Онлајн текстови
Бог е злобен, човекот е слободен - Прудон

Анархизмот во Латинска Америка

Смртта на еден Палестинец - Полак

Моќта ги корумпира и најдобрите - Бакунин

Развој на анархистичките идеи во Македонија - Инџиќ

Анархизмот и насилството - Малатеста

Капиталистичкиот систем - Бакунин

Комунизам и анархија - Кропоткин

Анархизам и комунизам - Фабри

Анархизам - Савески

Што е анархија?

Што е анархизам?

Кои се анархистите?

Што е безвластие?

Вовед во анархокомунизам

Што е анархокомунизам? - Прајс

Кон анархизмот - Малатеста

ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА - Махно и др.

Правото на глас на жените - Голдман

Писмо на Кропоткин до Ленин

АНАРХИЈА ПОЕМА

Југославија – Империјалистичка војна

Улогата на Католичката црква во Холокаустот во Југославија

Анархизам - Беркман

Синдикализам и анархизам - Кропоткин

Што да се прави? - Малатеста

Што е капитализам?

Први Мај - Махно

Последното писмо на Кропоткин

Организацијата на Првата Интернационала - Бакунин

Бездржавен социјализам: Анархизам - Бакунин

Петар Манџуков - биографија од Хаџиев

Дискусија за анархија - Малатеста

Анархија и организација - Букчин

Site Meter

Злоупотреба на ФИЛОЗОФИЈАТА во религиозната ПРОПАГАНДА

Go down

Злоупотреба на ФИЛОЗОФИЈАТА во религиозната ПРОПАГАНДА Empty Злоупотреба на ФИЛОЗОФИЈАТА во религиозната ПРОПАГАНДА

Пишување by ateist on Пет Мај 21, 2010 1:36 pm

Злоупотреба на ФИЛОЗОФИЈАТА во религиозната ПРОПАГАНДА

Релииите најчесто се оградуваат од филозофијата претставувајќи ја како човечка измислица – мудрување кое не е од Бог кој според нив зборувал исклучиво во книгите куран и библија.
Но премногу често ја злоупотребуват во својата пропаганда а притоа нема никакво оградување и објаснување од другата ( филозофска ) страна .


Злонамерната пропаганда подметнување може да се подели во три дела :

1) терминолошки подметнувања

Религиозно Капиталистички МАТРИЈАЛИЗАМ или Комунистичко Анархистички ИДЕАЛИЗАМ .


ТЕРМИН (лат. terminus меѓа, граница) -- стручен назив за некој поим;

ИДЕАЛИЗАМ (грч. idea) 1. еден од двата основни правци во филозофијата кој, наспроти
материјализмот, смета дека ИДЕЈАТА, свеста, ДУХОТ е примарното нешто, а
природата, постоењето, материјата е нешто секундарно; објективен идеализам или
конкретен идеализам учење кое тврди дека темелот на се што постои е апсолутната
ИДЕЈА , светскиот ДУХ, во крајна линија БОГ; субјективен идеализам учење што го
НЕГИРА објективното постоење на материјалниот свет, признавајќи ги како
единствена реалност индивидуалната свест и субјективните чувства; во својот
натамошен развиток субјективниот идеализам неизбежно води кон солипсизам; 2.
ИДЕАЛНО , идеалистичко сфаќање на животот; 3. вера во нешто што е неодржливо,
неосновано, неостварливо, илузија, фикција, склоност во животот да се гледа,
односно да се бара само доброто, благородното; 4. СТРЕМЕЖ КОН ВОЗВИШЕНОТО и сл.

ИДЕЈА (грч. idea) 1. мисла, општ поим за некој предмет или за некоја појава; 3. општо: замисла, нацрт, план; 4. МИСЛА што обично доаѓа ненадејно КАКО РЕШЕНИЕ за некоја замрсена ситуација, како излез од некоја тешка положба; 5. ЗАМИСЛА, основен план за некој потфат; желба, намера, концепција, предлог за начинот како да се изведе нешто, крајна цел на некоја акција, надеж за добро решениеМАТЕРИЈАЛИЗАМ (фр. matérialisme) 1. фил. филозофски правец спротивен на
идеализмот; тргнува од тоа дека светот по својата природа е материјален; дека
материјата, природата, постои надвор од свеста и независно од свеста, дека
материјата е примарна и претставува извор на чувството, а спознанието е
секундарно, произведено; дека светот и сите негови законитости можат апсолутно
да се спознаат;.

ИДЕАЛ (лат. idealis) 1. пример, односно појава што служи како пример; 2. НАЈВИСОКО СОВРШЕНСТВО ; 3. нешто совршено на некое подрачје; 4. конечна цел на СТРЕМЕЖИТЕ ; 5. предмет што служи како пример, образец за нешто.


МАТЕРИЈАЛИСТ (фр. matérialiste) 1. фил. приврзаник на филозофскиот материјализам;
2. човек што ги цени само материјалните добра, што се грижи само за својата
материјална корист и за своето уживање, ЕГИОСТ.

ЕГОИЗАМ (фр. égoisme) 1. себичност, самољубие, саможивост; 2. псих. сфаќање кое,
во практично-етички поглед, се раководи само од чувството на своето его и
потекнува од пранагонот за сопствено самоодржување.

ЕГОИСТ (фр. egoiste) 1. себичен, саможив човек; 2. фил. приврзаник на егоизмот

ЕГОИСТИЧЕН (фр. egoiste) себичен, саможив, што се раководи САМО ОД СОПСТВЕНИОТ ИНТЕРЕС .

АЛТРУИЗАМ (итал altruıдруг) 1. несебичност, љубов кон другите, 2. етички термин
што означува несебична грижа за благосостојбата на луѓето и готовност за
жртвување на своите интереси за другите
.
.
.


.
.
ЕДЕН ЗБОР ИАКО СО РАЗЛИЧНО ТЕРМИНОЛОШКО ЗНАЧЕЊЕ СЕ ЈАВУВА И КАЈ РЕЛИГИИТЕ И КАЈ ИДЕАЛИСТИЧКАТА ФИЛОЗОФИЈА
Зборот ДУХ
Кај идеалистичката филозофија појдовна точка на се е :
Дух = ИДЕЈА ( под терминот “дух” поимаат идеја , царство на идеи и слично )
Дух = едно од лицата на триличниот бог КАЈ РЕЛИГИИТЕ (православ католик протестант )ИЛИ БОГ КАКО ЕДНО ДУХ-ОВНО БИТИЕ КАЈ ИСЛАМОТ


Врз основа на претходното Религиите ги ЛАЖАТ луѓето вршат пропаганда дека
Комунистите и анархистите се МАТЕРИЈАЛИСТИ А СО ТОА И ЕГОИСТИ .
ТАКВИ ЕТИКЕТИ ИМ ЛЕПАТ .

УСТВАРИ СИ ЈА ИШКААТ МУВАТА ОД КАПАТА

Всушност Материјалистичката филозофија и ИДЕОЛОГИЈА ( комунистичко-анархистичка ) се залагаат за укинување на приватната сопственост , за добри безконфликни меѓучовечки односи ШТО Е БЛАГОРОДНА ВОЗВИШЕНА ЦЕЛ = ИДЕАЛ . – краен стремеж на сите прогресивни луѓе што постоеле на ова планета .
Всушност тие ( анрхокомунистите ) воопшто НЕ СЕ МАТЕРИЈАЛИСТИ И ЕГОИСТИ туку баш напротив антиматеријалисти и алтруисти .

Додека Религиите верите и т.н. идеалистичка филозофија која е капиталистичка идеологија со својте ПОЛИТИЧКИ ПРОГРАМИ И ВО ПРАКСАТА јасно кажуваат и така правеле и прават дека ПРИВАТНИОТ ИНТЕРЕС Е ПРЕД СЕ И НАД СЕ .......ШТО Е ЧИСТ ЕГОИЗАМ А темелот на политичките програми е Трупање на материјални богатства сконцентрирани кај мал број луѓе ЧИСТ МАТЕРИЈАЛИЗАМ интересџиство пред се и над се .


.
.

Е СЕГА ПРИ ВАКВО ТЕРМИНОЛОШКО ПОИМАЊЕ РЕЛИГИИТЕ ГИ ЛАЖАТ ЛУЃЕТО ДЕКА ПРЕТСТАВНИЦИТЕ НА МАТЕРИЈАЛИСТИЧКАТА ФИЛОЗОФИЈА СЕ МАТЕРИЈАЛИСТИ А СО ТОА И ЕГОИСТИ .
ВСУШНОСТ Е СОСЕМА ОБРАТНО .
Религиите верите и нивните компањони - капиталистичките партии И КАПИТАЛИСТИТЕ СЕ МАТЕРИЈАЛИСТИ АНТИИДЕАЛИСТИ (против секаква возвишена цел и алтруизам ) и се залагаат за ЕГОИЗАМ .Нивните политички определби се за угнетувачки ограбувачки неправедни експлоататорски криминални Општествени системи .Всушност овие никогаш нит имале нит ќе имаат СТРЕМЕЖ кон нешто возвишено – ШТО Е ИДЕАЛ туку баш наротив сите до една заложби им се чисто приземни мизерни крајно интересџиски .Освен што нели злонамерно луѓето ги фрлаат во заблуда дека под ИДЕАЛНО треба да се разочараат од реалноста во која живеат (а која е производ на религиите верите и капиталистите ) па да забегуваат да си создадат некој свој виртуелен свет во кој све би им било “идеално” .
Не само што од ништо благородно возвишено не произлегло и никогаш нема да произлезе од релиии вери и капиталисти кој се повикуваат на филозофијата на идеалистите туку секогаш продуцираат војни омраза , национализам фашизам , класни разлики потценувања понижувања , омаловажувања , и се во тој стил .
ТАА Е , БИЛА И ЌЕ ОСТАНЕ ВИСТИНАТА ЗА ТОА КОЈ Е МАТЕРИЈАЛИСТ КОЈ Е ИДЕАЛИСТ .
КОЈ Е ЕГОИСТ А КОЈ Е АЛТРУИСТ .
avatar
ateist

Број на мислења : 96
Registration date : 2010-01-24

Вратете се на почетокот Go down

Злоупотреба на ФИЛОЗОФИЈАТА во религиозната ПРОПАГАНДА Empty Re: Злоупотреба на ФИЛОЗОФИЈАТА во религиозната ПРОПАГАНДА

Пишување by ateist on Пет Мај 21, 2010 1:39 pm

..
.
.
.
.
.
2 )

Комунизам - Анархизам = безредие , беззаконие , хаос

Ова е
Уште една голема Лага – Клевета –Подметнување од религиите
Според религиите Идеал и-или ИДЕАЛИСТИЧКО (кое лажно го нарекуваат духовност ) на луѓето треба да бидат владетелите и државата (и религија у пакет со нив) како наводни претставници на бог.

Имено идеалистичката филозофија само така го носи називот според поделбата кое што е примарно кај филозофијата дали мисловното или материјалното (кое прво постоело мисловното или материјалното) инаку кај идеалистичката филозофија нема ништо идеалистичко – тежнение кон некаква возвишена цел –ИДЕАЛ .

Идалистичките филозофи и те како поддржуваат постење на владетели и држава како апарат за насилно одржување на таквите неправедни општествени системи .
Сепак си има своја вредност бидејќи дел од идеалистичките филозофи како Хегел се предвесници на Материјалистичката филозофија .

Материјалистичката филозофија која практично преточена како комунистичко анархистичка идеологија тежнее кон возвишена цел –ИДЕАЛ . Комунистичката идеологија предвидува преоден облик на социјалистичка држава но како крајна цел е и незјзино укинување бидејќи државата сепак е апарат за насилно оджување на неправеден општествен сиситем . Значи крајната цел и на комунистичката идеологија е анархизмот кој во ниту една варијанта не предвидува постоење на држава .Тоа не значи и непостоење на извесни институции од општ заеднички интерес .

Но тоа не значи беззаконие . туку првично образување , воспитување едукација достигнување на висока општествена свест и совест кај луѓето .Материјалистичката филозофија за разлика од идеалистичката луѓето ги третира како личности кој може да се развијат (го воведува терминот ПРАКТИКА што за последица има ДЕЛА што непостои во идеалистичката филозофија ) да достигнат повисоко ниво на општествена свест .Без угнетување , експлоатација , омаловажување , потценување .

Безвластие да – беззаконие не .

БИБЛИЈАТА И КУРАНОТ ПРОПОВЕДААТ АНАРХИЗАМ

Проповедник 8:9 човекот господари-ВЛАДЕЕ над човек на своја штетаБиблија СТАР ЗАВЕТ
Даниил 7
18 Потоа, светиите на Севишниот ќе го земат царството и ќе ВЛАДЕАТ со него
во векови.

22 додека најпосле не дојде Старецот по определени дни и СУДОТ беше даден
НА СВЕТИИТЕ од Севишниот, па настап време светиите да го завладеат царство-
то.

26 Потоа небесниот Суд ќе ја одземе од него власта и сосема ќе го уништи и
докрајчи,

27 а царството И ВЛАСТА и царското величие по целиот поднебесен свод ќе му
се даде НА НАРОДОТ ОД СВЕТИИТЕ на Севишниот, чие царство е царство вечно и сите великодостојници ќе Му служат и ќе Му се покоруваат Нему.


Дела апостолски 9

32 Петар откако ги обиколи сите, слезе и кај СВЕТИИТЕ што живееја во Лида.

33 Таму, пак, пајде едеп човек по име Епеј, кој цели осум годипи лежел па
постела, зашто бил неподвижеп.

34 И Петар му рече: „Епеј, тебе те исцелува Исус Христос. Стапи и паправи
си ја постелата сам!" И тој ведпаш стана.

35 И го видоа сите што живееја во Лида и во Сароп, и се обратија коп Господ.

1 Коринќани 6
За споровите пред суд

1 Дали некој од вас, кога има спор против друг, би се осмелил да се
суди пред неправедни, а не пред светии?

2 Не знаете пи дека СВЕТИИТЕ ЌЕ ГО СУДАТ СВЕТОТ ? Ако, пак, вие го судите светот, не сте пи достојни да судите за помапи работи?

1 Петрово: 5:3 и НЕ КАКО ДА ГОСПОДАРИТЕ над оние, кои ви се доверени, ТУКУ БИДЕТЕ МУ ПРИМЕР на стадото.

1 Коринќаните 14
33 зашто Бог не е Бог НА БЕЗРЕДИЕ, туку на мирот. Како што е по сите цркви меѓу светиите,

2 Солуњани 3

9 И пе поради тоа што немавме впаст,туку за да бидеме пример, та да се угпедате па пас.
10 Зашто, кога бевме меѓу вас ви го заповедавме ова - кој пе сака да работи,тој нека и не јаде. ( пази ова го кажува во сред робовладетелство значи христијаните живеле во Комуни Самоуправи и немале владетел ниту држава )

2 Коринтјани: 1:24 но не како ние да владееме со вашата вера, туку сме соработници во вашата радост, зашто во верата вие стоите цврсто.

Откровение: 22:5 Ноќ нема да има веќе и не ќе им биде потребна светлина од светилка, ни светлина од сонцето, зашто Господ Бог ќе ги осветлува, И ЌЕ ВЛАДЕАТ во веки веков.

КУРАН
Сура40. Гафир Џуз 24

29. О народе мој, денес е ВЛАСТА ваша: вие сте на чело на земјава.

Евреите откако излегле од Египет 400 год живееле во општество без владетел
и воделе и војни и победувале .А го имале само Мојсеевиот Закон кој не предвидел постоење на држава и владетел .

..
..
.
.
.
АНАРХО-КОМУНИСТИЧКА ИДЕОЛОГИЈА

Анархизмот може кратко да биде опишан како негација на секој вид на власт и авторитет на човек врз човек; комунизам кој ги признава тежнеењата на индивидуите да ги задоволат своите физички, морални и интелектуални потреби. Затоа анархисите им пружаат отпор на сите можни форми на принуда и авторитет, ја отфрлаат самата помисла на тоа да бидат над било кого бидејќи знаат дека тој погрешен однос е изворот на речиси сета беда, насилство и крвопролевање во светот.

Право кажано, анархизмот не е апстрактна теорија за идеално општество. На животот и општествените врски гледа без илузии. Ставајќи точка на суеверието, предрасудите и лажните чувства се обидува да ги гледа работите онакви какви што се; без да гради замоци во облаци со едноставна корелација на засновани факти дека најголемите можности на потполн и слободен живот можат да бидат реалност за сите, тогаш кога ѕидот на сите наши општествени нееднаквости-државата-ќе биде уништена и кога ќе биде прогласена колективната сопственост.

На место на доминацијата на приватната сопственост, наместо бесрамната тиранија на профитот, треба да се воспостави анархистички комуниэам. Неговиот основен принцип е, како прво, эагарантиран опстанок эа секој поединец, со што основните потреби ќе бидат достапни и бесплатни како воэдухот и сончевите эраци. Беэ ова основно право човекот ќе остане непосакуван бедник оставен на милост на оние кои се сопственици на средствата эа проиэводство.

Анархијата е таков идеал. Ја изразува највисоката концепција на индивидуалната слобода и општествена солидарност. Не е некоја неважна теорија која може да се реализира во далечна иднина. Таа е начин на живеење што се практикува овде и сега.

Самиот анархиэам ги содржи денешните револуционерни идеали, беэ одложувања и компромиси. Таа не стреми кон диктатура; нема эа цел даја эаэеме власта, ниту пак работничките органиэации. Таа работи на вистинското просветлување на работниците. помагајќи им да ја досегнат таа эреэлост на умот која ќе ги донесе до еманципација.
Со едукација, со слободна органиэација, со индивидуален и колективен отпор кон економската и политичката тиранија, анархистите се надеваат дека ќе успеат да ја достигнат својата целhttp://anarhija.macedonianforum.net/html-h18.htm
http://anarhija.macedonianforum.net/
..
.
ВЛАСТА МУ ПРИПАЃА НА НАРОДОТ НА САМОУПРАВУВАЧИТЕ ВЕЛАТ КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА
ВЛАСТА ИМ ПРИПАЃА НА ЛУЃЕТО САМОУПРАВУВАЧИ – АНАРХИСТИ

БЕЗ ВЛАДЕТЕЛИ , БЕЗ ПАРТИИ , ПОСРЕДНИЦИ ,АВАНГАРДИ ИТН

А ете Религиите верите ВЕРУВААТ ВО ЗЕМСКА ВЛАСТ , ВЛАДЕТЕЛИ , ДРЖАВИ .
Најголемото нивно верување е во смртни земски владетели кој ги нарекуват богови.
Дури религиите се фалат дека се државотворни дека учествуваат во државниот апарат за насилсво .Признаваат дека се наслиници , силеџии дека сакаат да бидат апсолутистичка власт , умноболни луѓе кој се умишљаат дека се Бог .
РЕЛИГИИТЕ човекот го третираат како диво животно проповедаат чист Дарвинизам а ете дрвја камења фрлаат врз материјалистите кој признаваат развој не само на материјата ТУКУ И НА СВЕСТА ЗНАЧИ НА ЛИЧНОСТА .
Религиите не признаваат Личност туку само биолошки човек = животно..
.
.
.
avatar
ateist

Број на мислења : 96
Registration date : 2010-01-24

Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот