМАГОГ
демагог
денес: оној што со празни ветувања и ласкање настојува да ја придобие довербата на народните маси, заведувач на народот.
Како што може да се види од самите дефиниции ДемоХристијанството-Десницта е директно спротивна на било каква демократија од причина што нејзините заложби не се за власт на наодот туку за власт над народот без народот да биде прашуван за било што .
5)
Како што може да се види од дефинициите демохристијанството воопшто не се залага за демократија за плурализам каде граѓаните ја бираат власта туку за реставрација на монархизмот каде еден човек би бил сопстеник на сите и се (материјално)што се наоѓа на територијата на која припаѓа и кој би бил над сите закони што самиот би ги пропишал а кој не би важеле за него и за тие кој тој по свое видување би ги ставил над законот туку за другите луѓе кој би се согласиле натаков терор .
ТОА ЗНАЧИ :
а) Тоталитаризам
б)АнтиДемократија
в)Непотизам-крволинијаштво
г)терор врз луѓето

Православни дух и етика капитализма


Студија случаја на примеру Србије и Црне Горе и Српске Православне Цркве
епископ Иринеј Добријевић
који је потакнут Макс Веберовим (Max Weber) монументалним делом – Протестантска етика и дух капитализма
Овде већ постаје очигледно да веберовски концепт Божанске благонаклоности, по његовој примени етике на капитализам, отворено дели већ подељено човечанство противећи се способности
Византијско царство је СТРОГО РЕГУЛИСАЛО своју привреду контролом производње и продаје роба путем успостављених еснафа. Особе које су се бавиле било каквом врстом трговине су морале бити чланови званичног еснафа, а заузврат сваки еснаф је имао ПОТПУН МОНОПОЛ над производњом и продајом својих производа. Регулисање цена, пореза на увоз и извоз као и процената профита одбијених од пословања – све су то била питања које је регулисала влада. Међутим, у спрези са Црквом....
Једина економска улога својствена Првославним Црквама у средњем веку је била у примању земљишних дарова од својих владара, што им је омогућавало да уживају релативну стабилност, неке чак и богатство, које је углавном било пољопривредно. Међутим, оне су имале знатан ПОЛИТИЧКИ утицај на СУД и важну реч у образовању, које је углавном спровођено у манастирима
http://www.eparhija-zahumskohercegovacka.com/images/vidoslov/br39_pravoslavni_duh_i_etika_kapitalizma.pdf
avatar
Lustrator

Број на мислења : 2
Registration date : 2012-01-12

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Демагогија на Демохристијанството - Десницата

Пишување by Pandonetti on Саб Фед 04, 2012 7:54 pm

Apsolutno,
Crkvata e povrzana so religijata, religijata pretstavuva dogmatsko ucenje na vrednosti protkaeni so politicka umisla na pokornost i poslusnost kon drzavata pod cija zakrila e crkvata, a vo isto vreme vsaduvanje na mislata deka sekoj atak makar i zamislen, na neopiplivite i nepragmaticni vrednosti kako drzava, nacionalizam i samata religija i crkva se "vrednosti" vredni poklonikot za niv da go dade svojot zivot, sredstva i sloboda...
Kako i da e ovaa gnasna trojka -nacionalnost, religija- drzava, koja ovozmozuva opredelena klasa na lugje da zivee na grbot na mnozinstvoto, i da se koristi so formulata koja mu ovozmozuva da predizvikuva, vojni, bolesti nemiri raspadi i sl... na opredeleni mesta vo opredeleno vreme, moze da se otfrli samo so prosvetluvanje na covestvoto i poedinecot kako del od istoto....
Pred mnogu godini edna svetla licnost vo covekovata istorija, im objavi vojna na site vladeteli, na religijata, na privatnata sopstvenost i na site "vrednosti" koi "tradicionalnoto" i konzervativnoto opstestvo gi prifakjase...
Bese progonuvan od kralevite, verskite institucii, go osuduvaa, prekoruvaa, zboruvaa za nego deka e olicetvorenie na zloto i sl, no istiot im go zadade najgolemiot udar, od koj i den denes se plasat kako nivni najgolem kosmar...
I den denes na najskrien i najsuptilen nacin negovite idei ziveat i dejstvuvaat preku prosvetlenite lugje koi ne se prepoznatlivi po svojata nadvoresnost no se vistinski borci na nacin i so sredstva nesvatlivi za obicniot covek, a vo nasoka na benefit na istiot... Nivniot Humanizam i ljubov kon lugjeto, i kon slobodata zivee i dejstvuva i denes, a idejata za oslobodeno opstestvo od konzervativnite vrednosti koi go drzat covekot zaroben vo sopstveniot oklop e prviot lajt motiv na nivnata aktivnost...
Prof.dr. Adam Weishaupt covekot za koj pisuvav pogore prodolzi edna misija stara kolku i samiot covek , na evropsko tlo, aktivnost svetla sama po sebe... Obvrska na sekoj SLOBODEN covek ( ne kon laznite vrednosti TUKU KON SAMIOT SEBE) e da ja prodolzi istata, vo imeto na najsvetloto nesto za zivata edinka - GENETSKIOT IMPERATIV NA SEKOJ ZIV ORGANIZAM - SAMOODRZUVANJETO no ne vo negovata najobicna forma marginalnoto prezivuvanje, tuku vo negovata kvalifikuvana forma -ubavoto ziveenje....
Anarhizmot e krajnata cel na borbata na prosvetleniot um.....
avatar
Pandonetti

Број на мислења : 136
Age : 38
Location : Skopje
Registration date : 2010-08-26

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Демагогија на Демохристијанството - Десницата

Пишување by Lustrator on Пон Фед 06, 2012 1:37 pm

HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA

HKDU

Croatian Christian Democratic UnionPovijest i program - sažetak:

HKDU je postala jedinstvena politička organizacija ujedinjenjem HKDS-a i HDS-a u prosincu 1992. Kao parlamentarna stranka djelovala je u razdoblju od 1995. do 2003. godine.

Rad stranke se obnavlja 2007. Pod novim vodstvom stranka se legitimira kao pučka socijalna stranka koja će djelovati na temeljima kršćanske etike i morala.

Stranka temelji svoje djelovanje na načelima demokracije, vladavine prava, poštivanju ljudskih sloboda, solidarnosti i supsidijarnosti te slobodnog tržišta. Osim toga, zalaže se za vrednote kršćanske tradicije i kulture, što smatra važnim za opstanak u globaliziranom svijetu, jer bez identiteta nema prosperiteta.

HKDU će snažno podupirati ulazak Hrvatske u EU kao zajednicu jednakopravnih naroda uz uvažavanje specifičnosti svakog naroda kao i njegovo pravo na raspolaganje vlastitim resursima.

http://hidran.hidra.hr/stranke/programi/028367.htm
avatar
Lustrator

Број на мислења : 2
Registration date : 2012-01-12

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Демагогија на Демохристијанството - Десницата

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот