Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - Прудон

Анархизмот во Латинска Америка

Смртта на еден Палестинец - Полак

Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин

Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ

Анархизмот и насилството - Малатеста

Капиталистичкиот систем - Бакунин

Комунизам и анархија - Кропоткин

Анархизам и комунизам - Фабри

Анархизам - Савески

Што е анархија?

Што е анархизам?

Кои се анархистите?

Што е безвластие?

Вовед во анархокомунизам

Што е анархокомунизам? - Прајс

Кон анархизмот - Малатеста

ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.

Правото на глас на жените - Голдман

Писмо на Кропоткин до Ленин

АНАРХИЈА ПОЕМА

Југославија – Империјалистичка војна

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија

Анархизам - Беркман

Синдикализам и анархизам - Кропоткин

Што да се прави? - Малатеста

Што е капитализам?

Први Мај - Махно

Последното писмо на Кропоткин

Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин

Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин

Петар Манџуков - биографија од Хаџиев

Дискусија за анархија - Малатеста

Анархија и организација - Букчин

Site Meter

Жителите од велешкото село Сливник, се откажуваат од власта!

Go down

Re: Жителите од велешкото село Сливник, се откажуваат од власта!

Пишување by р on Вто Мар 15, 2011 1:01 pm

Мн едноставно...кога ќе се појави потреба за одредена ствар, пазарот (кој не е некоја мистична ствар, туку е едноставно простор во кој се спојуваат човековите потреби преку конкретно дејствување/акција) ја обезбедува. Нема никаква потреба од Држава, Централно тело или некаков посебен колектив. Доволно е само, потребата (во случајов) да биде изграден патот да е ПОГОЛЕМА од сите оние ствари кои Сливничани (ова не колектив, туку група поединци што има разлика!) би можеле да ги прават со истата таа енергија која би ја потрошиле за градење пат (односно, опортунитетниот трошок да биде помал).

прашање за анархо-комунисти: Го изградиле патот Сливничани да речеме. И сега чив е патот? На сите нас? Или на конкретно определени Сливничани? Ако е на конкретно определени Сливничани (што Е во нашата хипотетичка ситуација!) тогаш зошто да не може да биде на еден Сливничан под услов да го има направено сам? Или пак зошто не би можеле Сливничани да го продадат потоа на еден "капиталист"? Ако е нивна сопственост патот, глупаво е да не можат да прават со него тоа што сакаат.

Прашањето на сопственост (јавна, општествена, приватна) е клучниот момент во сите политички теории. Бидејќи не постои општество без сопственост (барем се додека имаме физички тела!), ова прашање мора да биде разрешено логично и морално точно. Кога ќе се тргнат сите демагогии од типот "за се е крив капитализмот/социјализмот" тогаш ќе ни остане задачата да се одговори на ова основно прашање-кој е сопственик на што!
avatar
р

Број на мислења : 206
Registration date : 2010-10-21

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Жителите од велешкото село Сливник, се откажуваат од власта!

Пишување by Rastapunk on Пет Мар 18, 2011 4:47 am

Јас мислам дека патот како пат треба да биде општо добро, како и повеќето работи, но и дека не се принудени луѓето да го чувствуваат или да го припримаат за свое, ниту пак да го наметнуваат како обврска на други. На неколку пати веќе (јез да малце и се навреди, ама јеби га) ти кажав дека многу површно си ги сфатил работите. Анархо - комунист нема да тера некого со сила да биде колективистички настроен. Зборот анархист, и самиот знаеш, значи дека е против авторитет, против наметнување на сила.

И поради тоа што не постои фактор кој ќе одреди чив е патот, тој пат може било кој да си го присвои (а истото може да го стори и било која група на луѓе) сè додека не ја нарушуваат слободата на другите луѓе.

Е сеа, за одговорите на прашањата:
Нивен е изборот како и што ќе прават со патот. Мене не ме засега, НО, не би било ФЕР да еден човек има толкава моќ врз сите сливичани, без разлика што баш тие му го продале патот. Може биле принудени од склоп на околности, можеби не ги оцениле доволно добро работите. Зарем заради една глупава грешка човек треба да биде автоматски отфрлен од оваа капиталистичка река? Па тоа не е човечки! Што ако тие едноставно не се разбираат во бизнис? Треба да бидат угнетени и да се злоупотребуваат како стигнат? А на крај краева, ако толку поддржуваш капиталисти, сакам да ти поставам едно прашање. Нели беше анархист? Анархист не значи човек што е само против власта! Тоа е апсурд да се помисли. Анархист е човек кој се бори против било каков вид на авторитет. Капиталистот добива авторитет по склоп на околности. ПА, ако ние претпоставиме дека сме цивилизирано општество кое ги решава проблемите на разумен начин, дали е разумно да се дозволи некој без никаква реална причина да се истакне толку над другите само поради склопот на околности? На сите ни е познато дека е умереноста подобра. Односно ако капиталистот ја сподели „неговата тајна формула“ со остатокот од светот, тогаш сите луѓе бидат на некој начин негови „ученици“. НЕговите ученици тајната ќе ја сфатат на свој начин и утре дента може ќе ја разработат подобро од самиот учител, па кога ќе му ја кажат, возможно е овој како поискусен да ги надополни, и имаме прогрес и тоа масовен, рамноправен и хоризонтален прогрес. Апсолутна рамноправност и еднаквост не постои, но не треба да се дозволи некој толку очигледно да се дистанцира од остатоткот од светот. Транспарентност, отвореност и децентрализираност треба да бидат процеси кои цело време ќе не потсеќаат зашто сме тука, на оваа планета. Сè друго (индивидуализам, комунизам, колективизам, мутуализам, и тн...) е само варијација. Поголем фокус во индивидуа, поголем фокус во колективот, или умереност од двете.


И за крај. Онака, глупаво кажано, анархо комунизам значи анархистичко општество во кое мнозинството (сите во идеален случај) се анархисти и комунисти.

1. Ако тие „сите“ станале анархисти и комунисти на сила, тој вид на општество ќе трае релативно кратко поради незадоволноста. Социјализам без слобода е ропство и бруталност, нели?

2. Ако тие „сите“ спонтано стигнале до тој вид на општество, или ќе останат тогаш во тоа општество, или самото општество со тек на време ќе се самоуништи и ќе се наследи од некое подобро.

3. Ако тие „сите“ спонтано стигнале до тој вид на општество, ама не се одвиваат работите како што треба. Еве да речеме почне да се врши диктатура на пролетеријатот и се јавуваат големи групи на потиснати поединци, тогаш пак народот ќе го бутне тоа општество. Слобода без ред и праведност е хаос, а редот не може да се постигне на сила, пошто така ќе нема слобода, т.ш. неопходна ќе биде промена.


Извини што беше волку долго... Sad
avatar
Rastapunk
Admin

Број на мислења : 236
Age : 26
Location : Во Скопјето!
Registration date : 2009-10-19

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Жителите од велешкото село Сливник, се откажуваат од власта!

Пишување by р on Пет Мар 18, 2011 12:24 pm

Нема гајле за должината на текстот...читам и подолги коментари од оваSmile...

1.Не се навредив ни тогаш, ниту сега се навредувам...тоа што ТИ мислиш дека ЈАС ги сваќам површно работите е твоја работа. Јас не би се сложил...баш би рекол дека долго време не можеш да ме разбереш, а ти зборувам за обични концепти...Но, како и да е...јас нафрлам идеи, па ако некој размишља за нив тоа е доволно. Дали ќе се сложи со мене...не очекувам баш на овој форум.

2. Не ги подржувам капиталистите! Ја подржувам индивидуалната слобода...слободен пазар и еднаквост пред законот за богатиот и сиромашниот. Не ретко "Капиталистите" се оние кои го фураат социјализмот или социјалисти се главни капиталисти (пр. Зинго?). Али, нема везе и за ова...вообичаена етикета за анархо-капиталистите е дека ги бранат големите бизниси бидејќи се големи!

3. "Анархист не значи човек што е само против власта! Тоа е апсурд да се помисли. Анархист е човек кој се бори против било каков вид на авторитет."
- "Апсолутна рамноправност и еднаквост не постои, но не треба да се дозволи некој толку очигледно да се дистанцира од остатоткот од светот." Едново со другово не иде...Незнам како не може да ти стане јасно дека воспоставување комунистичка еднаквост е уништување на секоја човекова слобода! Ја правиш истата грешка како луѓето кога зборуват за државата (само ти си го замислуваш колективот). Ја замислуваш како некој неутрален, волшебен објект/институција која може да ги решава сите проблеми. Велиш не треба да се дозволи некој да се дистанцира од другите...Имиња, раста, имињаSmile...Кој да не дозволи? Кој ќе го спречи? Зошто да го спречи? Ако јас сметам дека треба да се дистанцирам бидејќи работам повеќе и повеќе ме бива, кој сте ВИЕ, едно обично племе, да ме спречува мене (ова со ЈАС, ВИЕ, се само обични примери-не се конкретни-да нема недоразбирања!)? Ова го нарекуваш слобода? Ова за тебе е немање авторитети?

4...За крај една лекција во една реченица...НЕ ПОСТОИ ОПШТО ДОБРО!
avatar
р

Број на мислења : 206
Registration date : 2010-10-21

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Жителите од велешкото село Сливник, се откажуваат од власта!

Пишување by Rastapunk on Нед Мар 20, 2011 2:56 pm

Океј, ти ја сфаќам поентата. ПРво, сакам да ти се извинам што нема да ти вратам на темата за социјализмот и анархизмот, пошто немам воопшто време, а ова ми делува пократко, па ќе пишам само за ова Smile

Јас верувам дека ако постои еднаквост (некаков вид на правда) ќе може конечно да почне да се раѓа слободата. Зашто? Зошто нема да има простор за случки како некое дете да се роди во ромска фамилија од шутка и да нема никакви почетни средства. Зошто, може ќе има слобода да се изрази тоа дете во капиталистичко општество, ама што ако се изразува кога ќе нема никаква култура, знаења и воспитувања (бидејќи ќе нема кој да му ги даде). И на многу пати зборуваш за тоа кој ќе те натера да не се дистанцираш од другите. Сам ќе се натераш, кога ќе сфатиш колку е битно да се грижиш за другите луѓе. Кога ќе сфатиш дека човекот е социјално битие кое зависи од другите луѓе и кога ќе сфатиш дека ти си само обична ЕДИНКА, како и сите други, а не си бог над нас. А на крај краева, ако на некој начин што е не фер (според мене) ти се збогатиш и застанеш над сите нас (а јас верувам дека некој не може да направи милиони на друг начин освен преку лажење, манипулација, крадење, или масовна мејнстрим пропаганда) ЈАС ќе те убијам, нели... Анархист сум (имам слобода да правам што сакам и мојата слобода не е ограничена од моралност, бидејќи во капитализмот не постои нешто како моралност, само индивидуа, само его!)...
avatar
Rastapunk
Admin

Број на мислења : 236
Age : 26
Location : Во Скопјето!
Registration date : 2009-10-19

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Жителите од велешкото село Сливник, се откажуваат од власта!

Пишување by р on Нед Мар 20, 2011 5:52 pm

Долго време дебатираме за овие ствари и за која тема да почнеме да збориме на крај завршуваме со ова. Поинтересно ќе беше ако темата се развиваше во дискусија за јавни добра, слични примери на само-организација и сл., но здравје...следен пат!

1. Нема ниту јас да тупам за твојот коментар, но морам да те корегирам за едно нешто. Си утнал работа мн ако мислиш дека во капитализмот нема моралност, туку само его. Слободниот пазар, теоријата на капитализмот се раѓа како морална идеја. Либерализмот/либертаријанизмот е ништо друго туку морална идеја дека секој човек е сопственик на самиот себе и има слобода да прави се што сака се додека не повредува некој друг. Никој друг нема право да управува со твоето тело и твојата сопственост (која ја стекнуваш претходно мешајќи го својот труд со претходно непоседуван природен ресурс или преку доброволна размена!) Никаде не сум рекол дека во капитализмот нема морал па можеш да убиваш ти бидејќи си бил анархист. Напротив, мн често во постовите кажав дека слободниот пазар е морална идеја-ништо друго!

п.с. Во врска со егото...тврдам дека никој не може да биде не егоистичен. Се што правиш, секое мое (или твое, или било кое) делување го правам само бидејќи МЕНЕ утре ми е поубаво. Само за "профит" (во психолошка смисла). Дури и кога правам нешто за некој друг (му помагам и сл) го правам тоа бидејќи МЕНЕ ми е поубаво! Тоа беше со егото муабетот-дека кога некој ќе каже капиталистичка лакомост била проблем ми се сере. Сите сме лакоми и по дефиниција не можеме да бидеме не лакоми и не заинтересирани за "профит". Но, ова нема никаква врска со морал. Етиката е наука за што е добро/праведно. Тоа што сме сите само егоистични, не значи дека нема слободниот пазар етика. Капитализмот/слободниот пазар е морална идеја! Пак ќе кажам, што повеќе се читаат сериозни историски дела, а не демагошки глупости, тоа подобро!

avatar
р

Број на мислења : 206
Registration date : 2010-10-21

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Жителите од велешкото село Сливник, се откажуваат од власта!

Пишување by Rastapunk on Сре Мар 23, 2011 5:07 am

Океј. За тоа со егото, комплетно се согласувам, како да ми ги вадиш зборовите од уста, лол Smile Со тоа што, има рзлика меѓу его и егоизам нели? А горе кога спомнав его, мислев на егоизмот, сори Smile Значи самиот алтруизам излегува од егото и тоа е факт (Иако нешто пред некоја година - две прочитав дека нашле посебен центар за алтруизам, што искрено многу ме радува бидејќи на тој начин можеш да бидеш двоен алтруист, лол Smile ) и треба да се грижиш за себе, ама.......

1. АКо јас си верувам на себе доволно, да не МОРАМ да се докажувам на сите тогаш ќе бидам задоволен со кругот кој ме опкружува, со работата што ја работам и ја сакам и со ресурсите кое општеството во максимум ми ги пружа. Тоа пружање на ресурсите објаснува која верба ја имаат останатите личности во мене и тоа ме радува. Но сè додека луѓето не знаат самите да се ценат и чекаат некој друг да ги оцени тие и ќе заглавуваат во такви гомна.

2. Во комунизмот, сè додека општеството има што да ми даде, ми го дава во максимум, така да нема да постои ситуација во која јас ќе имам брилијантна идеја и нема да ја завршам само ради социјална неправда. Нормално, луѓето и во комунизмот (анархистичкиот) ќе сфатат дека треба да се помина некаква процедура бидејќи „брилијантните“ идеи можат да го исцицаат богатството на целата планета и на крај да останеме без ништо, ама тие процедури треба да се сведат на минималност, односно на максимална неформалност, кратка презентација, или нешто слично, бидејќи сепак луѓето учат од грешките и ако малце дозволиме да грешиме во нашите животи, тогаш ќе научиме да учиме.

3. Ниту една идеја не може да биде апсолутна! Секогаш ќе постои микс помеѓу различни идеи. Дури и да не пости микс тогаш ќе постојат на, да речеме, териотријата на Македонија неколку федерации, колективистичка, комунистичка, мутуалистичка, индивидуалистичка, и така натака... Тие ќе примаат примеси едни од други (ако се отворени за нови идеи... А треба да бидат според мене) и така повторно ќе настане после одредено време некаков спонтан микс за во иднина да се стигне до идеалното општество.

4. И уште ова, како и на многу пати. Ние... Односно, јас... не ја негирам индивидуата дури и сметам дека во организациите (движењата) одлуките треба да бидат донесувани консензуално, па дури и тогаш кога не постои апсолутен консенсуз, а станува збор за некое битно прашање, тогаш треба остатокот од засегнатите, малцинството да се стави во фокус и да се продискутира на пронаоѓање на компромис, на промена на став, или можеби и двете, бидејќи и онака мнозинството е веќе задоволено со тоа што ја добиле одлуката. Тоа го објаснив пред пола година со честиците. Ако имаш две честици, едната е посилна и е насочена на десно, а другата е послаба и е насочена на лево, тогаш кога тие две ќе се доближат една до друга резултантната насока ќе им биде нагоре и тоа малку кон десно ради поголемата сила на десната честица. Овдека е истиот муабет, треба да се донесе одлука и на одлуката да и се додадат примеси од малцинството, така имаме праведност. И за крај... Според мене, праведноста и слободата мора да идат секогаш заедно, пошто без праведност џабе ти е слобода, а и обратно, џабе си праведен кога нема слобода.
avatar
Rastapunk
Admin

Број на мислења : 236
Age : 26
Location : Во Скопјето!
Registration date : 2009-10-19

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Жителите од велешкото село Сливник, се откажуваат од власта!

Пишување by р on Сре Мар 23, 2011 12:49 pm

Не коментирам - мислам дека немам што да кажам МОМЕНТАЛНО на оваа тема повеќе, освен...

"Во комунизмот, сè додека општеството има што да ми даде, ми го дава во максимум, така да нема да постои ситуација во која јас ќе имам брилијантна идеја и нема да ја завршам само ради социјална неправда."
-Прво и единствено, мој совет е да ја смениш парадигмата на размислување. Карактеристична грешка на колективистите е да размислуваат во колективи без при тоа да размислуваат на нивните делови. Велиш општеството има што да ти даде...кое општество бе Растапунк? Општеството е само виртуелен простор на заедничко делување на ПОЕДИНЦИТЕ! За да ти "даде тебе нешто општеството" тоа треба НЕКОЈ (поединец) да реши така! Во општествени науки мора методот на истражување/размислување да започне со индивидуата и градуелно да го гради мисловниот систем. Почнувам со Х, го додавам У итн. Но, никогаш не треба да го губам фокусот дека постојат Х, У, Z итн., а не некое "општество" со засебен ум и засебни ресурси.
п.с. Инаку, ова за честиците...ни тоа не знам колку веќе држи вода. Теоријата на хаос, т.е. квантната физика некој други работи да не вели? Не сум сигурен за ова-прашувам!
avatar
р

Број на мислења : 206
Registration date : 2010-10-21

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Жителите од велешкото село Сливник, се откажуваат од власта!

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот