Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - Прудон

Анархизмот во Латинска Америка

Смртта на еден Палестинец - Полак

Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин

Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ

Анархизмот и насилството - Малатеста

Капиталистичкиот систем - Бакунин

Комунизам и анархија - Кропоткин

Анархизам и комунизам - Фабри

Анархизам - Савески

Што е анархија?

Што е анархизам?

Кои се анархистите?

Што е безвластие?

Вовед во анархокомунизам

Што е анархокомунизам? - Прајс

Кон анархизмот - Малатеста

ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.

Правото на глас на жените - Голдман

Писмо на Кропоткин до Ленин

АНАРХИЈА ПОЕМА

Југославија – Империјалистичка војна

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија

Анархизам - Беркман

Синдикализам и анархизам - Кропоткин

Што да се прави? - Малатеста

Што е капитализам?

Први Мај - Махно

Последното писмо на Кропоткин

Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин

Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин

Петар Манџуков - биографија од Хаџиев

Дискусија за анархија - Малатеста

Анархија и организација - Букчин

Site Meter

Зошто меѓу партиите има идеолошка НЕПРЕПОЗНАТЛИВОСТ

Go down

Зошто меѓу партиите има идеолошка НЕПРЕПОЗНАТЛИВОСТ

Пишување by ateist on Пет Мај 13, 2011 1:31 am

Кој ја мати водата ? Зошто меѓу партиите во Македонија постои идеолошка НЕПРЕПОЗНАТЛИВОСТ ?

Нели општа е констатацијата дека во Македонија според начинот на практикувањето на власта и реалното однесување на партиите без разлика што напишале во својте платформи и програми кога се регистрирале како политички партии веќе не се знае – не може да се распознае што е левица (кој партии припаѓаат - може да се оквалификуваат како такви ) , што е центар а што политичка десница .

Зошто е тоа така ?
Еве до какви сознанија дојдов јас .

1 )
Сите партии барем декаларативно а мораат понешто и практично да прикажат дека се за зачленување на Македонија во НАТО и ЕУ
Е сега ЕУ како федерација во формирање на постојните и идните земји – држави членки им задава директиви = наредби кој како услов мора да се спроведат . Тие директиви – наредби во својата суштина и припаѓаат на Либералната опција значи на политичкиот ЦЕНТАР .Слободен незаштитен пазар , слободна конкуренција без државна заштита дури и од нелојална конкуранција , демократска – мирна сменливост на власта , слободна конкуренција меѓу религиите кој се одделени од државата а секој може да верува (или неверува ) кој во што си сака , итн сите работи кој и припаѓаат на либералната опција а не на левицата или десницата Вистинстката левица и десница создаваат затворени општества со заштитена несменлива власт заштитени економски субјекти – монополи , и во многу нешта заштитен – контролиран пазар .
Значи кој и да спроведува вакви наложени одредби од ЕУ ќе изгуби од својата автентичност (било левица или десница ) бидејќи реално мора да спроведе работи кој и припаѓаат на Либералната опција а кој во Еу се прифатени како правила без кој не се може што е и разбирливо бидејќи ЕУ за разлика од САД е крпеница од држави кој до неодамна беа или сеуште се национални држави со доминантни народи и религии .На пример ДПМНЕ се најде во “небрано “ кога го носеше законот за антидискриминација кој ЕУ го наметнува како услов без кој не е можно членство и тоа во делот за сексуални права и слободи кој се коси со црковните догми а тие како десничарска – религиозна партија не може да си дозволат да изгласаат таков закон . Иако ЕУ често потсетува дека законот не е целосен и го смета за недонесен-неизгласан Еу има куп вакви закони и правила свесно донесени со сознание дека таква ЕУ федерација тешко ќе опстои ако национализмите и религиите не бидат ставени под контрола а државите не бидат секуларни – одделени од религииите За ова не треба посебен доказ оти сите се сеќаваме како неславно заврши екс СФРЈ од моментот кага беше дозволено дивеење на национализмте и религиите .
Итн
.
2)
Политичката неупатеност неинформираност и неписменост на народот кој 50 години беше политички неактивен и воопшто не ги разбираше идеолошките разлики на партиите во капитализмот ( тука и себе си се вбројувам иако имав некој скромни но недоволни познавања ) . Луѓето повеќе се приклонуваа кон некоја партија од симпатии или почит кон лидерот кој нивната наклоност ја добил со својата речитост и начитаност отколку што навистина ги разбирале иделошко-политичките разлики меѓу партиите а никој и не објасни за што точно станува збор Веројатно освен самите основачи на партиите кој својте платформи ги препишале од некој странски партии или од интернет па колку – толку разбрале за што станува збор другите членови и најмногу гласачите вооошто не се орјентирале а не ни можеле од идеолошката припадност од проста причина што и не разбираат за што точно станува збор .

3)

Лажно марткетингшко претставување на одредени партии со цел создавање забуна кај граѓаните и гласачите како би можеле со измама да ги доведат до заблуда и да бидат избрани за властодржци

Тука во прв ред се двете Ултра-Либерални партии кој според дејствувањето се неоспорно такви а ете пред луѓето лажно се претствуваат како наводно левичарски партии .
Тоа се таканаречениот СДСМ (социјалемократски сојуз ) и СП (социјалистичката партија ) на Ѕинго .

Значи додека десницата – партиите од десницата се јасно распознатливи ( ДПМНЕ , НП , ОМ итн ) а умерените либерали како партии од центарот се маргинализирани имаме две ултра-безобразни дрски лажливи Либерални партии КРУПНО КАПИТАЛИСТИЧКИ кој лажно се преставуваат како левичарски .
Многу луѓе и политички конуренти им го поставиле прашањето што е левичарското кај нив но ете до денес не добивме никаков повратен одговор . А и неможе да го има бидејќи овие екстемистички Ултра –Либерални крупно капиталистички партии немаат ништо заедничко со никаква левица или левичарство .
Овие измамници само ставиле назив на левичарски партии како етикета која треба да продаде производ со шкарт квалитет .
Станува збор за злосторнички криминални здруженија кој само да се приграбат до националното богатство на Македонците кој го создаваа минатите 50 години убија 300 000 Македонци уништија безброј претпријатија и солидни ликвидни работни организации .Го испокрадоа нашето и си го нарекоа свое милозвучно грабежот – пљачката си ја парекоа приватизација .
Да се потсетиме :
Во време на нивно владеење беше забренет синдикатот како организација која и во капиталистичките земји е признат како заштитник на правата на работниците . Создадоа некоја карикатура која не само што не ги штитеше работниците туку и самиот учествуваше во грабежот Нивната марионета Живко Толески како нивен водач на “синдикатот” толку се изнакраде што се дрзна да ја купува фабриката за автобуси ФАС 11 Октомври .
Кога збориме за СДСМ и СП како приватна организација на феудалецот Ѕинго секогаш поимаме :
- антисиндикализам
- антикомунизам
- антисоцијализам
- антисоцијалдемократија
- антиработништво

Тие работниците ги претворија во робови без загарантирани социјални и здравсвени права .Без право на годишен одмор за работниците . Без лимитирано загарантирано 8 часовно работно време Без право на трудничко боледување за жените
Без право да работат за плата. Во нивно време газдите – криминалците немаа обврска да исплатат плата на работниците со објаснување дека има многу невработени кој самите тие ги создадоа .Уцени од типот ако ти чини да работиш за 100 евра оти има други кој ќе работат за таа плата иако и нив ниту тоа не им се плаќаше со истото образложение дека има многу невработени кој ќе работат како робови за безпари
И ?
Овие кримнални Ултра-Либерални партии само заради нивното безобразие што поради маркетингшки трикови да излажат повеќе луѓе –гласачи да ги доведат злонамерно во заблуда дека се наводно левичарски организаци ние треба стварно да ги признаме како левичарски ?
Тоа се глупости .!
СДСМ и СП се АНТИЛЕВИЧАРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ кој со лажното претствување како наводно левичарски само го дискредитираат левичарството и спречуваат појава на вистински левичарски партии , дрижења па дури и синдикат кој нее партиска организација .
На запад во капиталистичките земји социјалдемократите се најмека најлигава форма на левичарска организација која во последно време масовно се отфрла бидејќи тие само прават редистрибуција на приходите и тоа е благотворно само додека има голема експанзија на економијата и масовна екплоатација на националните богатства но не и во време на економска стагнација Поекстремна дури како полукомунистички се сметаат Социјалистичките партии бидејќи овие за да ги заштитат националните интерси и богатства се спремни ( и тоа често го правеле ) да извршат национализација на крупни капитални организации (железници . електрани итн )

Во Македонија СДСМ и СП како мафио-октоподни организации немаат никаква левичарска идеологија туку се се сведува на “ јас сакам да бидам “ “ власт заради власт “
Па така нивното време на владење остана запаметено како време на очај . безидејност , безперспективност , мизерија , беда , безизлез ,24/7 афери кражби , грабежи , убиства и чудни “самоубиства”( како што беше на мулитмилионерот Куцурелос главниот перач напари на овие партии ) масовно иселување – празнење на Македонија од Македонците поради геноцидот што овие Улра-либерални партии го направија
Всушност нивниот вистински назив гласи
Ултра Либерална Партија така-само наречен “СДСМ “
Ултра Либерална Партија така-само -наречен “ СП “ на Ѕинго

Овие две огранизации не само му насеоа безброј зла на Македонскиот народ туку и вршат и забуна со тоа што лажно се претставуваат како наводно левичарски организации

Поради нивната измама денес луѓето мислат дека непостои идеолошка разлика меѓу партиите судејќи според делата
Реалноста е дека во Македонија НЕПОСТОИ значајна Левичарска партија
1)
Постои Десница ( ДПМНЕ ; НП ; ОМ итн)
2)
Постои Центар ( Либерална , Либерално –Демократска партија итн)
Постојат и Ултра – Екстемни Либерални организации како СДСМ и СП на Ѕинго ( позната е изјавата на Стефче Јаќимовски дека “работниците биле заштитени како мечките “...само нејасно е во што се состои заштитата ) кој лажно се преставуват како левичарски со тоа што си земале такви називи како етикета да излажат што е можно повеќе наивни луѓе .
3)
Левица НЕ ПОСТОИ ВО МАКЕДОНИЈА Или барем нема некоја битна партија од тој профил која може автентично да ги презентира левичарските идеи и левичарската идеологија
.
.
Тоа што СДСМ се претствува како правен наследник на имотот на Сојузот на Комунистите на Македонија е измама и грабеж
Ако одиме по таа нивна логика дека луѓето кој случајно се затекнале во просториите на екс СКМ се и правни наследници на имотот (денешен СДСМ ) тогаш со кое право донесуваа закони за грабеж пардон приватизација на фабриките кога тие и законски им припаѓаа на вработените кој не случајно се беа нашле таму .
СДСМ како Ултра –Либерална крупно капиталистичка партија не може да биде ИДЕОЛОШКИ НАСЛЕДНИК на Комунистите во Македонија бидејќи Либерализмот како идеологија е директно спротивен на комунистичката идеологија ( не може да се смислат едни со други од што се мразат ) .Бидејќи нее идеолошки наследник неможе да биде ниту правен наследник на СКМ .

Треба да им се каже на СДСМ и СП да престанат лажно да се прествуват како левичарски организации бидејќи тие не се и никогаш не биле такви .


Тука не би ги вброил партиите на Албанците кој секако дека немаат идолошка основа туку се сведува “Ја сам Албанац и со тоа автоматски ja сам угрожен и загрожен “ Целата разлика меѓу партиите на Албанците е докажување кој е повеќе “угрожен и загрожен “ така што илузорно е да се расправа за идеолошки разлики и идеолошка припадност на таквите партии .Тука би ги вброил донекаде и партиите на помалите етнички заедници кој исто постојат само да ја докажат својата “угроженост и загроженост “без било каков идеолошки предзнак .

ateist

Број на мислења : 96
Registration date : 2010-01-24

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот